Prova på en ny resvana

Det är aldrig för tidigt att börja en god vana. Just nu finns chansen för dig som bor eller arbetar i Lunds kommun att prova en elcykel, ellastcykel eller vikcykel under tre veckor.

I Lunds kommun har vi en lång tradition med hållbart resande och nu uppmuntrar vi till att fler ska färdas kollektivt eller cykla. Erbjudandet vänder sig till dig som bor eller arbetar i Lunds kommun, och främst till dig som vill testa att ställa bilen hemma och anta utmaningen att upptäcka fördelarna med de hållbara resalternativen.

Just nu är alla perioder för lastcykel uppbokade fram till maj 2020. Utlåningen kommer pågå under hösten 2020 och det går fortfarande bra att göra en intresseanmälan. Men var medveten om att det dröjer innan du eventuellt kan prova lastcykel.

Så här går det till

Du väljer själv om du vill testa en elcykel, ellastcykel eller vikcykel under tre veckor. För att ta del av prova-på-erbjudandet måste du vara över 18 år. Det är väldigt många som vill prova elcykel och det kan därför dröja innan du blir kontaktad av oss. Anmälan om att prova en ny resvana görs till vår e-tjänst.

Utlåningen av el- och lastcyklarna sker i samarbete med Cykelgiganten, och cyklarna hämtas och återlämnas i deras butik på Nova Lund. Om du blivit utvald kommer du få möjligheten att själva boka in dig på en provperiod som passar dig.

Att låna en elcykel är förenat med en kostnad som Lunds kommun står för. Det enda kommunen begär i utbyte är att du fyller i två enkäter vid olika tillfällen.

Lastcykel och vikcykel

Vad passar dig?

Har du lite för långt, och lite för blåsigt för att kunna ta dig till jobbet på rimlig tid med cykel?

Elcykeln underlättar trampandet i upp till 25 kilometer per timme samt hjälper till vid start, motvind och uppförsbackar. Det blir helt enkelt lättare att cykla. Främst passar detta dig som har lite längre att cykla eller där kollektivtrafik och en vanlig cykel inte fungerar i din vardag.

Behöver du hämta och lämna barn, eller få dina inköp gjorda, på vägen till eller från jobbet?

Kanske är då lastcykel något för dig. Nytt för i år är att du nu kan anmäla ditt intresse för att prova en elassisterad lastcykel. Du får då många av fördelarna från elcykel, men kan dessutom ersätta bilen under fler resor, som exempelvis när du behöver transportera dina barn eller storhandla på vägen hem från jobbet.

Vill du åka kollektivt men har för långt att gå till bussen eller tåget?

Ska du ta dig vidare i staden? Eller upplever att du har för långt till hållplatsen? Varför inte prova på att kombinera kollektivtrafiken med en vikcykel. På så vis minskar du restiden och kommer närmare målet för din resa.

Lånecykel och andra mobilitetstjänster

Cyklist pumpar cykel vid en cykelmätareDet finns även andra mobilitetstjänster runt om i kommunen, exempelvis Lundahoj, Digibike, och flera elsparkcykel aktörer.

  • Lundahoj är ett lånecykelsystem med 250 cyklar på 17 olika platser (stationer) längs den kommande spårvägen från centrala Lund och nordöst mot de stora arbetsplatserna.
  • Digibike-cyklar och elsparkcyklar finns utplacerade runt om i staden och du kan enkelt hyra dem på plats genom deras app. Du kan dessutom lämna tillbaka cykeln var du vill, men tänk på att parkera den rätt.

Kontakt

Gatu-och trafikavdelningen, tekniska förvaltningen
tf.nyaresvanor@lund.se
Tel: 046- 359 50 00

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/nyaresvanor

Kontakt

Gator och trafik

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Stadsbyggnadskontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: stadsbyggnadskontoret@lund.se