Min resa: Upptäck stadens gömda detaljer

5 november, 2019

Många drömmer om att resa långt iväg. Jag gillar att även upptäcka saker helt nära – att vara turist i sin egen stad. Det är ett hållbart sätt att resa – att hemestra.

Vit granit och danskt gult marktegel används till gestaltningen av Sockertorget.

Varje stad är full av hemlighetsfulla och fina detaljer. Någon har tänkt till för att skapa ett väldesignat stadsrum. Sedan ligger det ett gediget hantverk bakom. I Lund har jag just nu tre favoritplatser.

Stensättarögon är en gammal teknik som används vid höjdskillnader. Stensättarögon är snygg design som kommer av funktion.

Den första är det nog inte många som har lagt märke till: stensättarögonen på Adelgatan. Stensättarögon är en gammal teknik som är ovanlig i dag. Det är design som kommer av funktion. När man stensätter gator ska tyngden fördelas i bågar – ungefär som i katedraler. Stensättarögon uppkommer när lutningen i en gata byter håll. Då behöver man göra bågar åt andra hållet för att få stabilitet. Stensättarögonen hamnar alltså i en låg punkt. Själv tycker jag om sten och naturmaterial och ser sådana här detaljer överallt.

Den andra platsen som är speciellt fin och välutformad är det nya Bantorget i Lund. Tittar du ner i marken ser du syrenblommorna i granit som finns insprängda i torgytan. Syrenen är liksom magnolian en riktig lundablomma. Stensyrenerna är utsågade och har en liten ljusprick i mitten i form av en lampa. Blommorna är ett roligt inslag på torget, tycker jag.

Syrenbommor i sten pryder Bantorget i Lund. Bantorget har flera vackra detaljer. Syrenen är liksom magnolian en riktig lundablomma. På Bantorget finns syrenen i sten.

Det tredje stället som jag tänker på just nu är Sockertorget i det nya området Sockerbruket. Sockertorget har enkla, rena material och ett högklassigt hantverk. På marken finns gult, bränt marktegel från Danmark. Det finns också flera sittplatser för den som vill vila en stund vid torget. Andra detaljer i designen runt torget knyter an till sockertemat. En vit sten-kant rundar platsen, här finns björkar med vit stam, magnolior med vita och ljust skära blommor och vit-blommande perenner. Den vita graniten till stenkanten vid Sockertorget är samma som används till operahuset i Oslo.

Vit granit och danskt gult marktegel används till gestaltningen av Sockertorget. På sockertorget finns gult, bränt marktegel från Danmark och stenkanter av vit granit.

Vit granit och danskt gult marktegel används till gestaltningen av Sockertorget.Den vita graniten till stenkanten vid Sockertorget är samma som används till operahuset i Oslo.

Att sätta gatsten är ett hantverk som kräver stor skicklighet.Stensättning är ett hantverk som kräver stor skicklighet och noggrannhet.

Björkar med vita stammar växer vid Sockertorget.Andra detaljer i designen runt torget knyter an till sockertemat. Här växer björkar med vit stam, magnolior med vita och ljust skära blommor och vit-blommande perenner.

Vit granit och danskt gult marktegel används till gestaltningen av Sockertorget.Så här såg torget ut när det byggdes tidig vår 2019.

Jag tycker om när det läggs stor vikt vid stadens offentliga rum. Torg är öppna för alla människor.
/Jessica

Bli turist i din egen stad och upptäck stadens alla gömda detaljer. -Torg är öppna för alla människor. Därför ska torgen vara vackra.

Text: Kristina Strand Larsson.
Foto: Jessica Trobäck och Kristina Strand Larsson.

 

Relaterad information

Kontakt

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se

Tekniska förvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Stadsbyggnadskontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: stadsbyggnadskontoret@lund.se