Satsning på ökad valfrihet för musikundervisning

6 maj, 2019

Kommunens nya satsning på valfrihet inom musikundervisning är nu lanserad. Satsningen går under namnet Musikchecken och innebär att sökande själva kan välja anordnare för sin musikundervisning.

Pojke lär sig spela piano

Lunds kommun har sedan starten av den kommunala musikskolan 1944 kunnat erbjuda barn och unga, möjlighet att lära sig och utveckla sina färdigheter inom musik. Detta erbjudande har under åren växt och utvecklats. Kommunens kulturskola kan idag erbjuda ett omfattande undervisningsprogram inom såväl musik, som dans, bild, teater, film, nycirkus och skrivande. 

Under flera år har kommunen undersökt möjligheten att kunna auktorisera andra anordnare att ingå i kommunens musikundervisningserbjudande till barn och unga. Frågan kom till ett avslut i våras, då kommunfullmäktige fattade beslut om att införa det nya kundvalssystemet Musikchecken inför intaget till höstterminens musikundervisning.

- Det känns väldigt bra att vi äntligen får detta på plats. Jag är övertygad om att detta kommer bli ett stort lyft för musikundervisningen i kommunen. Dessutom ger fler anordnare fler barn möjlighet att lära sig att spela ett instrument, och det måste vara prioriterat, säger Gunnar Brådvik, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lunds kommun.

Inledningsvis omfattar musikchecksystemet endast individuell musikundervisning och den sökande måste vara född 2011 eller 2012. Systemet innebär att den sökande själv kan välja anordnare för sin musikundervisning, utifrån ett urval av auktoriserade anordnare. Avgiften för undervisningen, 1100 kr/termin, är densamma oavsett anordnare eller instrument.

- Vi har satsat 5,5 miljoner kronor för att korta köerna till musikundervisning och avser att successivt tillföra ännu mer medel till musikchecksystemet, menar Gunnar Brådvik.

Läs mer om Musikchecken och om hur du anmäler dig till musikundevisning via länken nedan.

Relaterad information

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

Besöksadress: Stora Södergatan 47, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kultur-fritid@lund.se

Tekniska förvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se