Länk till startsidan

Naturen som skafferi och apotek

Visste du att om du samlar in droppar från daggkåpans blad och baddar ansiktet och ögonen med dem så blir huden slät och ögonen klara?

Lämplig årstid: vår och höst

Att man kan plocka bär och svamp ur naturens skafferi vet nog många av våra elever. Finns det något mer som vi kan använda oss av? Hur ska vi gå till väga för att väcka elevernas intresse för växternas användning? Temat kan varieras från att bekanta sig med groblad till att upptäcka den enorma mångfald av växter som genom tiderna haft stor betydelse både som mat och medicin.

Man kan välja att ge eleverna en upplevelse om växternas betydelse under en heldag i naturen. Dagen kan ingå som en del i ett större sammanhang till exempel när man arbetar med kroppen eller med livsstil och hälsa. Den kan även användas för att introducera ett längre tema om växter och dess användning.

Kloka Gumman (Gubben)

En person i blå slokhatt, svart sjal, kjol och käpp står böjd över marken och plockar örter i en korg.

Leta i förväg reda på en bra plats att vara på. Det får inte bara vara klippta gräsmattor.

Bland våra Uteklassrum hittar du många lämpliga ställen.

När eleverna närmar sig platsen ser de på avstånd en krokig gumma klädd i huckle, sjal och sliten kjol.

Hon har en korg på armen och en käpp i handen, hon böjer sig ner med jämna mellanrum och plockar något som hon lägger i korgen. Ibland gräver hon med käppen.

Vem kan hon vara? Vad gör hon? Ska vi närma oss och våga fråga? Vi går närmare. Gumman verkar inte särskilt glad över att bli störd. Hon är väldigt upptagen med att samla i sin korg. När vi hälsat frågar vi vad det är hon gör? Hon ser frågande ut och säger "det ser ni väl?". Ja, vi ser att hon plockar växter, men varför? Det framgår att det var bland den dummaste fråga hon någonsin fått. "Det vet väl varenda vettig människa att det måste samlas läkeväxter till vinterns behov." Hon håller till exempel upp ett tussilagoblad och säger "Hur skulle jag kunna kurera hostan hos byborna och kvarkan hos kräken om jag inte samlade in de här?" Hon vill inte prata med oss mer utan försvinner muttrande därifrån.

Här är det bara att låta fantasin göra den gumma eller gubbe som ni trivs bäst med.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?