Länk till startsidan

Västerbro

Med Västerbro får Lund en ny stadsdel nära centrum. Det som idag kallas Öresundsvägens verksamhetsområde, ska steg för steg omvandlas till en levande, hållbar stadsdel. Här ska finnas olika slags bostäder och verksamheter och slingrande parker.

Visionsbild för Västerbro

Västerbro är ett av Lunds viktigaste utvecklingsområden fram till 2040. Det slås fast i vår översiktsplan.
Lunds kommuns översiktsplan

Nu pågår arbetet med Lunds kommuns nya översiktsplan, översiktsplan 2025.

Ny översiktsplan 2025, arbete pågår

I Västerbro ska det byggas upp till 3 900 bostäder som ska varvas med arbetsplatser, butiker, kaféer, parker och kommunal service som skola och förskolor. Läget är centrumnära. Det tar inte många minuter att promenera från Västerbro till Lund C.

Västerbroprogrammet Pdf, 23 MB.

Västerbro karaktärsprogram juni 2021 Pdf, 2 MB.

Tidplan

  • 2020-2029: Vi tar fram detaljplaner för Västerbro etapp 1 (Bryggaregatan till Bondevägen). Detta är en förberedande fas inför att området omvandlas och får ny bebyggelse.
  • 2023- cirka 2033: Samtidigt som vi planerar, börjar både Lunds kommun och privata fastighetsägare riva, återbruka och bygga nytt. Lunds kommun bygger gator, parker och allmänna platser. Fastighetsägarna bygger hus.
  • Hösten 2023: Detaljplanearbeten sker i kvarteren Kugghjulet, Värmeväxlaren och Virket 3 samt kvarteret Ärtan norr om Västerbro. Ombyggnaden startar för delar av Öresundsvägen med en ny koppling till Norra Ringen.
  • Rikshem/Huseriet har byggstart i kvarteret Virket (Öresundsvägen/Kobjersvägen).
  • 2030 och framåt: Vi fortsätter med omvandlingen av Västerbos etapp 2 (Från Bondevägen västerut fram till norra ringen).

Tipsa om gatunamn i Västerbro

Nu har du chansen att bidra med förslag. Tipsa om passande namn på nya gator, kvarter, parker och platser på Västerbro.

Stadsplaneringen för stadsdelen är i full gång och framöver kommer det att byggas nya kvarter, gator, torg och parker. Alla namnförslag som lämnas in kommer att finnas med i urvalsprocessen inför beslut. Tjänstepersoner på stadsbyggnadskontoret kommer att gå igenom förslagen och göra ett urval som sedan presenteras för byggnadsnämnden.

Beslut om vilka namn som sätts på gatorna på Västerbro, kommer byggnadsnämnden att fatta efterhand som området planeras och byggs.

Här kan du läsa mer.

Här hittar du en direktlänk till formuläret där du kan skicka in namnförslag.

Under våren 2017 välkomnade kommunen Lundaborna att lämna namnförslag på två nya stadsdelar i Lund; området vid Öresundsvägen och området vid den nya stationen i sydvästra Lund. Över 200 namnförslag lämnades in och gicks igenom av en intern urvalsgrupp och av referensgruppen för namnärenden. I juni fattade byggnadsnämnden beslut om att ge stadsdelen namnet Västerbro. Namnet är ett vanligt kvartersnamn i Danmark och knyter an till Lunds danska arv. Ordet har ingenting med en bro att göra, utan kommer från brosten, det vill säga gatsten.

En karta visar en ny dragning av en väg.
Kartan visar den nya sträckningen av Öresundsvägen.

Öresundsvägen byggs om

I december 2023 startade den första etappen av ombyggnaden av Öresundsvägen. Ombyggnaden är en förutsättning för att Västerbro ska kunna utvecklas enligt Lunds kommuns fördjupade översiktsplan. En ny busslinje planeras också.

I den här etappen bygger vi om delar av Öresundsvägen. Resten av vägen ska byggas om senare. Entreprenör är Veidekke. Samtidigt pågår ett annat arbete i området. Kraftringen och VA SYD lägger om ledningar i Öresundsvägen, Kobjersvägen, korsningen till Måsvägen och i korsningen Kaprifolievägen/Öresundsvägen. Entreprenör för det här arbetet är AKEA.

Här kan du läsa mer om ombyggnaden av Öresundsvägen.

Detaljplaner och samråd för ny översiktsplan

Detaljplan för Värmeväxlaren 3 har varit ute på granskning

Under november 2023 har detaljplanen för Värmeväxlaren 3 varit ute på granskning. Detaljplanen ska bland annat göra det möjligt att bygga nya bostäder samt butiker, café, kulturell verksamhet, kontor, och mobilitetshus. Inom planen finns även Västra Esplanaden, som blir en viktig och central gata med fokus på fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Parken längs Åldermansgatan ska också utvecklas, enligt planen.

Detaljplanen innehåller tre nya kvarter och en fristående byggnad intill ett nytt torg, i porten till Västerbro. Två av kvarteren består främst av flerbostadshus och det tredje kvarteret blir mer blandat med kontor, butiker, bostäder och parkering. Den fristående byggnaden ska enligt förslag i detaljplanen innehålla butik, café, kulturverksamhet och kontor.

