Länk till startsidan

Uteklassrum Häckebergasjön

Om man kommer med hyrd buss från Genarpshållet är det lämpligt att kliva av strax efter slottet. Man kan naturligtvis inte undgå att beundra det vackra slottet som ligger på en udde ute i sjön.

Man kan inte ta sig kollektivt ända fram till området. Det går att åka med buss till Genarp och sedan är det ca 3 km promenad till sjön.

Du hittar tidtabeller på Skånetrafikens webbplats.

Häckebergasjön på kartan.

Om området

Byggnaden har mycket gamla anor men det nuvarande slottet är från slutet av 1800-talet. Helgo Zettervall har ritat slottet och han är ju också mannen bakom många av våra kända byggnader i Lund. Här kan vi jämföra arkitekturen.

Vi lämnar vägen och drar oss ner mot sjön. Efter bara några hundra meter så är vägen försvunnen och vi är ute i en annorlunda natur med gamla stora träd, mest bok. Det finns träd i olika åldersstadier men det är jättarna som fångar uppmärksamheten. Fantastiska formationer som lockar fantasin. De gamla träden besöks flitigt av hackspettar som både finner föda och boplatser.

Området längs sjön har många fina gläntor för naturstudier och matsäcksätande. Man kan nöja sig med att hålla till vid den östra sidan om sjön. Naturen där ger både upplevelser och möjligheter till studier.

Vandring

Har man äldre barn och vill vandra så går det bra att ta sig runt sjön. Man har inte sjökontakt under hela turen och får gå en sträcka på väg men det är inga svårigheter att ta sig fram. Vi rekommenderar dock att någon vuxen har gått rundan i förväg för att kunna leda eleverna den bästa vägen.

Mitt i historien

I området finns en liten ruin som härstammar från en linbastu. I linbastun torkades linet efter rötningen. Här finns plats för funderingar runt hur man levde här för länge sedan.

Naturstudier

För er som arbetar med Höje å så är ett besök i Häckeberga en upplevelse. Här kan man se hur och var ån har sin början. Har man tur så kan man vår och vintertid få se strömstaren dyka för att sedan sitta och ta igen sig på en sten i vattnet.

I området finns det gott om spår och spårtecken. Trakten är rik på våra hjortdjur och med lite tur kan man få se både rådjur och dovhjort. I området är det lämpligt att arbeta med träd. Pedagogiska trädaktiviteter hittar du här:

Boken

Levande naturstig

Träd året runt

Sjön bjuder på annat djurliv än vad vi är vana vid i till exempel Höje å. Ett djur som fångar barnens uppmärksamhet är dammusslan.

Det finns orienterings- och Skåneledskartor över området.

Ett träd och en grupp människor som spanar över en sjö.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?