Lysande blommor och skinande tyger tar plats på Ideontorget

25 november, 2020

När vi behöver hopp och ljus som allra mest i mitten av mörka december, kommer Ideontorget att lysa upp. En ljusinstallation som består av fem meter höga blommor och stora belysta tygstycken möter lundabor och besökare från den 12 december.

 

Olof Wiese, konstnär från Utskottet och Fredrik Stenfell, projektledare visar var ljusinstallationen ska stå på Ideontorget.. Olof Wiese, konstnär från Utskottet och Fredrik Stenfell, projektledare, visar var ljusinstallationerna ska stå vid Ideontorget.

Syftet med ljusinstallationen är att ge lundaborna och alla som arbetar på Ideon-Mediconområdet en vacker och coronasäker upplevelse. Till Ideontorget kan du cykla, gå eller – från den 13 december – åka spårvagn. De lysande blommorna och tygerna ska också symbolisera allt spännande som sker på Ideon-Mediconområdet när det gäller innovation, ny teknik och life science. Lund slutar inte längre här – nu finns en port till det nya Lund.

Lysande blommor välkomnar från den 12 december

Fredrik Stenfell är projektledare för installationerna. Tillsammans med konstnärerna har han tagit fram idéer. I hans roll ingår också att binda samman Lunds kommun med näringslivet kring Ideontorget och med Skånetrafiken.
- Det är två olika verk som installeras. Ljusinstallation i form av stora lysande blommor är skapad av konstnärerna i Utskottet och tyginstallationerna är gjorda av Deco Darlings. Verken installeras i vecka 50 för att bli helt vara klara att beskåda lördagen den 12 december, säger han.

Ljusinstallationerna ska ge hopp och säkra coronaupplevelser

Ljusblommorna finns sedan kvar till sista februari 2021. Tygstyckena pryder torget cirka en månad framåt. Ljusblommorna är cirka fem meter höga och sju meter breda. För tygskulpturerna är det lite svårare att exakt uppge storlek, menar Fredrik Stenfell, men de kommer att synas tydligt kring Ideontorgets spårvagnshållplats.
- Helheten i ljusinstallationer kommer att bli det finaste. De lysande blommorna och ljussatta tyginstallationerna skapar en harmoni, som jag hoppas att de som ser dem kommer att känna. Vi vill sprida så mycket hopp och ljus som vi kan. Att det är utomhus gör också att konstupplevelsen blir säker.

Det kommer också att finnas annat spännande att se längs spåret, bland annat i Brunnshög. Mer information om detta kommer snart.

Spårvagnen Åsa-Hanna testkörs vid Ideontorget. Spårvagnen Åsa-Hanna passade på att köra förbi Ideontorget under sin testkörning.