Nyheter och nyhetsarkiv - trafik och stadsplanering

Här hittar du nyheter inom trafik och stadsplanering

November

2017-11-24

Bågar, trä och glas i förslagen till Lunds nya stationshus

Två arkitektkontor har nu presenterat sina bearbetade förslag på Lunds nya stationshus. Det är två väl genomarbetade förslag som båda erbjuder en attraktiv mötesplats med väl genomarbetade stationsfunktioner.

2017-11-17

540 nya bostäder på Södra Råbylund

Byggnadsnämnden har beslutat att en ny detaljplan på Södra Råbylund, med cirka 540 bostäder, ska ut på samråd. Utbyggnaden av området är i full gång och detta är den tredje etappen i områdets utveckling.

2017-11-14

Ny handel och bostäder vid Mårtenstorget

Tre arkitektkontor hur nu lämnat sina förslag på hur kvarteret Galten i centrala Lund kan utvecklas. På olika sätt visar de hur man kan stärka stadskärnans identitet och attraktionskraft samtidigt som man skapar ramar för modernt, urbant liv med både handel och bostäder.

2017-11-07

Kulturmiljön - en viktig del stadsutvecklingen

Kulturmiljöprogrammet som är uppdelat i sju delrapporter och en sammanfattning, lyfter fram historiska samband och värden i kommunen. Hela programmet är nu klart och tillgängligt för alla intresserade, via kommunens bibliotek och på lund.se.

2017-11-02

Lund C blir station för den planerade höghastighetsbanan

Kommunstyrelsen fattade igår beslut om ett ramavtal mellan kommunen, Hässleholms kommun, Region Skåne och Sverigeförhandlingen om den planerade höghastighetsbanan mellan Lund och Hässleholm.

2017-11-01

Nu är det dags att förnya din anmälan om boendeparkering i centrala Lund

Har du en boendeparkering i centrala Lund? Se hit! Om du vill behålla ditt tillstånd för boendeparkering i centrala Lund under 2018, är det dags att förnya din ansökan nu! Ansökan har öppet mellan 1 november och 31 december 2017.

Oktober

2017-10-31

Syns du, så finns du! Lys upp höstmörkret med en gratis reflex

Visste du att du syns på hela 125 meter med en reflex, men bara på 25 meter utan? Reflexer kan rädda liv, både ditt och andras. Få en av de 50 000 gratis reflexer som Lunds kommun kommer att dela ut under november!

2017-10-20

Nästan 1000 nya bostäder i Brunnshög

Nu har byggnadsnämnden antagit två stora detaljplaner i Brunnshög. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

2017-10-17

Bredgatan vid Allhelgonakyrkan stängs för allmän biltrafik

På tisdag den 24 oktober startar en vidare etapp av spårvägen på Bredgatan, vid Allhelgonakyrkan. Djupa schakt ska öppnas för att flytta och bygga om ledningar för fjärrvärme och vatten. Ledningarna ligger under körbanan och det innebär att vi måste stänga för allmän biltrafik under byggtiden.

2017-10-11

Första rälsen på plats för Lunds spårväg

Den 11 oktober monterades första rälsen på den förberedda spårbädden i Brunnshögsgatan. Nu återstår det att finjustera avståndet mellan rälen, svetsa rälen samman och gjuta betong runt omkring dem. Att bygga spår är ett precisionsarbete som kommer att pågå under cirka ett års tid på olika platser längs med spårvägslinjen.

2017-10-04

Högtidlig invigning av Brunnshög

Idag invigdes Lunds nyaste och smartaste stadsdel. Första spadtaget tog Didrik, 6 år, tillsammans med företrädare för kommunen och byggherrar. Omringad av grävskopor och till ljudet av studentorkestern Bleckhornen hälsade Lundaprofilen Johan Wester välkommen till invigningen av byggandet av Brunnshög.

September

2017-09-28

Hur vill du att framtidens Lund ska se ut?

Nu vill vi ha synpunkter på förslaget till ny översiktsplan för Lunds kommun.

2017-09-25

Väg 798 mellan Esarp och Genarp avstängd 29 september-5 oktober p.g.a. vägarbete

Trafikverket breddar och förstärker väg 798 mellan Esarp och Genarp för att göra den mer trafiksäker och mer framkomlig. Vägen kommer därför att vara helt avstängd från fredagen 29 september kl. 05.00 till torsdagen den 5 oktober kl. 05.00.

