Länk till startsidan

Cykelparkering

Parkera i cykelställ eller i det låsta cykelgaraget vid Västra Stationstorget. Tänk på att en felparkerad cykel kan vara i vägen för gående och direkt farlig för synskadade. Som grundregel gäller att du får parkera maximalt 24 timmar på samma ställe under vardagar i Lund.

Tvåvåningscykelställ vid Lund C

Det största behovet av cykelparkeringsplatser är koncentrerat till Lund C. För att öka antalet parkeringsplatser finns cykelställ i två våningar på både östra och västra sidan om järnvägen. Som regel är det 24-timmarsparkeringar, men för den som vill parkera sin cykel längre tid finns också cykelgarage och två mindre långtidsparkeringar i anslutning till stationen.

Regler för cykelparkering

1. Parkera i cykelstället, inte utanför

Cyklar som står utanför cykelställ kan skapa problem för personer med olika former av funktionshinder, barnvagn eller bagage. Även utryckningsfordon kan få svårt att komma fram vid olycksfall. Om cykeln är felparkerad kan den komma att forslas bort.

2. 24-timmarsregeln

Enligt lagen får en cykel inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag, inom tättbebyggt område. Kommunen märker cyklarna och forslar bort dem som inte använts under en längre tid.

Felparkerad eller bortforslad cykel

3. Långtidsparkering

Vid Lund C kan du parkera 14 dygn på två ställen: i nordvästra hörnet av Clemenstorget, och på del av cykelparkeringen mellan Västra Stationstorget och Lokföraregatan. Vill du parkera längre än 14 dygn, eller under tak, välj låst cykelparkering i vid Västra Stationstorget.

Bike’n’Ride och lådcykelparkering

För att göra det enklare att byta mellan cykel och buss finns så kallade Bike’n’Ride-anläggningar i Lund, Dalby, Södra Sandby, Veberöd och Genarp. Där finns cykelställ under tak med nära till tågstation och regionala busshållplatser. Lådcykelparkeringen i Lund finns på Bangatans östra sida i höjd med Lund C, med plats för 6 cyklar. Fler lådcykelparkeringar på olika platser planeras.

Låst cykelparkering vid Lund C

Om du vill parkera din cykel säkrare, under tak, en längre tid eller bara vara garanterad en plats, är låst cykelparkering ett bra val. Det låsta cykelgaraget ligger vid Västra Stationstorget i anslutning till Lund C och är öppet dygnet runt.

Kostnad för parkering i cykelgaraget

Du får prova på tjänsten i 10 dagar utan kostnad. Därefter kostar det 80 kronor för 30 dagar. Det är ett abonnemang som förlängs automatiskt med 30 dagar i taget. Du får ett mejl inför varje förlängning. Du kan när som helst avsluta abonnemanget för nästkommande månadsperiod, dock senast två dagar innan det gamla löper ut.

Villkor för parkering i cykelgaraget

Så använder du garaget

  • Lunds kommun använder sig av betaltjänsten Triply som har hand om abonnemangen. Du behöver bli medlem hos Triply för att nyttja det låsta garaget. Du skapar ett medlemskap genom att registrera dig på triply.se/lund. Du behöver ett mobilt bank-id och ett betalkort för att kunna registrera dig. Har du några frågor kan du kontakta medborgarcenter på 046-359 50 00.
    Här beställer du ditt abonnemang för låst cykelparkering
  • För att kunna nyttja din låsta parkeringsplats behöver du koppla ett passerkort till ditt abonnemang. Det fungerar med de flesta kort som har en blipp-funktion (du kan till exempel använda ditt gamla Jojo-kort eller ett annat kort).

Kommer du inte in i garaget?

  1. Kontrollera att du använder rätt passerkort.
  2. Kontrollera ditt medlemsskap på Triplys webbplats
  3. Om problemet kvarstår, mejla till Triply
    E-post: support@triply.se.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?