Lund läser Timbuktu i höst

31 augusti, 2020

I dag offentliggjorde Folkbiblioteken i Lund att det är boken ”En droppe midnatt” av Jason ”Timbuktu” Diakité som spelar huvudrollen i höstens stora läshändelse – Lund läser.

Jason Diakité, Timbuktu porträtt.Foto: Stefan Tell

I månader har reklampelare runt om i Lund skanderat: ”Vi vet vad du kommer att läsa i höst.” Tilltalet kan te sig lite hotfullt, men är allt annat än det. Det rör sig om folkbibliotekens stora bokcirkelsatsning ”Lund Läser”. Förra gången den arrangerades, 2016, läste 3 250 personer boken och ungefär 1 500 deltog i olika relaterade aktiviteter.

I kväll, vid en ceremoni på stadsbiblioteket i Lund, avslöjades det vilken som blir årets bok. Det blir ”En droppe midnatt” av artisten och Lundasonen Jason ”Timbuktu” Diakité, som blir föremål för höstens stora publika bokcirkel.

– Jag är glad, tacksam och stolt att vara en del av Lund Läser. Jag hoppas att alla ni som deltar och går på evenemangen hittar något som passar er, säger författaren i en inspelad hälsning vid offentliggörandet.

Boken gavs ut 2016 och är Diakités självbiografi, i vilken han skildrar sin uppväxt i Lund samt reflekterar över hur mycket den skiljer sig från hans pappas barndom. Boken sträcker sig från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. Diakité, som växte upp i Sverige, har fått kämpa för att hitta sin identitet. Biografin hanterar ämnen som utanförskap, rasism samt längtan efter tillhörighet.

– Vi tror att många kommer att tycka om årets bok, eftersom den är välskriven, angelägen, har ett bra driv och har potential att bli en modern klassiker, säger Cecilia Lindgren, projektledare för Lund Läser.

Alla som vill delta i bokcirkeln kan komma till något av de nio folkbiblioteken i Lund och hämta ut ett eget exemplar av boken gratis. Med start den 9 september erbjuder folkbiblioteken i Lund deltagarna ett veritabelt ”smörgåsbord” av diskussionsträffar, föreläsningar, workshoppar och podcaster rörande boken och dess ämne.

– För en bokälskande stad som Lund är detta en riktig höjdpunkt. Vi utmanas till en läsupplevelse som vi annars kanske hade missat och vi kan dessutom dela den med tusentals andra. Under två månaders tid får vi chansen att se texten från olika vinklar, förstå dess sammanhang och olika djup. Vi har dessutom möjlighet att diskutera hur vi uppfattat boken med övriga läsare, säger Christian Gehrmann, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.