Länk till startsidan

Botulfsplatsens omvandling

När bussarna lämnade Botulfsplatsen var det även startskottet för en omvandling av torget. Omvandlingen som sker i två delar beräknas att vara helt klar i slutet av oktober. Därefter startar den så kallade "mellananvändningen". Den ska vara en grön och skön oas som vi tillsammans med handlare och restauranger fyller med innehåll. Samtidigt börjar planeringen för den permanenta utformningen.

Illustrationsplan över gestaltningen av Botulfsplatsens mellananvändning med start hösten 2023.
Illustrationsplan över Botulfsplatsens mellananvändning.

Utveckling i två etapper

Lunds stadsbussar har lämnat Botulfsplatsen efter nästan 60 år. Nya hållplatser har byggts på angränsande gator för de fyra linjer som fortsätter trafikera området. Färre bussar innebär att den tunga trafiken minskar i stadskärnan och det blir mindre buller och utsläpp med nya elbussar. Men den stora förändringen handlar om Botulfsplatsens omvandling till ett helt nytt torg. I den första etappen byggs torget om till en temporär, lekfull plats:

  • De gamla busstaken behålls, målas och får effektfull belysning.
  • Grusytor med möjlighet till bland annat boulespel ersätter delar av bussarnas gamla körfiler. Genom att bevara körfilerna behåller vi funktionen att ta hand om stora mängder regnvatten utan större ombyggnad i den första etappen.
  • Höjdskillnader kompenseras med trädäck som även erbjuder sittplatser och nya gångstråk.
  • Tillsammans med växter, effektbelysning och olika typer av möbler skapas en torgyta som lundaborna kan njuta av hela året om och där verksamheterna ges mer plats att lyfta fram sina erbjudanden.

Under hösten planeras dessutom ett antal evenemang som ska få dig som lundaborna att upptäcka ditt nya torg. Det blir aktiviteter under Kulturnatten i september och Halloween-tema i november innan julförberedelserna tar vid. Det finns även utrymme för verksamheter att till exempel utöka uteserveringar eller arrangera aktiviteter på torget.
Botulfsplatsen är bara början på hur Lunds kommun vill att stadskärnan ska utvecklas de kommande åren. Mellananvändningen beräknas pågå 1,5-2 år och ska även fungera även som testmiljö för planering av den slutliga utformningen. Dialog med handlare och verksamheter ingår i båda etapperna.

Tidplan sommar–höst 2023

Observera att tidplanen är preliminär.

21 augusti–8 september

Botulfsplatsen stängs av för den första delen av rivningsarbetet.

11–15 september

Platsen förbereds för Kulturnatten

16 september

Kulturnatten. Mer information kommer längre fram.

16 september–2 oktober

Botulfsplatsen hålls öppen.

2–19 oktober

Delar av platsen stängs av för olika typer av byggnation.

21 oktober

Invigning av Botulfsplatsens mellananvändning.
Efter invigningen planeras olika evenemang som publiceras i vår evenemangskalender.
Evenemangskalender

Övrig information och bakgrund

Kopplat till Botulfsplatsens omvandling läggs stadsbusslinjerna om.
Trafikstart 20 augusti

Hos Skånetrafiken hittar du mer information om den nya stadstrafiken och hur bussarna kommer gå

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?