Länk till startsidan

Skatans liv och leverne

Visst tar det lång tid innan värmen och våren kommer men är man riktigt uppmärksam så börjar de första vårtecknen redan i januari. Ett är skatan som börjar reparera och bygga till sitt bo. Skatan gillar höghus.

Lämplig årstid: vinter / tidig vår

Skatan är en rosad och risad fågel som vi ofta finner runt våra skolor. Skatan är ingen skicklig flygare och det är inte så konstigt med en så lång stjärt. Det kompenserar den med att vara desto uppmärksammare.

Det finns en sägen om varför skatan ser ut som den gör:

"En målare stod på sin stege i kyrkan och kalkade taket. Han hade tagit av sig sin ring som han lagt på bordet. Då flög det in en svart fågel som stal ringen. Målaren blev så arg att han kastade färgen efter skatan som tappade ringen och flög sin väg. Sedan den dagen är skatan kritvit på sidorna"

En bild som visar en skata som sitter på en avbruten trädstam.

Skatfakta

Ungar: lägger 6-8 ägg som hon ruvar 17-18 dygn.

Släktingar: är släkt med kråkan, kajan, korpen, råkan, med flera.

Gamla namn: skjura, trollkärring, fans brevbärare.

Ålder: Kan bli 16 år (vad vi vet idag) men oftast 2-3 år.

Trohet: Skatpar håller ihop hela livet. Hanen samlar pinnar, honan bygger.

Aktiviteter kring skatan

  • Hur många skatbon hittar ni kring skolan? Skatan bygger bo av lera och ris och täcker insidan med gräs och rottrådar. Låt eleverna prova att bygga bo. Gör små grenklykor i skokartonger där era skatbon kan byggas. Det kan bli en fin utställning. Följ parallellt skatornas bobyggande från januari/februari till slutet av mars. Tänk på att skatan inte har några händer.
  • Vad finns det att äta för skatan en januaridag? Gå ut och se vad ni kan hitta. Skatorna äter det mesta: maskar, insekter, sniglar, fågelägg, spillsäd, bär och matrester. Skatan är en allätare, det är skatans överlevnadsstrategi. Vad blir dagens rätt på skatrestaurangen?
  • Rita av skatan, det är en bra fågelstudie. Låt även eleverna teckna vad de tror skatan ser från sitt träd.
  • Leta efter fjädrar. Jämför fjädrarna med vårt hår och våra naglar. Dra isär strålarna i en täckfjäder. Låt en skadad fjäder och en hel fjäder falla till marken. Vad händer? Går det att reparera? Låt eleverna försöka genom att stryka med fingrarna. Fåglarna använder sin näbb för att hålla ordning på fjäderskruden. Studera hur fjädern fungerar i vatten. Fåglarna har osynliga regnkläder.
  • Skatan beskylls ofta för att vara ond eftersom den ibland ger sig på fågelungar. Vi blir upprörda över detta men knappast när koltrasten drar upp en mask ur gräsmattan Varför? Diskutera utifrån skatans beteende hur olika vi värdesätter liv .
En tecknad skatfjäder.

Skatskrock

"Där skatan bygger bo, får bonden ro". Skatan ansågs bringa lycka till den gård den valde att slå sig ner på.

Förr trodde man att ett barn som fått kikhosta kunde botas om det åt aska från ett skatbo som bränts i en vägkorsning.

Förr sa man att om skatan byggde sitt bo högt skulle sommaren bli regnig men om skatan byggde lågt blev det vackert väder.

Många menar att skatan bland annat tar silverskedar, ringar och mynt. Det är nog lite överdrivet men en del ligger det i det för ofta ser man skatan ta glänsande godispapper från papperskorgar.

Nog om skator för den här gången.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?