Länk till startsidan

Skrylle – så utvecklar vi området

Skrylle är ett populärt friluftsområde i vår kommun. Nu utvecklar vi anläggningen, med bland annat ett nytt naturum och förbättrad service.

Naturums nya byggnad är nu färdig men det dröjer ett tag innan vi öppnar för allmänheten. Under hösten kommer den permanenta utställningen att byggas. Naturums verksamhet kommer att pågå som vanligt under tiden, med många inspirerande aktiviteter. Den befintliga naturumbyggnaden kommer att finnas kvar och kommer att bli en värmestuga i framtiden.
Invigningen av nya naturum är planerad till februari 2024.

En ljus byggnad syns i mitten av bilden, omgiven av gröna träd. I förgrunden ser vi en stenlagd yta.

Vad ska vi göra?

Varje år besöker närmare 800 000 personer Skryllegården och det finns ett behov av ett större naturum. Vi vill berätta mer om naturen och ge bättre service och information kring natur och friluftsliv. Naturum Skrylle ska få en ny byggnad, med större utställning, hörsal, personalutrymme och terrass. Skryllegården har redan nu fått fler besökstoaletter samt bättre källsortering och diskmöjligheter för besökare, maskinhall och verkstad. Det är sex nya toaletter varav en handikapptoalett med gott om utrymme och skötbord.

Det gamla naturum ska finnas kvar och blir värmestuga. Detta sker först efter att verksamheten flyttat in i den nya byggnaden.

Hur påverkas jag som besökare?

Du kan besöka Skryllegården, restaurangen och dagens naturum under byggtiden och verksamheten pågår som vanligt. Skryllegårdens parkering har utökats med fler platser och elladdstolpar.

Under 2022 och 2023 byggdes de tre nya byggnaderna på Skryllegården. Ekonomibyggnaden blev klar under våren 2023. I nya naturum ska vi bygga utställning och lokalen beräknas sedan öppna för allmänheten vinter–vår 2024. Under tiden pågår verksamheten som vanligt i dagens naturum.

Den nya permanenta utställningen

Nu när den nya naturumbyggnaden är klar kan arbetet med att bygga upp den nya permanenta utställningen påbörjas inne i utställningslokalen. Stora delar av utställningen byggs på plats, för att få en gedigen och unik utformning som håller över tid, ett arbete som tar lite tid. Under tiden pågår naturumverksamheten som vanligt. Under hösten kommer vi att uppdatera med information om utställningsarbetet. Det kommer också att finnas kikhål på plats för alla som är nyfikna. Naturum är ett besökscenter som visare vägen ut i naturen och behandlar områdets natur-, kultur- och upplevelsevärden och hur människan påverkat landskapet. Den nya utställningen är tänkt att vara just detta, en port ut i naturen.

Tidplan

Status: Utbyggnaden startade i början av december 2021.
Arkitekt: Horisont arkitekter.
Entreprenad: Otto Nilssons Byggnads AB .
Beräknad inflyttning: Ekonomibyggnaden färdigställdes våren 2023. I nya naturum Skrylle ska vi bygga en utställning och vi beräknar att vi kan öppna för allmänheten vinter-vår 2024. Det gamla naturum är öppet som vanligt under tiden.

Det här är Skrylle

Skrylle är vårt största friluftsområde. Här finns motionsslingor, utegym, grillplatser, lekplats och mycket mer.

Naturum Skrylle
Skrylleområdet

Projektledare och landskapsarkitekten berättar

Utställningsarbetet i nya naturumbyggnaden är i full gång. Vi träffar Malena Kjellstrand som är projektledare och landskapsarkitekt för att berätta mer om arbetet.

Kvinna står vid en trävägg med texten "naturum Skrylle".
Malena Kjellstrand, projektledare och landskapsarkitekt.

Hur har din roll som projektledare sett ut under processen?

– Min roll som projektledare har varit att hålla ihop projektet från upphandling av utställningsproducenter till det praktiska arbetet som nu påbörjas i den nya naturumbyggnaden. Det handlar både om att sätta sig in i verksamheten i Skrylle och i platsen som sådan. Jag har också varit gestalningsansvarig tillsammans med utställningsproducenterna.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna med utställningsarbetet?

– Största utmaningen är att avgränsa om vad det är vi vill lyfta och berätta om. Det finns väldigt mycket man kan ta upp i en utställning om Skrylleområdet. Här gäller det att avgränsa och ”träffa rätt” för våra målgrupper. Det handlar både om innehåll och utformning där naturum ska vara en port ut i naturen och väcka nyfikenhet hos besökarna.

Naturum är ett populärt utflyktsmål för turister och lundabor; vad kommer bli de största skillnaderna mellan gamla och nya naturumutställningen?

– Den nya utställningen kommer vara mycket större och innehålla fler delar där man kan fördjupa sina kunskaper eller upptäcka nya saker. Tillskillnad från förra byggnaden som var betydligt mindre kommer nya naturum fungera som en mötesplats året runt. Det kommer bland annat finnas en myshörna, läshörna och en föreläsningssal. Vi kommer också kunna arrangera fler inomhusaktiviteter och föreläsningar i de nya lokalerna.

Vad är din relation till naturen?

– Naturen ger mig ett lugn och jag älskar att åka ut för att uppleva årstiderna i naturen, eller för att plocka bär och blommor.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?