2017-09-22

Snart dags för samråd kring Lunds framtid

Hur vill lundaborna bo, verka och leva i Lund i framtiden? Den och många andra frågor hoppas Lunds kommun får svar på i den dialog som startar vecka 39.

2017-09-19

Omfattande förändringar i trafiken vid Universitetssjukhuset i Lund

Den 24 september påbörjas en ny byggetapp av spårvägen vid Skånes universitetssjukhus. Det påverkar infartsvägar till och från sjukhuset, förbifartstrafiken på Getingevägen samt hållplatsläget för sjukhusterminalen.

2017-09-14

Kunskapsstråket är nominerat till årets Planpris

Kunskapsstråket är nominerat till Sveriges Arkitekters Planpris 2017. Stråket har en unik koncentration av vetenskap, forskning och innovativa företag samlat i ett brett område från Lunds innerstad till Brunnshög och de nya forskningsanläggningarna. Det är Lunds kommuns visionära, långsiktiga och systematiska arbete inom Kunskapsstråket som nu uppmärksammas.

Augusti

2017-08-25

Centrum och fler bostäder i Stångby

Nu är det dags för nästa steg i utbyggnaden av Stångby. Många nya bostäder och ett centrum med service som Stångbyborna länge efterfrågat kommer att byggas på den östra sidan av järnvägsspåret.

2017-08-22

Två arkitektförslag vidare i utformningen av Lunds nya centralstation

Två konkurrerande arkitektkontor får fortsätta utforma den nya stationsbyggnaden på Lunds Centralstation. Jernhusen och Lunds kommun har valt ut 3XN och Elding Oscarson C.F. Møller, och de kommer att vidareutveckla sina förslag under hösten.

2017-08-16

Nilstorp får ny parkeringsreglering

Från 2 oktober gäller en ny parkeringsreglering på Nilstorp. Boende i området kan ansöka om boendeparkering och parkeringsavgiften betalas via mobiltelefon. Läs mer om boendeparkering och vad som gäller i Nilstorp i den relaterade informationen nedan.

Juli

2017-07-11

Cykelstråk längs Bredgatan börjar byggas 14 augusti

Etapp 2 av det nordsydliga cykelstråket genom Lunds stadskärna börjar byggas den 14 augusti och arbetet pågår året ut. Etapp 2 löper längs Bredgatan och arbetet påverkar både bil-och busstrafik under byggtiden.

2017-07-06

Lund bäst på hållbara transporter

Lunds kommun är bäst i Sverige på hållbara transporter och vinner SHIFT2017. SHIFT är en kommunrankning baserad på det europeiska benchmarkingverktyget för hållbara transporter i städer - EcoMobility SHIFT.

Juni

2017-06-09

Västerbro, Lunds nya stadsdel

Västerbro är det nya namnet på vad som tidigare kallades Öresundsvägens företagsområde.

Maj

2017-05-19

Nya förutsättningar för Stenkrossen

En ny inriktning för kvarteret där Stenkrossen finns idag gör det möjligt att både behålla den framgångsrika verksamheten och bygga många nya bostäder.

2017-05-18

Kärleksfull pop up på Knut den Stores gata

Lagom till LundaPride poppar en kärleksfull plats upp på Knut den Stores gata. Passa på att stanna till en stund, ta med din lunch eller bara mingla på det röda konstgräset. Installationen tas ner den 29 maj 2017.

2017-05-10

Lund årets cykelkommun 2017

Lund toppar årets Kommunvelometer, Cykelfrämjandets granskning och rankning av kommunernas arbete med cykling.

2017-05-08

Byte av belysningsstolpar utmed Fjelievägen

Trafikverket kommer att byta ut belysningsstolpar utmed Fjelievägen i Lund för att förbättra trafiksäkerheten för trafikanterna. Stolparna plockas ned och byts ut med hjälp av kranbilar och liftbilar. Framkomligheten längs med sträckan kommer därför att bli begränsad under 9-23 maj.

