Länk till startsidan

Norra Fäladen

En ny skola med mötesplats och bibliotek, ett öppet och vidareutvecklat centrum och fler bostäder. Det är några av de långsiktiga utvecklingsplanerna för området.

Nästa steg i utvecklingen av Norra Fäladen

Revidering av samrådsförslaget

Samrådet avslutades den 31 oktober 2024. Nu bearbetas förslaget bland annat utifrån de synpunkter som inkommit under samrådet. I arbetet görs avvägningar mellan allmänna och enskilda intressen.

Inkomna synpunkter

Tack för ert engagemang. Vi har fått in cirka 220 svar via formuläret och nästan 100 yttrande via mejl och post. Under höst och vintern kommer vi att läsa och bearbeta allt material.

Här finns förtydligande utifrån upptäckta faktafel i diskussioner på sociala medier och missförstånd i inkomna synpunkter.

Om det redan är bestämt

Samrådsförslaget är idéer på hur stadsdelen kan utvecklas, inga beslut är fattade. När det finns ett beslutat planprogram är det fortfarande ett förslag på hur Norra Fäladen kan utvecklas under lång tid. Planprogrammet är inte ett juridiskt bindande dokument utan är tänkt att vägleda i den framtida mer detaljerade planeringen. Under detaljplaneringen kommer varje enskild plats utredas ytterligare.

Sedan tidigare finns det beslut på att bygga en ny skola. Skolområdet har redan en beslutad detaljplan. Skolprojektet har kommit betydligt längre och kan inte påverkas i planprogrammet. Läs mer om det längre ner under rubriken Ny skola.

Rivning av bostadshus

Det finns inga beslut på rivning av några hus. Illustrationsplanen visar hur det skulle kunna skapas en parkyta mellan en föreslagen ny idrottsanläggning och Borgareparken. Om det ska vara möjligt krävs det att hus rivs. Detta är dock inte i närheten av beslutat. För att få mer detaljerad information om hur aktuell idén är behöver du vända dig till LKF som är fastighetsägare.

Rivning av hus i centrum

Idén är att skapa fler bostäder men också möjlighet för fler butiker, caféer och verksamheter i centrum. Förslaget innebär att befintliga byggnader inom centrumverksamheten rivs för att ge plats för bättre anpassade byggnader där både bostäder och verksamheter kan få plats.

Byggstart av nya bostäder och centrum

Utvecklingsplanerna är i tidigt skede. Det finns inga beslut på när eller hur nya hus ska byggas. Om tidplaner för planprogram, detaljplan och bygglov skulle ske i ett tidseffektivt flöde skulle bygg- eller rivningsarbete för de första delområdena tidigast kunna påbörja år 2028. Detta är dock inte troligt.

Tanken är att utvecklingen ska ske i etapper fram till 2040.

ICA och andra befintliga verksamheter i centrum

Kommunen kan inte påverka vilka verksamheter som väljer att stanna eller att etablera sig i stadsdelen. Stadsplaneringen har som utgångspunkt skapa bra förutsättningar för befintliga och nya verksamheter.

Borgareparken

De tennisplaner som är föreslagna i Borgareparken ligger på en plats som idag är planerad för förskola. Planprogrammet föreslår alltså att inte bygga en förskola på parkmarken utan istället utnyttja ytan till utomhusidrott.

Parkering i centrum

Förslaget innebär att markparkeringen ger plats för fler bostäder och en större torgyta. Parkeringsplatser i våningar ökar möjligheten för fler parkeringsplatser och skapar samtidigt mer plats för torg, bostäder service och handel.

Ny skola

Sedan tidigare finns det beslut på att bygga en ny skola. Skolområdet har redan en beslutad detaljplan. Skolprojektet har kommit betydligt längre och kan inte påverkas i planprogrammet.

Byggarbetet med den nya skolan Fäladslyktan börjar med rivning hösten 2026 och avslutas med utemiljö våren 2029. Planerad inflytt är till våren 2029,

Under byggarbetet kommer skolan bedriva sin verksamhet i byggnader som inte berörs av nybyggnaden samt i paviljonger som ersättning för de lokaler som rivs.

