Upptäck Lund på cykel!

Lund är på många vis sinnebilden av en skånsk stad; omgiven av åkermark, inte så mycket berg och inte så mycket skog och vatten. Kommer man från en annan del av Sverige - eller världen - kan man undra var man joggar, badar, klättrar eller hittar naturen att promenera och vara i. Här får du tips om det.

Många är överens om att cykeln är det snabbaste och smidigaste sättet att ta sig fram på i Lund. Vi har därför valt att berätta om färdmål som du kan komma till med cykel eller buss.Vi tipsar ocksåom hur du cyklar säkert och smidigt.

Skrylle

Skrylleområdet ligger tolv kilometer öster om Lund och består av flera sammanlänkande naturreservat. Det är också Lunds största natur- och friluftsområde och erbjuder elljusspår, motionsslingor, strövstigar, dusch, bastu, vindskydd, grillplatser, restaurang och mycket mer. Här finns naturrum med utställningar om djur och natur, fiskevatten, vildsvinsspaning och motionsspår. Skåneleden går igenom Skrylle, vilket ger tillgång till över 100 mil vandringsleder i Skåne. Det finns även ett tolv kilometer långt MTB-spår runt området. Du tar dig dit via cykel eller naturbussen linje 159 från Lunds centrum. Ge dig ut och njut!

Länk till skrylle.se

Dalby Söderskog

Strax öster om Lund på den bördiga skånska slätten ligger en nationalpark med sagolik grönska. Parken består av en tät grönska där merparten av Ronja Rövardotterfilmerna spelades in. I Dalby Söderskog nationalpark kan du uppleva en fantastisk vårblomning, vandra i ädellövskogen längst någon av nationalparkens stigar och mycket mer!

Länk till Dalby Söderskog, www.sverigesnationalparker.se

Häckeberga naturreservat

Häckebergasjön ligger omgiven av skogsbeklädda kullar på Romeleåsens sluttning strax öster om Lund. I området finns vacker natur och rikt djurliv. Mitt i sjön ligger Häckeberga slott. Det finns en slinga runt sjön som tar en till en och en halv timme och chansen att du får se hjort och rovfågel är mycket stor.

Länk till Häckeberga naturreservat, lund.se

Flyinge/Kungsgården

Riksanläggningen i Flyinge en av Sveriges ledande utbildnings- och utvecklingscentra för människor samt hästar i en unik och anrik miljö. Utöver gymnasie- och YH-utbildningar har man här även landets enda högskoleprogram inom hippologi i samarbete med SLU. I Flyinge bedrivs även forskning och evenemang som clinics och tävlingar. Stuteriet i Flyinge är ett av världens äldsta som fortfarande är i drift. Förutom den fina upplevelsen med hästar är Kungsgården ett vackert besöksmål.

Länk till www.flyinge.se

Intresserad av det förgångna: Uppåkra

För den historieintresserade är fornlämningen Uppåkra strax söder om Lund ett fascinerande besöksmål. Det erbjuds guidade turer på fyndplatsen som är en Skandinaviens mest fyndrika järnålderstäder.

Länk till www.uppakra.se

Intresserad av det som kommer: Brunnshög

Som en aktiv del av Öresundsregionen expanderar Lund. I nordöst växer Brunnshög fram som en helt ny stadsdel runt två världsforskningsanläggningar, MAX IV och ESS. Brunnshög ligger i nordöstra Lund på stadens högsta punkt. Snart börjar byggnationerna och under tiden finns det en framtidsvandring som beskriver området. Vill du plocka solrosor eller besöka en kojskog så kan du göra det i Brunnshögsområdet.

Länk till Brunnshög, lund.se

För att försörja den nya stadsdelen och företagen på vägen dit med ett miljöanpassat färdmedel, kommer en cirka sex kilometer lång spårvägslinje byggas mellan Lund C och ESS. Följ projektet här:

Länk till www.spårväglund.se

Föreningar

Lund har ett rikt föreningsliv och i föreningskatalogen hittar du adresser till föreningarna och ytterligare information om deras verksamhet. Inom studentlivet finns det närmare 24 stycken av Akademiska Föreningen erkända studentföreningar som ökar bredden och mångfalden i Lunds studentliv.

Länk till föreningsregistret, lund.se

Länk till erkända studentföreningar, studentlund.se

Kultur

Kulturlivet i Lund har ett brett spektrum inom konst, musik, dans, teater, litteratur och film. För dig som vill engagera dig inom kultur, innovation och hållbarhet finns möjligheternas hus, Stenkrossen.

Länk till Uppleva & Göra, lund.se

Länk till Stenkrossen, lund.se

Turistbyrån

Turistbyrån på Stortorget ger information om sevärdheter, evenemang och aktiviteter både lokalt och inom hela Skåne. Förutom många fina souvenirer i modern svensk design, finner du där även trevlig personal som hjälper dig hitta rätt i kommunen.

Länk till Turistbyrån, www.visitlund.se

Den mångsidiga Stadsparken

Stadsparken i Lund har något för alla, från barn till äldre. Du får en paus i tillvaron i Solens och skuggans trädgård, en fin promenad i äldre miljö, fika på kaféet och utlopp för energi i en annan del av parken.

I parkens södra del hittar du banor för skate, bouldering/klättring, parkour, utegym och beachboll. Skateparken Söderlyckan har en yta på 1500 kvadratmeter och tre svårighetsgrader. Parken omges av gröna ytor, sittplatser och en stjärnhimmel av ledlampor, vilket gör det till en plats även för dig som inte skatar. Även du som åker kickbikes är välkommen, men då före kl 16.00 på vardagar och före kl 14.00 på helger.

Länk till Stadsparken, lund.se

Länk till Stadsparken på Facebook

Länk till skateparken Söderlyckan, lund.se

MTB/BMX

För dig som är inne på mountainbike och BMX-cykling finns det anlagda spår i Skrylle och i Genarp.

Länk till MTB/BMX, lund.se

I Lund på cykel

Vare sig du cyklar inom Lund eller mellan Lund och annan ort, är det viktigt med cykelsäkerhet. Nästan 20 procent av alla cykelolyckor hade kunnat förhindras med en bättre servad cykel och en rätt utrustad cykel. Vill du låna verktyg och behöver någon som visar dig hur man servar sin cykel finns Bike Kitchen Lund på Stenkrossen, se länk nedanför.

Länk till Serva din cykel, lund.se

Länk till Cykelparkering, lund.se

Länk till Lagar och regler kring cyklar, lund.se

Länk till Bike Kitchen på Facebook

Cykelbara vägar

Inom Lund finns separerade cykelvägar att åka på nästan överallt. Mellan Lund och flera orter finns också separata cykelvägar men inte alla. På turistbyrån kan du hämta Lunds cykelkarta där du kan se om cykelvägen är cykling i blandtrafik eller i egen bana.

Länk till cykelkartor och vägvisning, lund.se

Här nedan hittar du förslag på åtta olika cykelrundor. Den kortaste är under milen, den längsta över tre mil. Testa en eller testa alla!

Relaterad information

Faktaansvarig: Tekniska förvaltningen

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/upptacklund

Kontakt

Park och natur

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-35975 00
E-post: tekniska.forvaltningen@lund.se
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun