Länk till startsidan

Råbylundskolan och Hjördishallen

Lunds kommun ska bygga en ny skola för årskurs F-3 i Råbylund. 300-360 elever ska gå i skolan som även ska ha en mindre idrottshall. På platsen ska vi också bygga en specialutrustad gymnastikhall. Hallen har fått namnet Hjördishallen efter den olympiska guldmedaljören och världsmästaren Hjördis Hallqvist, som föddes i Lund.

Bilden visar en ritning över Råbylundskolan och den nya gymnastikhallen.
Skolan och gymnastikhallen kommer att byggas mellan Gastelyckan och bostadsområdet Råbylund.

Vad ska vi göra?

Råbylundskolan byggs i två våningar. Sammanlagt blir skolan och gymnastikhallen 7 000 kvadratmeter. Skolgården får både ytor med lekredskap och naturliga lekområden med buskar träd och gräs. Det ska även finnas ett klätternät under ett skärmtak, som ger skugga varma dagar.

Råbylundskolan och Hjördishallen byggs enligt miljöbyggnad nivå silver. Skolan får sedumväxter på delar av taket och Hjördishallen har solceller på taket.

Fakta Hjördishallen

  • Hjördishallen är en specialutrustad gymnastikhall, som byggs i anslutning till den nya Råbylundskolan.
  • Inne i skolbyggnaden byggs det också en mindre idrottshall som kan användas både av skolan och av föreningar.
  • Sammanlagt blir skolan och gymnastikhallen 7 000 kvadratmeter. Den stora hallen som ska heta Hjördishallen är cirka 1 100 kvadratmeter och mäter 25 x 45 meter. Den mindre hallen inne i skolan är cirka 400 kvadratmeter. Räknar vi in omklädningsrum, kansli och teorisal blir det cirka 2 000 kvadratmeter sammanlagt för gymnastik och idrott.
  • Hjördishallen är utrustad med höj- och sänkbara mattor och foampit (skumgummitärningsgrop), studsmattor, tumblingbana (fjädrande ansatsbana) i gropar i golvet.
  • Lugi gymnastik hyr Hjördishallen. Hallen kan även bokas av andra föreningar.
  • Planerad inflyttning i Hjördishallen är hösten 2022.

Vad händer nu och hur påverkar det mig?

Under vår och sommar 2022 arbetar vi med ytskikt som panel på väggar och att göra golven jämna. Vi har också börjat montera utrustning i hallens gropar. Mattor lägger vi efter sommarsemestern. Det mesta ska vara klart i augusti. En skola och en gymnastikhall växer fram.

Bygget innebär en del lastbilstransporter - men i nuläget påverkas inte Råbylundsvägen eller busstrafiken av bygget. Däremot är den norra delen av Prästavägen avstängd för trafik.

Här kan du läsa mer om området Södra Råbylund.

Tidplan och status

Status: pågår.

Planerad inflyttning: hösten 2022.

Adress: Kanaltorget 1-5.

Arkitekt: Horisont Arkitekter AB.

Entreprenad: Servicekuben AB.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?