Valborg och siste april

25 april, 2019

Stadsparken står i fokus när valborg firas i Lund den 30 april. Firandet består av två delar: en spontan picknick under dagen och ett traditionellt firande som arrangeras av Lunds kommun på kvällen. Ha kul - och ta hand om dig! For information about what happens during the day, in English, Arabic, Dari, Turkish, Somali, Tigrinya and Pashto, se links at bottom of the page.

Vill du veta mer om det traditionella firandet med kör, vårtal och brasa, som börjar kl 20.00 - gå till denna sida.

Valborg i stadsparken 2019

Om du besöker Stadsparken 30 april, tänk på:

  • att det är förbjudet att dricka alkohol i parken om du är under 20 år
  • att det är förbjudet att ha med sig eller använda alla andra sorters droger.
  • att det finns tre informationspunkter i parken - röd, grön och gul - med personal som kan hjälpa till. Här kan du även fylla din vattenflaska.
  • att glasflaskor, tält, möbler ochcyklar är förbjudna i parken. Var rädd om växter och djur!
  • att det kan vara svårt att använda mobiltelefonen när det är så mycket folk i parken. Bestäm gärna en mötespunkt i förväg.
  • att det blir trångt på stan, särskilt för dig som vill åka tåg eller buss. Var ute i god tid om du ska resa. Det finns polis och vakter på flera stationer.
  • Se filmen med 5 tips för en lyckad valborg:

Går du på högstadiet eller gymnasiet?

Lunds kommun och Polisen rekommenderar att ungdomar under 20 år undviker Stadsparken under den spontana picknicken på dagen. Polisen har en stor styrka i Stadsparken som får hjälp av polisvolontärer, fältgrupp, fritidspersonal och andra vuxna. Dessa personer kommer särskilt uppmärksamma alkohol och andra droger bland yngre ungdomar. Din väska kan komma att kontrolleras, alkohol hälls ut och den som bryter mot lagen eller är inblandad i bråk kan registreras av polis eller socialtjänst. Om något av detta inträffar och du är under 18 år kommer dina föräldrar eller annan vårdnadshavare kontaktas.

Se vår film för föräldrar och vårdnadshavare:


Musik från vita scenen

Lunds kommun bjuder på underhållning via Radio AF 99,1 MHz kl 11.00-15.00. Därefter städas gröningen framför scenen inför kvällens traditionella firande.

Säkerhet

Det finns ingen officiell arrangör för firandet under dagen men kommunen samarbetar med Polisen, Skånetrafiken, Trafikverket, Räddningstjänst, Region Skåne, Svenska Kyrkanoch flera frivilliga organisationer för att göra det spontana firandet så säkert som möjligt. Känsliga delar av Stadsparken skyddas med avspärrningar. Renhållningen förstärks i parken, men också på gator och torg. Polisen ökar sin styrka och säkerheten skärps längs järnvägsspåren och på Lund C.

Trafiken stängs av

All trafik, med undantag för behörig trafik, förbjuds på Svanevägen, Svanegatan och Gyllenkroks allé (norr om Magnus Stenbocksgatan) i riktning mot Nygatan och Stadsparkens norra ingång. Behörig är den som har fast parkeringsplats i p-hus eller fastighet som endast nås från dessa gator. Högevallsgatan stängs av helt.

Dessutom kommer stora mängder människor att röra sig mellan Lund C, centrum och Stadsparken – så ta det försiktigt i trafiken och var ute i god tid!

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

Besöksadress: Stora Södergatan 47, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kultur-fritid@lund.se

Tekniska förvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se