15 april, 2019

Kommunen samlar in felparkerade och övergivna cyklar med jämna mellanrum. Vi har särskilt fokus på stadskärnan och området kring Lund C där många människor rör sig och behovet av både fria gångbanor och lediga cykelställ är extra stort. Vi flyttar även felparkerade elsparkcyklar .

Cykelparkering utanför ICA Kvantum Malmborgs

Utrymmet utanför Ica Kvantum Malmborgs är särskilt utsatt. Här tycker både kommun och butiksinnehavare att det är extra viktigt att gångbanan hålls fri. Det är en välbesökt affär, som dessutom är granne med en vårdcentral som besöks av många äldre. Utrymmet på gångbanan behövs för gående, rullstolar, rullatorer och barnvagnar. Synskadade besökare ska inte behöva stöta på hinder i form av cyklar eller elsparkcyklar på gångbanan. Felparkerade cyklar riskerar även att blockera vägen för besökare som kommer med färdtjänst. De kan också hindra utryckningsfordon som pois och ambulans.

Vid insamlingarna flyttar vi även långtidsparkerade och övergivna cyklar för att skapa fler lediga platser. De flesta cykelställ har max 24 h parkering på vardagar. Ska du vara borta längre, hämta karta nedan för att hitta en 14-dagars parkering.

Varför finns det inte fler cykelställ?

Det är många intressen som måste samsas inom en begränsad yta av staden och det finns helt enkelt inte plats för fler cykelställ. Under det närmaste året kan det till och med att bli svårare att hitta en plats eftersom Clemenstorget ska byggas om. Ombyggnaden av torget är första etappen i utvecklingen av hela området kring Lund C, som så småningom får både fler och bättre cykelparkeringar.

Råd till dig som cyklar eller kör elsparkcykel

  • Ta lite extra tid på dig och parkera en bit bort. Det kan ju även ta tid att leta upp en ledig plats där alla andra vill stå och en bortforslad cykel gör inte pendlingen enklare.
  • Prova något nytt. Det finns cykelställ på båda sidor om spåren. Det finns till exempel nästan alltid plats i tvåvåningstället vid Västra station, se karta nedan.
  • När du lämnar din cykel eller elsparkcykel, se dig omkring och fundera på om alla kan ta sig förbi? Fungerar det att komma förbi med rullstol, barnvagn eller rullator? Hur funkar det för den som är synskadad?
  • Parkera rätt. Om du parkerar din cykel ordentligt med framhjulet i ett cykelställ behöver du inte oroa dig för att den ska flyttas. 

Vad gör jag om min cykel har flyttats?

Ring kommunens medborgarcenter på tel 046 – 359 50 00 och fråga när och var vi gjorde den senaste uppsamlingen av felparkerade cyklar. Datum publiceras även på lund.se/felparkerad.

Om du vet att din cykel stod felparkerad inom just det området ska du kontakta kommunens tekniska förvaltning. Ta med så många uppgifter om cykeln som möjligt, det underlättar identifieringen. Räkna med att det tar ungefär en vecka för oss att gå igenom alla insamlade cyklar så att vi kan ge dig ett besked.

Om vi hittar din cykel bokar du tid för utlämning. Det kostar 200 kr att lösa ut en felparkerad cykel. Insamlade cyklar som inte hämtas inom tre månader lämnas till skrot eller säljs på auktion, beroende på skick.

Relaterad information