Lunds cyklister samlar cykeldata

14 augusti, 2018

Vilka vägar väljer Lunds cyklister och känner de sig säkra när de cyklar? I september får lundacyklisterna chansen att delta i ett projekt där ny och smart teknik skapar bättre underlag för både trafikplanering och forskning. Du kan anmäla dig redan nu om du vill vara med och skapa framtidens cykelvägar!

Staden Lund ingår i IoT Sverige, Vinnovas stora satsning på att utveckla Internet of Things. Lunds projekt heter "Smarta Offentliga Miljöer" och där undersöks hur uppkopplade saker kan förbättra medborgarnas vardag. I Lund testas sensorer i bland annat kabelskåp, växthus och soptunnor – och under september månad är det cyklisternas tur. Rekrytering av 500 cyklister görs under augusti.

Två insamlingsmetoder - app eller "Tryck till"

Projektet samlar in data genom två metoder. Deltagarna kan välja en eller båda metoderna.

Den första delen är en insamling av resdata genom appen TravelVU. Cyklister som deltar får sitt resmönster med vägar och transportmedel enkelt loggat enbart genom att mobilen finns med på cykelturen. De insamlade uppgifterna kommer att visa vilka vägar som cyklisterna väljer genom Lund.

Den andra delen av projektet är "Tryck till" – en insamling av platser där cyklisterna upplever otrygghet i trafiken. Varje gång cyklisten upplever en osäkerhet i trafiken kan de markera det genom att trycka på en knapp på styret. Knappen kommunicerar via Bluetooth och insamlad data kan ge en uppfattning både om enstaka platser som kan behöva en förbättrad lösning och om generella situationer som kan vara bra att undvika i framtida planering.

Resultat

Projektet kommer att visas under den internationella transportkonferensen ITS World congress i Köpenhamn 17-21 september. Kongressdeltagarna kommer att via skärmar kunna följa var i Lund projektdeltagarna cyklar just för stunden och om det är någon som markerar en otrygg situation. 

Den insamlade informationen kommer även att kunna användas inom forskning, bland annat på Malmö Universitet, och av Lunds kommuns samhällsplanerare. 

Projektansvariga: Trivector, Lunds Kommun, Hövding, Malmö Universitet, Future By Lund och Mobile Heights. 

Kontakt

Gator och trafik

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se