Länk till startsidan

Södra Brunnshög

I södra Brunnshög, den första utbyggnadsetappen och entrén till hela stadsdelen, är flera hus redan bebodda. Byggaktiviteten är hög och här kommer ungefär 700 bostäder att byggas – en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, studentlägenheter och radhus.

Illustration av byggnaderna där varje hus är numrerat, de finns listade i tabellen på denna sida.
Namn på byggnader och byggaktör i Södra Brunnshög

Kvarter

Namn

Byggaktör

Upplåtelseform

Inflyttning

1

Kvarteret Gryningen

Tornet

ca 60 hyresrätter


2

Kv. Solbjer

Solbjer Bostads AB

8 radhuslägenheter

Klart

3

Brf Alba

Peab Bostad

85 bostadsrätter


4

Aurora

LKP AB

Mobilitetshus

Klart

5

Det goda vattnet

Paulssons Fastigheter

61 bostadsrätter

Våren 2022

6


Byggemenskap Lund

Bostadsrätter


7

Brf Futura

Slättö

52 bostadsrätter

Klart

8

Solvändan 1

Peab

33 bostadsrätter

Klart

9

Xplorion

LKF

55 hyresrätter

Klart

10

Solbjer 4

Derome

4 radhus

Klart

11

Brf Maxa

Ikano

100 bostadsrätter

Klart

12

Solkatten

Bonava Sverige AB

169 hyresrätter

Klart

13

Radix

Slättö

Hyresrätter

Höst 2021

14

Parasollet

Svenska Studenthus

120 studentlägenheter

Klart

15

Hammocken

LKF

105 hyresrätter

Klart

16

Brf Amarillo

Resona

27 bostadsrätter

Klart

17

Hängmattan 2

Derome

5 radhus

Klart

18

Brf Verde

Resona

41 bostadsrätter

Klart

19


Ej tilldelad

Kontor


20

Motel L

Magnolia

Hotell

Klart

21


LKP AB

Parkeringshus

Vår 2022

22


Ej tilldelad

Kontor


23


Ej tilldelad

Kontor


24

Skymningen

LKF

49 hyresrätter & kontor

Vinter 2022


Pågående projekt i södra Brunnshög

3. Brf Alba

Granne med Gryningsparken i södra Brunnshög bygger Peab Bostad Brf Alba, 84 nya bostadsrätter i ett kvarter med varierad arkitektur. Ett klimatsmart boende som byggs i hållbara och beprövade material, certifierat enligt Svanen. Som boende erbjuds en bil- och elcykelpool, en gemensam grön gård och en takterrass med möjlighet för både lek, avkoppling och odling. Inflyttning är planerad till årsskiftet 2023/2024.

Mer om Alba på PEABs hemsida.

Visualisering av ljus tegelbyggnad med sadeltak.
Illustration: FOJAB.

5. Det goda vattnet

Vatten i olika former har varit Det goda vattnets utgångspunkt, både ur hållbarhetsperspektiv och genom tanken om det goda livet. Alla bostäder, totalt 61 stycken bostadsrätter i form av radhus, lägenheter och vindsvåningar, har tillgång till en gemensam dagvattenträdgård med naturpool och bastu samt cykelpool, cykelverkstad och bilpool.

Mer om Det goda vattnet på projektets hemsida.

Byggnad i gråskala med gröna träd i förgrunden.
Illustration: Hauschild + Siegel.

13. Radix

I kvarteret Parasollet i Brunnshög, alldeles intill spårvagnshållplatsen vid Solbjerstorget, bygger Slättö 75 yteffektiva hyresrätter på mellan 1 rok och 3 rok. Fastighetens moderna arkitektur varierar i både material och karaktär, och det finns bland annat en cykelpool till de boendes förfogande.

Byggnad i rött tegel med sadeltak.
Illustration: White Arkitekter.

24. Skymningen

I hörnet av Solbjersvägen och Brunnshögsgatan bygger LKF ett flerfamiljshus med 49 hyreslägenheter, kommersiella lokaler och kontor. Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.0 på den högsta nivån (Guld). LKF kommer att flytta sina verksamheter från Lilla Tvärgatan och Magistratsvägen till det nybyggda kontoret.

Om Skymningen på LKF:s webbplats

Vit tegelbyggnad. I två nedersta våningsplan ryms kontor.
Illustration: FOJAB.

Planerade projekt i södra Brunnshög

1. Kvarteret Gryningen

Tornet har ambitionen att utforma kvarteret Gryningen med jämställdhet som förtecken. Extra fokus läggs på barns och ungas perspektiv. Tornet bygger enligt Miljöbyggnad Silver och planerar för odlingar på gård och terrasser. Olika smarta innovationer kommer att skapa en mer hållbar livsstil. Via en app kommer boende att kunna se och styra hushållets koldioxidpåverkan och bli tipsade om cirkulära val.

Skiss över Kvarteret Gryningens placering, utmed Solbjersvägen.
Xplorion

4. Mobilitetshuset Aurora

Ett mobilitetshus är den nya tidens parkeringshus. I ett sådant finns utrymme för olika sorters fordon, som både cyklar och bilar. En bilpool kan finnas här och det finns laddstolpar för elbilar. I bottenplan finns även plats för butiker.