Mer information om skolbygget.

Visionsbilder

Alla visionsbilder är översiktliga idéer på hur en plats skulle kunna se ut. Det finns inga direkta förslag eller beslut på hur utformningen av nya hus kommer att vara. Delar av utformningen kan styras i detaljplaneskedet men det är främst under bygglovsprocessen som det avgörs.

Busstrafiken längs Svenshögsvägen

Kollektivtrafiken får eget körfält i båda riktningarna. Förslaget innebär att bussarna inte behöver samsas med övrig motortrafik utan får ett eget körfält både norrut och söderut.

Detta är en övergripande sammanfattning av svaren vi fått in via formuläret. En djupare och heltäckande analys kommer att göras under bearbetningen av planprogrammet.

Centrum

De som svarat önskar främst att centrum ska fyllas med butiker, caféer och restauranger. De vill också ha fler blommor, buskar och träd. Ett upplyst torg där en känner sig trygg tycker de svarande också är viktigt. Däremot tycker de svarande att det inte behövs så stora öppna ytor, sittplatser eller uteserveringar.

Några av de egna förslagen för centrum som lyfts upp är fler bostäder, gym, matbutiker, bönelokal, systembolag och att det blir vackert.

44%, av de som svarat tror att förslaget kommer innebära att de känner sig mer trygga i centrum. 20% vet inte och 36% tror det blir mer otryggt.

Svenshögsvägen

Fler är positiva till de olika trafikförändringar som förslaget innebär och de nya gröna ytorna. Däremot tycker många att de nya bostäderna längs vägen skulle bli en försämring.

49% av de som svarat tror att vägen kommer upplevas mindre trygg medan 29% tror att den blir tryggare.

Magistratsvägen

Många är positiva till det förslagna att förändringarna längs Magistratsvägen. Medan andra vill bevara området som det är.

Några få tycker att de nya husen kan vara högre än i förslaget medan andra lyfter risken för mer biltrafik.

41% av de som svarat tror att vägen kommer upplevas mindre trygg medan 32% tror att den blir tryggare.

Slutgiltigt inriktningsbeslut och detaljplaner

Under våren 2025 kommer byggnadsnämnden att fatta ett inriktningsbeslut. Det är det slutgiltiga beslutet för planprogrammet.

Planprogrammet kommer sedan vägleda i den mer detaljerade planeringen. Det finns idag inga uppgifter om när nya detaljplaner påbörjas i området.

Samrådsförslaget

Planprogrammet visar bland annat hur cirka 1300 nya bostäder, fler butiker och caféer och nya idrottsanläggningar kan vara framtiden för stadsdelen.

Planprogrammet skapar en helhetsbild av områdets utveckling och ska vägleda i den mer detaljerade planeringen.

Förslaget innebär bland annat fler bostäder längs Svenshögsvägen, en ny grundskola och kulturskola med mötesplats och bibliotek och ett mer öppet och vidareutvecklat centrum. Svenshögsvägen ska förbättras och ge mer plats för cykel och kollektivtrafik och stadsdelen ska få fler och bättre ytor för att leka, träffas och umgås.

Hela samrådsförslaget (pdf) Pdf, 37 MB.

Visionsbild med flerfamiljshus, ett torg med uteserveringar och mycket folkliv.

Visionsbild av Fäladstorget.

Fäladsbornas utpekade platser påverkade förslaget

Över 1300 platser pekades ut och kommenterades i kartenkäten som var öppen december 2022 – februari 2023. Det svarsunderlaget påverkade samrådsförslaget.

Exempel på där Fäladsborna påverkat samrådsförslaget.

