Sidan är under uppbyggnad och publiceras inom kort...
Grytan kan varieras efter vilka rotsaker man har tillgång till. Den kan göras vegetarisk eller med fisk.
Om det ska vara fisk i grytan så smakar det bra med dill istället för persilja. Här kommer ett grundrecept:
För att kunna laga vår mat behövs: Eldstad, ved, någon form av galler, stor gryta, stor slev, skärbrädor, knivar.
Stompa är ett gott bröd som kan gräddas både på stormkök och över öppen eld. Blanda följande ingredienser till en jämn deg och förvara den i plastpåse.
Platta ut till tunna bröd (ca ½ cm tjocka) och grädda på galler eller plåt över glöden. Kan också gräddas på stormkökets stekpanna. Bred smör på och njut.
Välj en plats där jorden är torr. Gräv en grop 60-80 cm lång, 40-60 cm bred och lika djup. Gropen kan också grävas rund. Börja med att gräva bort grästorvorna, spara dem för täckning och återställning av marken. När gropen är lagom stor kläs botten och väggarna med stenar. Elda rikligt i gropen under cirka 40 minuter. Ta bort överflödig kol. Bred ut den kol och aska som blir kvar i gropen. Stenarna är nu glödheta.
Salta och tillsätt färska kryddor till fisken. Linda in dem en och en i smörpapper och till sist i riktigt vått tidningspapper. Fiskpaketen läggs på de heta stenarna i botten av gropen och andra heta stenar placeras över. För att lättare kunna avlägsna jord och torvor kan man lägga ett finmaskigt hönsnät eller en gammal bakplåt över fiskpaketen. Allt täcks med jord och till sist med grästorvorna.
Efter ca 45 min så öppnar man gropen och gräver försiktigt fram de färdiga fiskarna.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?