Gröna skolgårdsrapport 2024 – Växter och rosentorn
Sedan ett par år tillbaka har vi haft ett fördjupningsämne på individuella programmet som vi kallar för natur och miljö/skolmiljö. Eleverna har fått arbeta i vårt växthus, pynta skolmiljön inför olika högtider och hjälpa till på skolgården för att fixa till den. Efter en utvärdering såg vi att många elever gillade att arbeta praktiskt på skolgården med att just gräva och bygga. Därför sökte vi pengar för att kunna plantera fler växter som skulle harmonisera mer med skolgården, odling i pallkragar och praktiskt bygge av rostorn.
Vår planering startade med att tillsammans med eleverna markera på en karta över skolgården var de olika växterna skulle planteras. Växterna planerades så det är sådant som blommar antingen på vår eller höst så eleverna får ut så mycket som möjligt av det. Vi valde också två fjärilsbuskar för att skapa liv på skolgården. Ätbart valde vi rabarber och hösthallon. På gården har vi sedan tidigare två cementrör och där valde vi att sätta två rostorn med klätterrosor i. Ett annat torn placerades i pallkragar.
Växterna levererades av en handelsträdgård vilket var en trevlig happening, jord köptes så vi fick en skopa jord på gården, vilket innebar en massa praktiskt arbete med att gräva och tömma. Pallkragar målades i svartlasyr och rostorn byggdes av staketläkt och målades också i svartlasyr. Allt gjordes i slutet på vårterminen och därför kunde vi också bygga och måla utomhus vilket uppskattades mycket. Eleverna var indelade i olika grupper när vi hade vårt fördjupningsarbete och roterade sedan runt på de olika stationerna så alla fick testa alla arbetsuppgifter. I pallkragarna har det odlats rosenskära, zinnior och pumpor inför hösten.
Tiden är väl oftast det som är en bristvara. Eftersom vi endast har fördjupningen en gång i veckan så tog projektet något längre tid än vad vi hade tänkt. Att bygga rostornen visade sig vara svårare än planerat på grund av att vi inte hade sett över våra verktyg. Det medförde att det var svårt för eleverna att arbeta mer självständigt och behövde betydligt mer hjälp än vad vi hade tänkt för att det skulle kännas som att man byggde på riktigt och själv. På vintern kommer vi att lägga en ljusslinga runt rostornen så att det blir en mysig effekt på gården även under den mörka perioden av skolåret. Eftersom vi tidigare själva har valt att åka och handla på en lokal blomsterbutik istället för att få levererat från handelsträdgård så ville vi testa det senare alternativet. Vi kan dock se att lärandet är större och ger mer engagemang när eleverna är med och aktivt väljer ut plantor och handlar. Att vi valde att lasera alla pallkragar gav ett riktigt lyft för gården och det var en arbetsuppgift som uppskattades av många. Nu under sommaren har växter verkligen växt till sig och vi har in oktober kunnat plocka buketter av rosenskära för att dekorera inomhusmiljön. Hallonbuskarna planterades i en passage mellan anpassad skola och övriga skolan vilket gjort att det ibland stannar till lite elever och plockar hallon vilket bidrar till samtal och integration mellan programmen.
Vi är nöjda med projektet men hade gjort en utökad tidsplan om vi hade gjort om det.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?