Vi tänder staden 27 november

13 november, 2020

Den 27 november tänder vi stadens granar, ljusträd och marschaller! I årets utökade vinterprogram hittar du bland annat en isbana på Stortorget, en stor gran på det nyrenoverade Clemenstorget och julkort med Lundamotiv!

Här hittar du julkort

Det finns två varianter av julkortet, se bilder nedan. Korten är gratis och kan hämtas från och med 27 november på flera ställen, bland annat på Stortorget,  Vinterlunds infopoints, Stadsbiblioteket, växthuset i Stadsparken och hos flera butiker i stadskärnan. Du kan även hämta julkorten på biblioteken i de östra tätorterna.

Årets tema: Isdrottningens rike

Isdrottningen har kommit till stan och i hennes spår följer snö, is och frostiga kristaller.  Detta syns i Stortorgets gran som i år kommer att lysa i gnistrande kallvitt, med frostiga blommor, snökristaller, och kulor i vita, silvriga och blåa toner. I Stadsparkens växthus håller Isdrottningen hov och hon bjuder in till en festmåltid med frostig atmosfär och vackra växter i silvriga och vita toner. Välkommen att kika in!

Isbana på Stortorget

Den 200 kvadratmeter stora isbanan är öppen 27 november-14 februari. Behovet av mötesplatser utomhus är extra stort i år och isbanan ger barn och ungdomar en möjlighet att prova på en rolig aktivitet under Corona pandemin samtidigt som vi skapar en känsla av vinter mitt i staden.  Antalet åkare på isen begränsas och det finns personal på plats under adventshelgerna när det väntas flest besökare. Det finns gott om tid att prova, isbanan är öppen dygnet runt i tre månader!

Mer om isbanan

Julkort 2020, Bantorget

Bild: Ett av årets julkort visar Bantorgets fontän och en del av de ca 250 marschaller som tänds varje dag till och med trettonhelgen.  Foto av Martin Olson.

Granar, girlanger och marschaller

De 15 000 ljuspunkterna i Stortorgets gran kombineras med dekorationer enligt årets tema, Isdrottningens rike. Julbelysningen är tänd även under dagtid för att öka julstämningen i stadskärnan. 

  • Stora granar placeras även på Clemenstorget, Bantorget och Mårtenstorget.
  • Omkring 60 girlanger sätts upp på olika håll i staden: Handbundna girlanger av granris pryder Klostergatan medan Lilla Fiskaregatan och Skomakaregatan kantas av smågranar i urnor under gnistrande ljuskristaller. Flanörer på Stora Södergatan, Östra och Västra Mårtensgatan samt Botulfsgatan promenerar under tindrande girlanger med hjärtan 
  • På Bantorget, Petriplatsen och Klosterhagen tänds varje dag drygt 250 marschaller i skymningen. I år kan du njuta av marschallerna längre än vanligt, ända fram till trettonhelgen.
  • Framför Lund C kan du stämma träff med någon speciell under den stora misteln. I Trollebergsrondellen tronar de populära ljusänglarna och på Klosterängshöjden spanar Hjorten ut över de östra delarna av staden.

Julkort 2020, granen framför Rådhuset

Bild: Varför inte skicka en julhälsning från Lund i år? Ett av motiven visar förra årets gran på Stortorget, framför Rådhuset. Foto av Martin Olson.

Julen i Lund - så här arbetar vi 

Julbelysningen är ett viktigt inslag i stadens utsmyckning för att sprida ljus och värme under årets mörkaste tid. Det är ett omfattande arbete och vi börjar planera kommande säsong tidigt på året. Vi arbetar gärna med traditionella, naturliga material som granris, halm och eld för att skapa en atmosfär som samspelar med den medeltida stadskärnan.

Vi fokuserar på kommunens gemensamma stadskärna i centrala Lund men sätter ut sammanlagt 16 julgranar på olika platser i kommunen. Och det är inte bara granar som lyser, det finns även många ljusträd på olika håll! Utanför Lund sätts granar i Södra Sandby, Veberöd, Genarp, Torna Hällestad, Revinge by och Björnstorp. Dalbys gran kommer tillbaka nästa år, när renoveringen av Trekanten är klar.