Billebjer

Billebjer är ett gammalt vattenfyllt stenbrott på Romeleåsen söder om Rögle dammar cirka en mil från Lund. Observera att detta inte är en kommunal badplats och att bad sker på egen risk.

Här bröts tidigare röd gnejs och granit. Det finns bra parkeringsmöjligheter och det går ett promenadstråk med utgång från Skryllegården förbi Billebjer.

Flera lämningar från järnåldern har hittats i området. Uppe på höjden har man en fantastisk utsikt över slätten och man kan klara dagar se ända till Köpenhamn. Redan på 1800-talet var berget ett populärt utflyktsmål för Lundaborna. 

Om naturen

Billebjer blev naturreservat år 1994 och det ingår dessutom i EUs nätverk av skyddade områden och utgör ett Natura 2000-område. Billebjer har fått sitt namn från bila, som är en slags yxa vilket berget (bjer på danska) liknar. Stenbrytningen upphörde 1946 och man planterade då in lövskog här.

På de branta klipporna finns en intressant lavflora och man har funnit över 300 växtarter i området. Det växer rikligt av backsippor på våren och andra växter man kan hitta är blodnäva, backvicker, kungsljus, backtimjan och gökärt. Busk- och trädskiktet består av ek, al, sykororlönn, björk, körsbär, apel, päron och hagtorn. Vid parkeringen växer en rödek.

Ansvar och skötsel

Markägare: NCC

Städar i området: Länsstyrelsen, med stöd av Lunds kommun under sommaren 2021.

Tömmer avfallskärl/städar toalett: Lunds kommun, tekniska förvaltningen

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/billebjer