Länk till startsidan

Följ bygget av Hedda/Svane steg för steg

Här kan du följa bygget av nya Svaneskolan och Hedda Anderssongymnasiet!

Två personer arbetar med att lägga ett gult golv.
Först ut med golv är den gula våningen, som nu får sin lysande linoleummatta.

Lägesrapport december 2021

Nu händer det massor i bygget av Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan. På bilden ser du hur vi lägger golv i hus B, som ska få lysande gula färger på sina detaljer. I det huset monterar vi också inredning och paneler i trappan och murar fasaden i sydväst. I hus A monterar vi fönster, i hus C målar vi och murar fasad. I hus D monterar vi trappa i atriet och på hus E lägger vi tak. Ja, detta är ett axplock av allt som händer just nu. 😊

Högt över stadens tak hissar Heddas stora kran byggmaterial mot den grå himlen.

Lägesrapport november 2021

Nu är alla husen på plats till Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan. I vissa skolsalar monteras redan inredning - samtidigt som betongväggarna har rests till aulan, som är det sista huset som byggs. Allt händer på en gång.

Lägesrapport oktober 2021

I hus B arbetar vi med slutmontage av installationer och monterar även dörrar och invändiga partier. Undertaket är på väg upp i huset. Hus C målas och vi sätter plattor i toaletterna. I hus D bygger vi innerväggar och i hus E monteras fönster. Till hus A - som ska innehålla aula och matsal - monterar vi stommen. Har du sett de fina tegelväggarna som växer fram? Nu murar vi fasaderna på hus B och C. På hus D arbetar vi med taket.

Lägesrapport september 2021

I hus B lägger vi golv i klassrummen och sätter plattor på toaletterna. På plan 11 är toalettstolar och handfat på plats. I hela huset är undertaket på väg upp. I hus C har vi börjat måla. I hus D är innerväggarna påbörjade. Stommontaget till hus E blir färdigt denna vecka och till hus A pågår montage av stommen. Snart ser vi aula och matsal. Murningen går bra. Nu har den avancerade murningen av vissa fasader startat.

Lägesrapport augusti 2021

I skolans hus B sätter vi plattor i toaletterna, arbetar med undertak och målar i köket. I hus D reser vi innerväggar. Till hus E blir stomresningen klar i september. Aulan - som vi kallar för hus A - har fått en färdig bottenplatta och stommen är påbörjad.

Utomhus händer det också mycket. Vi river ställningar på vissa hus. Murningen av fasaden håller på att slutföras på hus B och vi börjar mura fasad på hus C. I hus C slutförs också arbetet med fläktrummet och på samma hus ska vi lägga tak.

Lägesrapport juni 2021

Bygget av Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan pågår hela sommaren. Byggarbetsplatsen kommer inte att stänga, men det är något färre som jobbar. Det görs inga stora arbeten som bullrar över en längre tid, men byggnadsarbetet hörs och det kan bullra till och från.

Under sommaren har entreprenören börjat bygga innerväggar i hus C och rummen tar form samtidigt som det läggs tak och byggs trappor. I hus B pågår målning av klassrum samt bygge av den invändiga atrietrappan

Annat som händer i sommar är att vi brandskyddsmålar stål och bygger innerväggar. Någon vecka kommer vi även att mura.

Vi önskar alla en riktigt skön sommar!

Lägesrapport maj 2021

Mörkröd, med svarta inslag, stryktålig och helt unik – Hedda-stenen har börjat muras upp på den nya gymnasieskolan.
Det är den södra väggen på hus B som är först ut att bli murad. Teglet är speciellt framtaget till just Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan och har fått namnet Hedda-stenen. Hedda-stenen ska knyta an till husfasaderna runt om skolan. Nytt, men med historisk anknytning, alltså.

Lägesrapport mars 2021

Nu är hus B på Hedda Anderssongymnasiet så tätt att det går att sätta på värme. Det sker genom värmefläktar. Till resterande uppvärmning utnyttjas fjärrvärmen. Hur lång tid det tar att värma upp huset är helt beroende av väder och vind. Minst 10 grader måste det vara i bjälklaget för att det ska gå att flytspackla. All betong ska torka.

Samtidigt pågår arbetet med skyddsrummet genom formning, armering och gjutning av väggar. Inom de närmaste veckorna monteras också fönster i hus C och det blir en fasad på fläktrummet. Hus B får taksarg och innerväggar.

Film: innerväggarna börjar komma på plats!

I Hus E håller också ett spännande rum på att ta form. Det är ett forum som ska fungera som samlingssal och hörsal. Rummet får mjukt rundade väggar.

Stora glaspartier ska monteras på plan 1 i Hus B. I Hus C kommer bygget av plan 2 igång och sedan börjar monteringen av gipsväggar.

Lägesrapport februari 2021

Nu är den nya stora byggkranen på plats. Den tidigare mobilkranen byttes mot en ny kran med larvfötter. Kranarna har samma kapacitet - 350 ton - men nykomlingen har en bom på cirka 75 meter som gör att den når längre. Byggkranarna används vid monteringen av de färdigproducerade betongväggarna i Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan.

De första fönstren monterades i Hus B. Sedan följer hus C och så fortsätter det allt utifrån att väggarna kommer på plats. Totalt ska Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan få cirka 500 fönster och det vanligaste formatet är 2 500 millimeter gånger 1 200 millimeter. Fönstermonteringen kommer att ske på fredagar, då det inte monteras några väggar.

Film: Titta in i hus B med Skanskas projektchef Emelie Rising.

Det sista bjälklaget läggs på Hus B. Nästa steg blir att göra taket tätt. Samtidigt monteras fönster och fönstermonteringen i Hus B. Här är skolsalarna på plats och väggar och fönster har kommit upp. De andra husen byggs för fullt.

Det sista till grunden för Hus E har gjutits. Sedan är det bara grunden till Hus A som är kvar att gjuta.

Lägesrapport januari 2021

Nu syns byggnaderna till Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan allt tydligare för dig som går förbi. Betongvägarna till hus B monteras och nu sätts väggarna på plan två och plan 3 monteras.

Alla väggar till skyddsrummet är klara. Nu gjuts bjälklaget. Det betyder att arbetet kommer upp från gropen till marknivå. I övrigt färdigställs grundplattor med trappor och ramper.

Gjutningen till skyddsrummet i källaren i hus E avslutas, sedan är det huset uppe i markhöjd.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?