Lundaborna ska vandra på Fannis stenar

5 februari, 2020

Det är inte så vanligt än så länge att tjejer arbetar som stensättare. På Clemenstorget jobbar Fanni Vähä-aho och hon älskar sitt jobb.

Fanni jobbar som stensättare. Fanni Vähä-aho jobbar som stensättare och finns just nu på Clemenstorget mitt i Lund.

Fanni är relativt ny som stensättare. Hon började i september efter att ha gått en utbildning till trädgårdsanläggare.
- Jag visste inte att det gick att arbeta bara som stensättare, men blev glad när jag fick reda på det. Det är fritt jobb där jag är ute i friska luften och jag gillar verkligen mina arbetskamrater. Vi skrattar mycket tillsammans, säger Fanni.

Fanni jobbar som stensättare och finns just nu på Clemenstorget. Tidiga mornar är vardag för stensättarna.

Stensättarna börjar jobba kl 07 varje morgon och det är ett fysiskt aktivt jobb. Det gäller att vara vältränad och att använda skydd som knäskydd och handskar. Hjälm måste alla ha som befinner sig på arbetsplatsen. Tidigare har Fanni arbetat som personlig tränare och det jobbet har hon nytta av idag. Hon vet hur hon ska använda kroppen rätt.
- Vissa dagar är det många ton sten som går genom kroppen. En kvadratmeter innehåller 100 stenar och det har hänt att vi har satt 60 kvadratmeter per dag. Då har vi varit tre sättare och jag har langat stenar. Eftersom jag är ny, är det ofta jag som langar stenar till de andra, säger Fanni och skrattar.

Clemenstorget blir vackrare för varje dag. Fanni och hennes kollegor har ett fysiskt aktivt jobb med mycket samarbete. 

Vad är det svåraste i jobbet?
- Det är att hålla höjderna i marken. Det är lätt att det klättrar upp eller sjunker, när du sätter gatstenen i bågar.

Träden skyddas under arbetet med Clemenstorget. I fonden ser vi Allhelgonakyrkan. Att sätta gatsten i bågar är det roligaste och mest kreativa, tycker Fanni.

Det roligaste?
- Det är helt klart att sätta bågmönstret. Jag älskar det. Det blir så dekorativt och jag tycker om det kreativa i att lägga en liten sten vid en stor sten och skapa ett mönster.

Det mesta av gatstenen är återanvänd från Clemenstorget. Stenen som är flammad och polerad och som markerar stråken för synskadade är nytillverkad.
Att sitta på ett torg mitt i stan och arbeta gör att du syns. Hela tiden passerar människor förbi Clemenstorget i en strid ström.
- Helt plötsligt känner du dig lite uttittad och då står där någon och ler. Framförallt är det kul med föräldrar som tar med sig barnen och tittar. De står där länge och barnen ställer frågor, säger Fanni.

Det dammar när stenhällarna sågas till rätt format. Här sågar Fanni stenhällar i mönsterpassade bitar så att de ska sättas till den rundade kanten. 

Fanni har bott i Lund i nio år. I somras flyttade hon och hennes sambo till Kävlinge. Hon tycker det är speciellt att vara tillbaka i sin gamla hemstad och särskilt att göra den vacker.
Om det är någon som är intresserad av att bli stensättare, vad ska personen göra?
- Prova! Tycker du att det är roligt kommer det att gå bra. Om du har fysiken eller inte, vet inte förrän du har testat. Gemenskapen bland oss som jobbar är väldigt fin.

Fanni älskar sitt jobb som stensättare. -Gemenskapen mellan byggnadsarbetarna är väldigt god, säger Fanni.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.