Välkommen till Sommarpraktik

Här kan du som går i årskurs 9 på högstadiet eller årskurs 1 och 2 på gymnasiet söka praktikplats till sommaren. Antalet platser är begränsat.

Vilka jobb finns det?

Vi har praktikplatser inom vaktmästeri- och utomhusarbete, lokalvård, barnomsorg/fritidsverksamhet, äldreomsorg, idrottsföreningar, restaurang/café, hotell och övrigt inom service.

Det kan bli så att du som ungdom får ett erbjudande om sommarpraktik inom ett område som du inte önskat i din ansökan. Detta beror på att vi tar hänsyn till flera saker under matchningsprocessen. Vi väger även in de krav och önskemål som våra arbetsgivare har, så det är flera pusselbitar som måste falla på plats innan vi erbjuder dig en sommarpraktik. Det hoppas vi att du förstår!

Vem får söka?

Vi får hjälp av skola och socialtjänst att välja ut de ungdomar som är i störst behov av en praktikplats. När de prioriterade platserna är tillsatta lottas de resterande ut bland alla de andra som sökt.

Du måste bo (vara folkbokförd) i Lunds kommun för att få söka. Enligt socialnämndens beslut går erbjudande om praktikplats i första hand till ungdomar som har särskilda behov och på grund av det kan stå längre från arbetsmarknaden och ha svårt att skaffa sommarjobb på egen hand.

I dagsläget kan vi tyvärr inte erbjuda praktikplats till de ungdomar som inte har ett fullständigt personnummer bland annat på grund av problem med utbetalning av ersättning. Om du vet att du ska få ett fullständigt personnummer under våren kan du höra av dig till Sommarpraktik i Lund för mer information. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

När är praktiken?

Praktikperioden är på tre veckor.

Arbetstiden är sex timmar per dag för högstadieelever och åtta timmar per dag för gymnasieelever. Utöver den tiden ska du ha minst 30 minuters lunch. Tiden är förlagd mellan klockan 6.30 och klockan 20 måndag till fredag. Andra arbetstider kan förekomma, men du arbetar aldrig mer än 30 respektive 40 timmar per vecka. Praktikersättningen är 50 kronor i timmen för gymnasieungdomar och 45 kronor i timmen för högstadieelever.

Perioder 2019

Period 1: 17 juni – 5 juli 2019

Period 2: 8 juli – 26 juli 2019

Period 3: 22 juli – 9 augusti 2019

Sista datum för ansökan är den 28 februari 2019.

Sommarlovsentreprenörer

Kommunen erbjuder också treveckorskursen "Sommarlovsentreprenörerna", där du får utveckla en idé till ett företag. Information finns i filmerna här!

> Kolla in filmerna om sommarlovsentreprenörerna!

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/sommarpraktik

Kontakt

Sommarpraktiken

Socialförvaltningen

Postadress: Sommarpraktik, Kristallen, Box 1255, 221 05 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund

Samordnare: Nora Al Barkawi
Telefon: 046-359 84 68
E-post:
Nora.albarkawi@lund.se
Telefontid: Vardagar 1012

Socialförvaltningen

Postadress: Socialförvaltningen, Box 1255, 221 05 Lund
Besöksadress:
Brotorget 1, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:socialforvaltningen@lund.se