Cykel, tåg och sommarkort tar Britt-Inger till naturen i Skåne

15 mars, 2020

I regniga november lånade Britt-Inger Salling Andersen en el-cykel från Lunds kommun. Det bistra vädret stoppade henne inte och Britt-Inger Salling Andersen använde cykeln nästan varje dag.

Britt-Inger har nu köpt en vanlig cykel som hon ska låta bygga om till el-cykel. Britt-Inger tycker att Lunds kommuns el-cykel höll en hög kvalitet.

I dag är Britt-Inger pensionär. Tidigare har hon bland annat jobbat i skolan och i hemvården.
- När jag arbetade i hemvården föreslog jag att vi skulle använda el-cyklar. Jag var nog för tidigt ute för jag fick inte gehör då. Men i dag ser jag att omsorgspersonalen cyklar på el-cyklar, säger hon.

Britt-Inger har länge cyklat till och från jobbet. - Du bestämmer själv hur mycket hjälp du vill ha av el-cykeln, säger Britt-Inger.

Britt-Inger har haft två el-cyklar tidigare. När hon bodde i Veberöd använde hon el-cykeln när hon skulle till Dalby. De här cyklarna var dock av en tidigare modell och mycket trögare än cykeln Britt-Inger lånade från Lunds kommun. Dessutom laddade de ur batteriet snabbt. Utvecklingen har gått framåt.
- De gamla el-cyklarna har jag sålt. Däremot är jag helt förälskad i Lunds kommuns el-cykel. Det har varit helt fantastiskt att få använda den. Mina vänner frågar varför jag använder el-cykel. Då får man ju inte jobba själv, menar de. Men det stämmer inte. Du bestämmer själv hur mycket hjälp du vill ha av el-cykeln.

När Britt-Inger hade lämnat tillbaka el-cykeln köpte hon faktiskt en vanlig cykel. Det ångrade hon snabbt och nu ska hon få cykeln ombyggd till en el-cykel.
- Jag har lite problem med mina ben. Då kanske många slutar att cykla, men jag har märkt att det går bra med en el-cykel, säger Britt-Inger.

El-cykeln är också stabilare än en vanlig cykel, tycker Britt-Inger. Det har hon särskilt märkt i Arendala mellan Dalby och Lund. Just där tar vinden i.

Ljuset silar stillsamt genom den skånska lövskogen. Sommartid köper Britt-Inger ett sommarkort, tar med sin el-cykel på tåget och ger sig ut på Skånes cykelleder.

På sommaren brukar Britt-Inger köpa ett sommarkort och ta med sig cykeln på tåget.
- Det går jättebra att ta cykeln på tåget. Du kommer långt och Skåne har många fina cykelleder. När jag cyklar känner jag mig mycket fräschare när jag kommer fram än om jag tar bilen. Sol och frisk luft är skönare än att sitta inne i en bil.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.