Cykling och cykelleder

Här hittar du information och kartor om cykelvägar och cykelturer för både pendling och friluftsliv inom Lunds kommun.

Fler cykelbara vägar

Inom Lund finns separerade cykelvägar att åka på nästan överallt, och även mellan mellan Lund och flera orter. Fram till 2029 ska det byggas cykelvägar för sammanlagt 1,5 miljarder kronor i de skånska kommunerna, och den nya cykelvägen mellan Lund och Lomma är en del av denna satsning. 

På turistbyrån kan du hämta Lunds cykelkarta där du kan se om cykelvägen är cykling i blandtrafik eller i egen bana.

Cykelkartor och vägvisning

Du kan också använda tjänsten Cykla i Skåne, en digital cykelkarta och cykelreseplanerare som ska hjälpa dig att hitta den snabbaste vägen eller den med mest cykelvägar. Tjänsten bygger på den nationella vägdatabasen. 

Cykla i Skåne

Ta cykeln till havet i sommar

I lagom tempo tar det ungefär 35 minuter att ta sig på cykel från centrala Lund till havet i Lomma. 

Karta: cykelväg Lund-Lomma 

Mountainbike (MTB) och BMX

Det finns anlagda spår för mountainbike och BMX-cykling i Skrylle/Dalby och Risen/Genarp. Spåren är anpassade för cyklar med grova däck, kraftiga bromsar och låg utväxling. Använd alltid hjälm och handskar.

Inom naturreservaten gäller olika regler för vart man får cykla. Information om reglerna för varje enskilt reservat finns på informationstavlor vid reservatsentréerna. För Skrylle och Risens naturreservat gäller att cykling endast får ske på anvisad/markerad cykelstig. 

För att undvika konflikter med andra besökare och minska slitaget på vandringsstigar är det viktigt att du cyklar på anvisade cykelstigar. Lämna företräde gentemot vandrare och löpare där MTB-spåret korsar andra motionsspår och stigar. Vid dessa korsningar finns tydliga varningsskyltar. Vid startplatserna är det "blandad trafik" – visa hänsyn, anpassa hastigheten och påkalla uppmärksamhet.

Mountainbikespåret i Skrylle (karta)

Mountainbikespåret i Genarp (Karta)

Facebook: Genarps cykelpark (Dirt/BMX)

Facebook: MTB-stigar i Genarp 

Ta hand om dig och din cykel

Nästan 20 procent av alla cykelolyckor hade kunnat förhindras med en bättre servad cykel och en rätt utrustad cykel. Vill du låna verktyg och behöver någon som visar dig hur man servar sin cykel finns Bike Kitchen Lund på Stenkrossen i centrala Lund, se länk nedanför.

Cykelparkering

Bike Kitchen på Facebook

Anmäla fel på cykelväg

Använd vår e-tjänst eller app (Felanmälan Lunds kommun) för att anmäla till exempel hål i cykelbanan, buskar som skymmer sikten eller glaskross.

Gå till felanmälan

 

Relaterad information