Fyrspårsbygget mellan Flackarp och Lund startar

4 april, 2020

Trafikverkets har nu gett entreprenören NCC/OHL uppdrag att bygga fyra spår från Flackarp in till Klostergård i Lund. Bygget startar redan nu i april med arbeten vid väg 108 och Höje å. Senare startar också arbetet med stationen vid Klostergården.

Lund C är Sveriges fjärde största station när det handlar om antalet resenärer.

I slutet av mars fick Fyrspåret Malmö-Lund det efterlängtade byggstartsbeslutet från regeringen. Uppdraget att bygga på sträckan Flackarp-Lund gick till NCC och det spanska byggbolaget OHL, samma entreprenör som nu bygger spår och stationer genom Arlöv, Åkarp och Hjärup.

– Det har varit ett gemensamt mål sedan byggstarten 2017, att hitta en lösning för att tillsammans med NCC/OHL också bygga delen mellan Flackarp och Lund inom Fyrspårsprojektet. Att vi kan bygga klart hela sträckan Malmö och Lund i ett gemensamt projekt sparar värdefull tid och pengar, säger Trafikverkets projektledare, Jens-Peter Eisenschmidt.

Byggstart i april

Redan i vecka 15 tas buskar och träd bort väster om spåren, från Åkerlund och Rausings väg ner till Höje å. Senare i vår startar också förberedelserna inför bygget av den nya järnvägsbron över Höje å. En ny järnvägsbro ska byggas över väg 108, och där startar också arbetet i början av april. Till att börja med slås stålplank - så kallade spont - ner vid den befintliga järnvägsbron.

Mer information

Du kan läsa mer om fyrspårsbygget och om bygget av Klostergården station på Trafikverkets webbplats.