Radhus ovanpå parkeringshus

Vi har fått klartecken för sju nya kvarter på Västerbro. En antagen detaljplan ger ungefär 650 nya bostäder i olika former. Det blir allt från studentbostäder till Lunds första takradhus.
Här kan du läsa mer om vad detaljplanen innebär för Västerbro

West Side Stories – berättelser från Västerbro

Västerbro blir en helt ny stadsdel som ska dofta, kännas och smaka. Verksamhetsområdet längs Öresundsvägen har över hundra år av historia och nu kommer nya företag som både knyter an till traditionen och skapar nytt. Här hittar du berättelser om människorna som jobbat i Västerbro förr och de som finns där nu och sätter Västerbro på kartan.

Ett ovanligt stadsutvecklingsprojekt

Idag är Västerbro ett ganska slitet verksamhetsområde utan bostäder. En del verksamheter kommer att kunna finnas kvar. Andra ska hitta en ny plats. Området har 28 olika fastighetsägare och kommunen äger bara gator och parker. Detta är en ovanlig förutsättning.

En hel ny stadsdel ska skapas och bli till glädje för alla Lundabor. Det gör att kommunen tar ansvar för att driva omvandlingsprojektet, trots att vi inte äger marken. För att lyckas är det viktigt att ha ett bra samarbete med områdets fastighetsägare och aktörer under processen.

Stadsomvandlingen kommer ske stegvis med början i områdets östra delar.

En hållbar stadsdel

Den nya stadsdelen Västerbro ska erbjuda olika slags bostäder. Hit ska det vara enkelt att ta sig med kollektivtrafik, cykel eller till fots. Parker och gröna stråk ger plats för lek, umgänge och avkoppling och bidrar också till en biologisk mångfald.

Stadsdelen ska ge goda möjligheter för verksamheter. Områdets industrihistoria ska leva vidare och utvalda kulturmiljöer bevaras. Etablering av nya, småskaliga verksamheter ska stimuleras.

Vi vill att alla som utvecklar stadsdelen ska göra det i en hållbar riktning. Därför finns 17 specifika och hållbara mål för stadsomvandlingen. Målen omfattar allt från klimatsmarta transporter och skolornas utomhusmiljöer via dagvattenhantering och utomhusbelysning till hantering av avfall och återvinning. Målen togs fram under 2017, då Västerbroprojektet deltog i Citylab. Citylab är ett nationellt program för hållbar stadsutveckling där kommuner, offentliga organisationer och fastighetsägare deltar.

Mer om det nationella programmet på Citylabs webbplats

Västra Esplanaden blir Västerbros nya ryggrad

Längs den blivande nya huvudgatan Västra Esplanaden gör vi plats för kollektivtrafik, gående och cyklister. Längs gatan blir det en mix av bostäder, verksamheter, föreningsliv, handel, service och förskola. Ett par torg och hållplatser för kollektivtrafik ska bidra till att gatan blir en mötesplats för både boende och besökare. Sträckningen för denna nya gata blir densamma som för den tidigare järnvägen mot Bjärred, som lades ner 1939. Gatan blir därmed en förlängning av Bjärredsparken och cykelstråket från Lund C.

En karta visa detaljplaner och gator i stadsdelen Västerbro.
Västerbro projektområde sträcker sig från Kung Oskars bro i öster till Fjelierondellen i väster. I norr går gränsar området mot Kobjer och i söder mot Fjelievägen. Kartan visar detaljplaner och gator i Västerbro.
  • 2020: De första detaljplanerna påbörjas varav en, för del av Öresundvägen, går ut på samråd. Kommunstyrelsen godkänner genomförandeavtalet och merparten av fastighetsägarna i den östra delen av stadsdelen skriver under genomförandeavtalet.
  • 2019: Politiskt godkännande av Västerbroprogrammet. Aktörerna skriver på samverkansavtal med bilagorna Västerbroprogrammet och kommunikationsplan. Kommunen utarbetar genomförandeavtalet i dialog med fastighetsägarna.
  • 2018: Dialog mellan alla aktörer. Förberedande arbete i kommunens projektgrupp och hos fastighetsägarna.
  • Arbete med disposition, gestaltning och påbörjande av detaljplaner
  • Fördjupad översiktsplan (FÖP) godkändes av byggnadsnämnden den 19 oktober 2017.
  • Beslut kring den nya stadsdelens namn 2017.
  • Deltagande i Citylabs hållbarhetsprogram. Se länk nedan.

Första spadtaget för Västerbro

Den 14 november 2023 sattes spaden i jorden för Lunds kommuns byggande i Västerbro. Marken i Västerbro ägs av 28 olika privata fastighetsägare. Det är de som bygger hus. Lunds kommun bygger vägar och parker och det är det vi börjar med nu. Öresundsvägen ska bli grönare med träd, ny belysning och gång- och cykelbanor.

Här kan du läsa mer om första spadtaget.

Första spadtag för kvarteret Virket

Den 9 oktober 2023 gick startskottet för Västerbros allra första byggnadsprojekt. Då var det ett första spadtag för bygget av 300 lägenheter i kvarteret Virket. Byggherre är MTA Bygg och beställare är Huseriet AB.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?