Mot en ny översiktsplan! Arbetet med att revidera Lunds gällande översiktsplan har nu tagit fart. Under det första halvåret 2022 har vi samlat in underlag och nu arbetar vi med att ta fram ett förslag.
Över 500 personer bidrog under vårens och sommarens dialogarbete. Många av synpunkterna och idéerna fick vi in genom en webbenkät, men vi träffade också privatpersoner, föreningar, intresseorganisationer och företag i olika dialogträffar, både i Lunds tätort och i de östra tätorterna. En del valde också att skicka e-post till oss.
Hur vi ska bevara och utveckla våra grönområden var det som allra flest ville lyfta fram och hade idéer om när vi frågade vad som är vår största utmaning i framtiden stadsutveckling. Annat som många betonade var att Lund inte ska växa på åkermark och att det ska vara enklare att resa utan bil i hela kommunen.
Invånare: 412 webbenkätsvar. 35 deltagare på öppna dialogmöten. Särskild ungdomsdialog.
Intresseföreningar: Bevara Källby natur, Höjeådalens intresseförening, Seniorbostadsgruppen, Rädda barnen i Lund, Lunds naturskyddsförening, Romeleås- och Sjölandskapskommittén, Östra Torns Ryttarförening, AFSL, Riksförbundet PensionärsGemenskap
Byalag: Dialogmöten och skriftliga inspel. Genarp, Vallkärra, Torna Hällestad, Revinge by och Södra Sandby
Näringsliv: Fokusgrupper och intervjuserie samt skriftliga inspel från Science village Scandinavia och Lund citysamverkan.
Kommunala råd: Kommunala studentrådet
Lunds universitet, VA Syd och Kraftringen
Du kommer kunna lämna synpunkter på förslaget till översiktsplan, först i ett så kallat samråd och senare i granskning. Dina svar kommer att vara ett av många underlag när vi arbetar vidare med förslaget.
Vi trodde från början att samråd skulle vara under våren 2023, men så kommer det inte bli. När vi vet ny tidplan kommer den att finnas här.
Efter samråd och granskning kommer slutligen kommunfullmäktige fatta beslut om att anta översiktsplanen.
Mer om processen för att ta fram en översiktsplan och vad en översiktsplan är.
En översiktsplan anger riktning och ger vägledning i beslut om hur kommunens fysiska miljöer ska utvecklas på längre sikt, en viktig del i arbetet är väga samman en rad olika intressen.
Som en grund i arbetet finns ett direktiv från kommunstyrelsen. I det betonas bland annat att hela Lund ska leva, att det ska skapas förutsättningar för ett starkt näringsliv och att Lund ska utvecklas hållbart i takt med omvärlden. Den nya planen ska ta sikte på Lund år 2050.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?