Biblioteken

Folkbiblioteken i Lund består av Stadsbiblioteket och åtta stadsdelsbibliotek. Här hittar du böcker, tidningar, föreläsningar och andra evenemang för alla åldrar och intresseområden. Flera av våra bibliotek har Meröppet vilket innebär att du kan besöka biblioteket även när det inte är bemannat. Välkommen!

Folkbiblioteken

Förändringar på biblioteket för att minska smittspridning

På grund av Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd vidtar Lunds kommun åtgärder för att motverka smittspridning. Folkbiblioteken har öppet, men endast för utlån och återlämning av böcker. Läs- och studieplatser tas bort och allmänheten uppmanas hålla sina biblioteksbesök korta.

Samtidigt erbjuder biblioteken fler utlån av e-böcker och filmer online, och har utökat antalet tillåtna omlån för medier som inte är reserverade eller lånade från andra bibliotek (fjärrlån). Programverksamhet på biblioteken sker endast digitalt, utan fysisk publik. Meröppet erbjuds som tidigare för vissa bibliotek.

Ändrade öppettider på Stadsbiblioteket från och med 24 november

Från och med tisdag 24 november öppnar Stadsbiblioteket en timme senare på morgonen för att personalen ska hinna förbereda ute i biblioteket innan öppnandet och därmed minska den fysiska interaktionen med besökare.

Här hittar du mer information med anledning av coronaviruset

Det här innebär anpassningarna för dig som besöker oss

  • Biblioteken är öppna, men med begränsad service. Det går bra att låna och lämna böcker men håll gärna ditt besök kort så att fler kan få tillträde!
  • Personalen kan inte hjälpa till ute vid hyllorna eller vid skrivare och kopiatorer – det är endast självservice som gäller.
  • Våra internetdatorer är avstängda.
  • Vi har tillfälligt plockat bort alla läs- och studieplatser då biblioteket under en tid inte är en mötesplats. Vissa ytor har ett begränsat antal besökare.
  • Våra programpunkter är tillsvidare inställda men några kommer att sändas digitalt – håll utkik i våra sociala medeier och i
    kalendern.
  • Du som är i riskgrupp kan få böcker eller talböcker levererade hem till dig. Läs mer på sidan Särskilda behov.
  • Om många i personalen blir sjuka kan vi behöva stänga bibliotek med kort varsel. Det kommer i så fall att meddelas här på webbplatsen.
  • Precis som tidigare ber vi dig att stanna hemma om du är sjuk och hålla avstånd till andra.

Kontakta oss gärna via mail eller telefon om du behöver hjälp, så försöker vi lösa ditt ärende utan att du behöver komma till biblioteket. Tack för din förståelse!

Planera ditt biblioteksbesök

För att begränsa smittspridning av Covid-19 vill vi undvika trängsel på biblioteken.
Här kan du se vilka tider vi har fler och färre besökare.

Take away – hämta böcker utomhus

Du som inte kan eller vill besöka biblioteket kan hämta en kasse med böcker, filmer eller tidningar. Det finns olika tillvägagångsätt för detta beroende på om du vill hämta på Stadsbiblioteket eller något av de andra biblioteken.
Så här går det till

Öppettider på biblioteken

Välkommen att besöka något av våra nio bibliotek. Fem av biblioteken är Meröppna vilket innebär att du med hjälp av ditt lånekort kan besöka biblioteken även när de inte är bemannade.
Hitta öppettider

Hitta till biblioteken i Lunds kommun (karta)

Hitta böcker och låna via bibliotekens webbplats

På vår webbplats kan du bland annat söka efter böcker, reservera, se dina lån, låna om och betala eventuella avgifter.
Skaffa bibliotekskort
Använda databaser hos biblioteket

Vi inspirerar gärna med boktips

Vi hjälper dig gärna med boktips eller om du letar efter en särskild bok eller tidning. Kom in till oss och fråga eller besök vår webbplats där vi har boktips och boklistor.
Få boktips
Hitta e-böcker

Många evenemang på biblioteken

På alla bibliotek erbjuder vi föreläsningar, bokklubbar, intressanta samtal, sagostunder, teatrar och olika barnträffar. Se våra program för att ta reda på vad som händer på ditt bibliotek.
Hitta bibliotekens program

Läsa på andra sätt

På biblioteken finns hjälp för dig som har svårt att läsa tryckta böcker. Vi har till exempel talböcker, böcker med stor stil och lättlästa böcker.
Få hjälp om du har lässvårigheter

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/folkbiblioteken