Studentmedarbetare inom IT

Sofia Hallberg arbetade som studentmedarbetare inom IT under våren 2019. Hennes uppdrag handlade om att hjälpa till att bygga e-tjänster som gör att medborgarna kan utföra sina ärenden digitalt.

Sofia Hallberg, studentmedarbetare

Sofia Hallberg, tillsammans med sin handledare Linda Molnegren.

Hej Sofia, vem är du?

– Jag är 23 år gammal och studerar systemvetenskap vid Lunds universitet. Jag är inne på mitt andra år och stortrivs på programmet.

Vad har du för förväntningar på ditt uppdrag på IT-avdelningen?

–Som studentmedarbetare ska jag försöka bidra med aktuell kunskap, nya perspektiv och samtidigt försöka lära mig så mycket som möjligt.

Vad går ditt studentmedarbetaruppdrag ut på?

–Jag ska hjälpa till att bygga e-tjänster som gör att medborgarna kan utföra sina ärenden digitalt, vilket även innebär att effektivisera den kommunala verksamheten. Från början låg mitt stora fokus på att bygga e-tjänster, men nu har det alltmer övergått till ett eget ansvarsområde i form av eIDAS. Det innebär att förbereda de e-tjänster som kräver e-legitimation som inloggningsmetod, för att i framtiden kunna ta emot inloggningar med utländska e-legitimationer.

Vad lockade dig med uppdraget?

–Först och främst lät digitalisering av medborgartjänster superspännande, just för att det är så relevant för mina studier. Att arbetstiden förläggs enligt överenskommelse anpassat efter mitt schema var dessutom klockrent. När jag läste annonsen insåg jag även att jag inte visste så mycket om Lunds kommun och hur kommunen är som arbetsgivare. Jag blev nyfiken på vilka roller som fanns, vad olika roller innebär och tänkte att det här var en perfekt chans att få upp ögonen för något som jag vill arbeta med i framtiden.

Vad är den största fördelen med att vara studentmedarbetare?

–Som studentmedarbetare får jag både vara en del utav den digitala transformationen av Lunds kommun, samtidigt som jag får en fot in på arbetsmarknaden. Den kombinationen är klockren i min mening.

Relaterad information