  • Fäladstorget besöks ofta men många upplever det som otryggt. I förslaget får centrum fler bostäder och fler lokaler där butiker och caféer kan öppna.
    Genom att vända lokaler och bostadsentréerna mot torget och gator skapas liv och rörelse på platser som idag är obefolkade och som upplevs otrygga.
  • Borgareparken är viktig och det ska den fortsätta vara. Utöver den vill vi se till att det finns fler mindre parkytor och platser där du som Fäladsbo kan träffas och umgås.
  • Främst Svenshögsvägen men även andra bilvägar beskrevs som otrygga och som barriärer i enkäten. Den breda Svenshögsvägen vill vi omvandla till en stadsgata och se till att den får fler korsningar så att du enklare kan röra sig genom området.
  • Flera har pekat ut parker och andra naturområden som platser som används ofta och är uppskattade. Borgarparken används och är omtyckt av många samtidigt som vissa känner sig otrygga på grund av höga buskar och dålig belysning.
  • Korsningen över Svenshögsvägen vid Fäladstorget tycker många behöver förändras. Den är utpekad som en otrygg överfart där många barn korsar och bilar kör i höga hastigheter.
  • Främst Svenshögsvägen men även andra bilvägar beskrivs som barriärer. Svenshögsvägen upplevs som en tråkig raksträcka med mycket biltrafik. Vägen upplevs som otrevlig och tråkig för den som promenerar. Vissa vill ta bort buskarna för att de gör sträckan otrygg och andra värnar om pilallén och grönskan som finns längs vägen.
  • Fäladstorget är en plats som ofta besöks och många ser den som viktig. Torget och centrum upplevs nu som kalt och blåsigt och flera vill förändra och utveckla området. Bland annat finns önskemål om fler mysiga platser, sådana som bidrar till att besökarna träffas och umgås. Det finns också en önskan om ett större utbud av butiker och annan service.

De synpunkter som av olika skäl inte kan inkluderas i planprogrammet kommer i stället att skickas vidare till fastighetsägare och andra som har nytta av kunskapsunderlaget i sin verksamhet.

Anledningen till att en utpekad plats inte kan inkluderas i planprogrammet kan exempelvis vara att platsen är utanför det område som ingår i planprogrammet. Det underlaget kommer då i stället att kunna vara underlag i den kommunövergripande översiktsplaneringen. Berör kommentarerna exempelvis belysning eller brist på bänkar skickas de vidare till fastighetsägare eller andra inom kommunen som arbetar med det.

Fäladslyktan – en ny mötesplats

En ny skola ska ersätta nuvarande Fäladsskolan, som är i dåligt skick. Tanken är samla ihop skolan för att få en bättre skolgård, uteidrottsmöjligheter och mer ändamålsenliga lokaler inne på skolan.

Samtidigt görs plats även för kulturskolan, bibliotek och en mötesplats för seniorer. Fäladslyktan kommer alltså att bli en samlingsplats för hela stadsdelen och skapa gemenskap över generationsgränser.

I maj 2024 godkände Lunds kommunfullmäktige investeringen för bygget av Fäladslyktan på 425 miljoner kronor.

Mer om Fäladslyktan

Tidplan och process för Norra Fäladen

  • Januari–mars 2023: Samråd för detaljplaneförslaget med möjlighet att lämna synpunkter på den fysiska planeringen.
  • Februari 2023: Dialog med Fäladsborna för att ta reda på hur man vill att stadsdelen ska utvecklas.
  • September 2023: Granskning för detaljplaneförslaget för Fäladslyktan, ny möjlighet att lämna synpunkter.
  • Hösten 2023: Bygget av Fäladslyktan flyttas fram enligt politiska beslut.
  • Februari 2024: Byggnadsnämnden antar detaljplanen för Fäladslyktan, planen har fått laga kraft.
  • Våren 2024: Kommunfullmäktige godkänner investeringen för Fäladslyktan.
  • Hösten 2024: Samråd för planprogrammet för Norra Fäladen.
  • Våren 2025 (preliminärt): Slutgiltigt inriktningsbeslut för planprogrammet.
  • 2027 (preliminärt): Byggstart för Fäladslyktan.

Kontakt

Har du frågor om arbetet med planprogrammet och detaljplanen för Fäladslyktan/skolan kontaktar du medborgarcenter. Kan de inte lösa din fråga direkt hjälper de dig att komma i kontakt med rätt person på stadsbyggnadskontoret.

Medborgarcenter: 046-359 50 00

E-post: lunds.kommun@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?