April

2017-04-28

Nu stängs S:t Laurentiigatan och Getingevägen för bygget av spårvägen

Tisdagen den 2 maj inleds vägarbeten på St Laurentiigatan och Getingevägen. Samtidigt öppnar Kung Oskars väg åter för trafik.

2017-04-12

Fyra förslag på Lunds nya centralstation

Fyra arkitektkontor har nu lämnat sina förslag på hur Lunds nya stationshus kan komma att se ut. Det är ambitiösa förslag som vill knyta ihop staden och stationsområdet.

Mars

2017-03-24

Nya stadsdelar behöver namn, nu börjar utmaningen

Inom några år kommer två nya stadsdelar utvecklas och få ny form: området runt Öresundsvägen och området intill den nya pågatågsstationen i sydvästra Lund. Nu kan alla som vill föreslå namn till de nya stadsdelarna. Namnutmaningen börjar idag fredag och är igång till och med påsk.

2017-03-24

Lund-Hässleholm nästa sträcka i höghastighetssystemet

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) presenterade i dag regeringens direktiv till åtgärdsplanering och kommande satsningar inom infrastruktur. Det gjordes på en pressträff i Lund. - Det är väldigt roligt att här idag kunna berätta att nästa sträcka i ett tänkt höghastighetssystem är Lund – Hässleholm, säger Anna Johansson.

2017-03-24

Sex nya bostadshus och mer liv vid LTH

Nu blir det möjligt att bygga ett tätare och mer levande campus vid LTH. Byggnadsnämnden har beslutat att gå vidare med ett förslag som innebär fler bostäder men också butiker, kontor eller restauranger i ett område väster om LTH-parken.

2017-03-10

Fler bostäder på Södertull

Att omvandla Södertull skulle kunna ge fler bostäder och samtidigt knyta samman centrala delar av Lund. Därför kommer Lunds kommun undersöka om och hur man kan bygga nytt bland annat där det idag finns bilhandel.

2017-03-06

Nu flyttas åtta av Clemenstorgets träd till Brunnshög

Spårvagnshållplatsen Lund C kommer att byggas diagonalt på Clemenstorget, i linje med S:t Laurentiigatan. Det påverkar åtta av de hundratalet träd som växer på Clemenstorget. Nu ska dessa träd – sex plataner och två lindar – flyttas till Vindarnas park på Brunnshög.

Februari

2017-02-27

Bygget av spårvägen startar den 7 mars

Spårvägen sträcker sig mellan Lund C och ESS, på en 5,5 km lång linje. Det kommer att byggas på flera platser samtidigt för att färdigställa infrastrukturen till första halvåret av 2019.

2017-02-15

Nu är bygget av spårvägen i Lund invigt

Under en högtidlig ceremoni rullades gräsmattor ut för att symbolisera första spadtaget i projektet och ett nytt kapitel i Lunds historia. Ett stort antal personer samlades på Sölvegatan vid LTH för att bevittna det första spadtaget för Spårvägen i Lund.

2017-02-10

Lund skriver avtal med Sverigeförhandlingen

I dag tecknades det första avtalet med Sverigeförhandlingen i den så kallade storstadssatsningen. Det är Lund, som tillsammans med Helsingborg och Region Skåne tecknar avtal kring satsningar på kollektivtrafik och cykel för drygt 1,5 miljard kronor.

Januari

2017-01-30

Välkommen till första spadtaget för spårvägen i Lund!

Den 15 februari tar vi första spadtag för Spårväg Lund C – ESS. Vi hoppas att du har möjlighet att göra oss sällskap!

2017-01-27

Fyra kontor tar fram förslag på ny centralstation

Nu är det klart att 3XN, Henning Larsen Architects, Belatchew Arkitekter och Elding Oscarson är de arkitektkontor som kommer att rita förslag på hur Lunds nya centralstation ska se ut.

2017-01-19

Byggstart för spårvägen närmar sig

Byggstart för spårvägen närmar sig. Teknisk nämnd tog den 18 januari beslut om att avropa byggnationen av spårvägen mellan Lund C och ESS av Skanska.

2017-01-18

Stoppet för Science Village överklagas

Lunds kommun överklagar länsstyrelsens beslut att stoppa detaljplanen för Science Village vid ESS på Brunnshög.