Bild på mobiltetshus i varierande fasadmaterial.

7. Futura

I södra Brunnshög har Slättö Projektutveckling uppfört Futura. Huset rymmer 52 bostadsrättslägenheter med takterrasser, balkonger och uteplatser. Fasaderna är smyckade i sobert kontrasterande ljusa och mörka nyanser, och uttrycker variation genom ett smakfullt utnyttjande av gedigna fasadmaterial som slaget tegel, trä och stora glaspartier.

Bild på byggnad i grått tegel och svart trä.

8. Solvändan 1

I södra Brunnshög står Solvändan 1. Huset, som är byggt av PEAB, har 33 bostadsrättslägenheter i olika storlekar och utformning. På husets lummiga och grönskande gård odlas ätbara och njutbara växter som varieras efter årstid. Under årets regniga dagar leds dagvattnet fram genom de snirkliga och synliga lederna, och samlas delvis upp i stora behållare för att användas senare.

Byggnad i vita och gråa färger, med orangea detaljer.

9. Xplorion

LKF:s spjutspetsprojekt visar vägen mot ett hållbart boende. Fokus ligger på innovativa och klimatsmarta lösningar för hyresgästens vardag och gemenskap. Det bilfria huset erbjuder bland annat elbil, elcyklar och cyklar från fordonspoolen, det producerar sin egen el genom solceller och är så pass välisolerat att knappt någon värme behöver tillföras till lägenheterna.

Xplorion har blivit utsett till Årets Bygge i kategorin bostäder av Byggindustrin och Årets klimatsmarta boende av Sveriges Allmännytta.

Mer om Xplorion på LKF:s webbplats

Tegelbyggnad i ljusa kulörer, med gråa detaljer i skiffer.

10. Solbjer 4

I april 2020 stod Deromes andra etapp i Brunnshög klar. De klimatsmarta radhusen, alla med egen trädgård, är byggda i trä och har både tegelfasad och putsad fasad. Husen är utrustade med solpaneler och är så kallade plusenergihus, vilket betyder att de skapar mer energi än de gör av med.

Radhus i vit puts med svarta tegeldetaljer.

11. Brf Maxa

Cirka 50 meter från spårvägshållplatsen Solbjer har Ikano Bostad byggt Brf Maxa. Huset är utrustat med 100 kvadratsmarta och yteffektiva lägenheter, mellan 34 och 85 kvadratmeter stora, och har solceller på taket, en cykelverkstad och odlingslådor på innergården.

Bild på vit byggnad med vita balkonger.

12. Solkatten

I södra Brunnshög har Bonava byggt 169 hyreslägenheter. Det Svanenmärkta kvarteret ligger på Systemaregatan/ Brunnshögsgatan, söder om Gryningsparken, med gröna omvigningar och en grön innergård. I Solkatten finns ett stort urval av lägenheter om 1–4 rum och kök, från 27–92 kvadrat.

Tegelbyggnad i olika gråa nyanser. I förgrunden syns rosa blommor.

15. Hammocken

Utmed Brunnshögsgatan och längs med spårvägen ligger LKF:s bostadshus Hammocken. Huset är uppdelat i fyra trapphus och innehåller 105 hyresrätter på 1–4 rum och kök. I huset finns också en förskola med innergård, som även kan användas av hyresgästerna.

Bild på byggnad i svart tegel med färgglada detaljer.
Foto: Michael Svensson, LKF.

16. Brf Amarillo

Resonas byggnad på Hängmattan 3, Brf Amarillo, är ett terrasshus, vilket innebär att de olika planen har varierande djup. Lägenheterna har mellan 2 och 5 rum - den minsta är 57 kvm och den största 128 kvm. I söderläge finns en gemensam gård med uteplatser under tak eller pergola.

Svart putsbyggnad klädd i guldiga detaljer

17. Hängmattan 2

I anslutning till Brunnshögsgatan har Derome Mark & Bostad uppfört fem radhus i plusenergiteknik. De klimatsmarta radhusen är 143 kvm stora vardera, har solceller installerade på taken, egen trädgård och är genomgående byggda i gedigna och miljöriktiga material – trä med tegel- och putsfasad.

Bild på radhus i vit puts och svart tegel.

18. Brf Verde

Längst söderut i Brunnshög har Resona byggt Brf Verde – en välkomnande entré till stadsdelen. Inom kvarteret ryms bostäder med stor variation – ettor till fyror, några i etage, och där lägenheterna i bottenplan får egna entréer. Inuti kvarteret finns en gård med en blomstrande äng, gemensamt växthus och uteplats för de boende.

Byggnad med varierande fasad i trä och plåt.

20. Motel L

Det 14 våningar höga hotellet Motel L har 251 hotellrum, kafé och restaurang samt en för allmänheten öppen lobby i bottenplanet. Högst upp i huset, ungefär 127 meter över havet, finns en skybar med milsvid utsikt över Lund och den skånska slätten.

Bild från Gryningsparken där Motel L:s röda 14 våningar höga torn syns.
Xplorion

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?