Synbarhet

Att synas i trafiken är en förutsättning för att dina medtrafikanter ska kunna ta hänsyn till dig. Särskilt under den mörka årstiden är det viktigt att se till att man syns. För att påminna när det är dags och för att uppmuntra till att utrusta sig med reflexer och lysen, delar kommunen ut reflexer varje år.

Lysande text på mörk bakgrund, Syns du, finns du
Under vecka 44 och 45 kommer det vara möjligt att få reflexer gratis, se nedan vilka dagar och vilka platser vi kommer att finnas på!

Kampanjen SYNS DU, FINNS DU

Genom att använda reflexer gör du både dig själv och andra en enorm tjänst. Under höst och vinter blir det mörkt tidigt och vädret med snö och regn minskar både sikten och ökar bromssträckan. Under vecka 44 och 45 kommer kommunen att dela ut gratis reflexer runt om i Lund för att uppmuntra till en ökad reflexanvändningen och därigenom bidra till en bättre trafikmiljö för alla!

Här kan du få en gratis reflex:

Observera atttiderna inte exakta och kan variera tio minuter före och efter angiven tid.

 • 31/10 15:30-18:30 Bantorget
 • 1/11 15:30-18:30 Sjukhuset, stora entréen
 • 2/11 15:00-17:00 Clemenstorget/Ica Malmborgs och Dalby Hemköp/Systembolaget
 • 5/11 15:30-18:30 Bantorget och Mårtenstorget/Coop
 • 6/11 15:30-18:30 Gerdahallen
 • 7/11 15:30-18:30 Stadsbiblioteket
 • 8/11 15:30-18:30 AF-borgen
 • 9/11 15:00-17:00 Botulfsplatsen och Södra Sandby busstation

Reflexer finns även att hämta på kommunens medborgarcenter i Dalby, Genarp, Veberöd och på kommunhuset Kristallen. Deras öppettider hittar du via länken nedan.


Text Syns du finns du under en banner med ordet TÄVLING
Det vinnande bidraget kommer att användas som kampanjaffisch eller kampanjfilm för Synbarhetskampanj 2019.Övriga vinster är en klassuppsättning med påsar i reflexmaterial och biobiljetter.

Tävling!

Rita eller filma på temat ”synas i trafiken” och ”reflexanvändning”! Från och med måndag 5 november kan lärare och pedagoger i Lunds kommun anmäla sin klass eller en grupp elever till tävlingen. Det vinnande bidraget kommer att ligga till grund för nästa års Synbarhetskampanj. Senast 21 december ska bidragen vara kommunen tillhanda. Läs mer om tävlingen i Relaterad information nedan på sidan.


linje

Lite reflexfakta!

 • 40% av alla trafikolyckor med gående trafikanter som blir påkörda inträffar i mörker
 • Med reflex syns du på cirka 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på
 • En mörkklädd person utan reflex syns på cirka 25 meters håll, en ljusklädd person syns på cirka 60 meter.
 • Från en långtradarförares högre vinkel syns en gående med reflex först på 60 meters håll
 • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering
 • De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Gatubelysningen räcker alltså inte för att man ska synas.
 • För att en reflex ska vara godkänd ska den vara SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard och CE en europeisk
 • Hundar och hästar behöver också reflexer. Reflexer till djur finns i djuraffärer.
 • Byt ut reflexerna regelbundet

Reflexer blir gamla, underhåll din reflex!

En väl fungerande reflex är en fin optisk produkt som bör hanteras varsamt för att fungera. Förvaras den i fickan med andra saker som mobil och nycklar, finns det risk att reflexen repas och då förlora sin effekt. Även värme och vatten kan skada reflexens optiska delar så förvara därför inte reflexen på ställen med hög temperatur och försök att torka av den om den blir väldigt blöt.

Reflexer är en färskvara
En reflex fungerar bra i högst tre år. Se till att testa din reflex om du har använt den väldigt länge, risken finns att den inte reflekterar tillräckligt bra ute i trafiken. Hur testar en då sin reflex? Jo, genom att hänga upp den och en ny reflex, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Sedan lyser du på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Tänk på att minimera avståndet mellan dina ögon och ljuskällan eftersom ett för stort avstånd försämrar synbarheten. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre.

Vad säger lagen?

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/synbarhet

Kontakt

Gator och trafik

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se