Bli cirkulent – inte konsument

30 september, 2020

Trettio procent av allt avfall i Europa kommer från rivningar. Nittio procent av detta skulle kunna räddas från att hamna på deponi.

Amanda Borneke är kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg och hon var först ut som talare på ett inspirationsseminarium om cirkulärt rivande och byggande som Lunds kommun arrangerade den 28 september.

I dag finns det ett stort intresse av att lära sig mer om hur rivningsmaterial kan återbrukas och hur vi bygger hållbart redan nu. Amanda Borneke är kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg och hon menar att det är en myt att byggbranschen är konservativ och inte vill ställa om.

Amanda var först ut som talare på ett inspirationsseminarium om cirkulärt rivande och byggande som Lunds kommun arrangerade den 28 september. Vi fick en pratstund med henne innan hon gick upp på scenen.
- Återbruk är möjligt. Och lönsamt. Jag vill visa goda exempel. CS Riv & Håltagning har projekt som går igång var fjortonde dag och vi återbrukar nästan varje projekt. Vi får inte sitta och avvakta på beslut från politiker. Vänta inte på att bli uppbjuden. Räck ut handen.

Amanda Borneke är kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg och hon var först ut som talare på ett inspirationsseminarium om cirkulärt rivande och byggande som Lunds kommun arrangerade den 28 september.
Ett bättre ord för rivning är demontering, menar Amanda. Rivningsmaterialet förstörs inte, utan dekonstrueras och sorteras. Det bästa är om rivningsmaterialet kan återanvändas direkt på bygget, site on site, kallas det. Så vill CS Riv & Håltagning jobba. Förra året fick de ett miljöpris och i år är de nominerade till årets miljöinnovatör. Amanda är deras kunniga språkrör som skrattar och berättar att hon också kallas för återbruksdrottning, rivjärnet och byggbranschens egen hållbarhetsprofil. Klädd i en helt återvunnen klänning och återvunna strumpor, lever hon som hon lär. Skorna har hon lånat av sin mamma. Amanda är en sann inspiratör, som visar att det går att leva mer hållbart.
- Vi måste bli cirkulenter istället för konsumenter. Det finns många sätt att kvalitetssäkra rivningsavfall för att veta vad som kan återbrukas och hur vi ska göra. En metod är att titta på årtalet då huset byggdes. Då kan vi ta fram vilka ämnen som användes då. Vi kan också ta prover eller sanera. Då kan det som eventuellt är skadligt tas bort och resten återvinnas, säger Amanda.