Med fotoutmaningen vill vi väcka barn och ungas nyfikenhet och fascination för livet omkring oss – för de djur och växter som lever i vår närhet.
Naturskolan tillsammans med en av Barn- och skolförvaltningens IKT-strateger utmanar alla barn och elever i förskola, grundskola och gymnasium i Lunds kommun att ge sig ut på ett äventyr och fånga något de tycker är särskilt intressant eller spännande på bild. Det handlar om att upptäcka det vi ser varje dag men kanske inte alltid lägger märke till, eller det vi inte ens visste fanns för att vi aldrig riktigt tittat efter.
I slutet av maj får 30 av de fotobidrag vi får in chans att ställas ut på Naturum Skrylle.
* Inga ansikten på personer får synas i bilden.
** Alla barn och elever har inte en egen mobil/kamera, men de flesta förskolor och skolor har surfplattor eller digitalkameror att låna ut. Olika digitalkameror och mobilkameror är olika avancerade. Det viktigaste i fotoutmaningen är inte att ha en jättebra kamera utan det är motivet som är det intressanta!
Vad ni väljer att fånga på bild är upp till er, så länge fotot följer kriterierna. Om det känns klurigt att komma igång kanske någon av punkterna nedan kan vara till hjälp.
Idén till fotoutmaningen fick vi när vi såg 14-åriga Love Hagströms fotoutställning på Naturum Skrylle i november. I en intervju med Love ger han sina bästa tips för att ta intresseväckande bilder. Titta gärna på filmen (8,5 minuter) tillsammans med klassen/gruppen innan ni sätter igång.
Om du som arbetar inom skola eller förskola vill skärpa dina kunskaper kring fotografering, med fokus på djur och växter i vår omgivning, är du välkommen på kurs den 12 mars, kl. 14–17. Kursen är kostnadsfri för alla skolor och förskolor i Lunds kommun.
Läs mer och anmäl dig till Nya perspektiv – fotots möjligheter
Ungefär 30 av de fotobidrag vi får in kommer att väljas ut, tryckas och därefter ställas ut på Naturum Skrylle. Bilderna som väljs ut kommer att bedömas efter följande punkter:
Utställningen inleds med en vernissage den 28 maj, dit de grupper/klasser som har bilder med i utställningen bjuds in. Bilderna kommer sedan att hänga uppe för allmänheten att beskåda under hela juni.
Under vecka 23 kommer dessutom samtliga bilder vi fått in och som följer kriterierna att publiceras på kommunens sociala medier! Det är naturligtvis fritt fram att göra egna utställningar på skolan, på stadsdelsbiblioteket eller liknande.
Så, ge er ut för att tillsammans utforska och dokumentera det fantastiska myller av liv som omger oss!
Tveka inte att höra av dig vid frågor eller funderingar!
Lina Hällström, Naturskolan i Lund: lina.hallstrom@lund.se
Johannes Bengtsson, IKT-strateg: johannes.bengtsson@lund.se
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?