Länk till startsidan

Spelmannens förskola

Gröna skolgårdsprojekt 2024 – Färg, holkar och aktivitetsvägg

Projektbeskrivning

Utifrån ett arbete där kommunen rustade upp delar av förskolans gård, såg vi hur barnens utelek förstärktes. Detta genom nya klättermöjligheter, nya platser att samlas på t ex stora sandytor, en båt, ett lek-kök.

Men vi märkte att vi fattades ytterligare pedagogiska inslag i vår utemiljön där vi alla vistas mycket. Tillsammans med barnen började vi prata kring vad vi mer skulle kunna införa. En enhet har arbetat mycket kring insekter och många barn har därför fått upp intresset för dessa. Barnen har letat, samlat och tagit hand om flertalet olika insekter. Många har skapat boplatser åt insekterna. Detta tog vi fasta på och tillsammans med barnen kom vi fram till att köpa in insektshotell. Vi letade information kring insekter och hur de lever och gick därefter runt på gården och pratade med barnen kring vilket ställe som var lämpligast att sätta upp dessa hotell på. Var blir bäst för insekterna och vad blir bäst för barnen? Vi önskar att till våren även bygga två fågelholkar så virke och färg till dessa köptes in. Vi planerar då att låna verktyg från Naturskolan. Vi köpte fågelmatare samt frö så att barnen kan följa och studera de fåglar vi får besök av i vår utemiljö.

För att förstärka trivsel och naturkänsla köptes två större krukor samt jord och vårlökar. I dessa vill vi plantera och dekorera efter årstid och dessa ska stå utanför respektive entré. Barnen hjälpte till att plantera både vårlökar och ljung i krukorna. Yngre och äldre barn hjälptes åt och samarbetade. Två fasadflaggor köptes även in för att förstärka en inbjudande entré vid speciella tillfällen. Första tillfället blir på Barnkonventionens dag då vi alla firar och hyllar barnen tillsammans där ute.

Barn spikar hål i botten på en uppochnedvänd svart plastkruka, samt två uppställda insektshotell.

Barnen hjälper till att skapa hål under krukorna för att vattnet ska kunna rinna ut. Spännande att hamra tyckte både äldre och yngre barn. Vi köpte två insektshotell så vi kan locka fler insekter till vår gård. Barnen har visat stort intresse för insekter när vi är ute tillsammans ute på gården.

Barn sitter på golvet med böcker om insekter samt insektshotell utspridda runt sig.

Tillsammans med barnen letade vi information om insekter och hur de vill bo och leva. Barnen hade jobbat med insekter sedan tidigare.

Ett stort antal bilder på insekter sitter uppsatta på en whiteboardtavla.

Vår gård är fantastisk med sin grönska och olika naturliga kojor att leka i men vi saknade fler och mer varierade språkliga och matematiska utmaningar samt utökad stimulering för barnens lekar, enskilt och i grupp. Det finns stora ytor med asfalt och plattor som står tomma att kunna nyttja. Likaså uppskattar barnen att cykla ute på gården men det blir mestadels att de cyklar runt och lastar saker på cyklarna. Vi ville tillföra mer till denna lek.

Vi googlade fram olika förslag på bokstavs- och sifferfigurer att kunna måla på asfalten. Då barnen har varit med och röstat i andra frågor var de bekanta med hur detta gick till. Barnen fick därför vara med och titta på de olika förslagen och vara med och rösta vad de tyckte vi kunde måla ute på gården. Efter att ha röstat gick vi tillsammans ut på gården för att gemensamt se var vi skulle kunna måla för att uppnå bästa placering. Vi har stora stenar på gården och en eller två av dessa kom också på förslag att vi skulle kunna måla till förslagsvis något djur.

Pedagoger hade observerat var de yngre barnen lekte mest och hur deras lekar såg ut. Vi behövde också kombinera målningarna med cyklarnas framfart och att dessa skulle kunna kombinera varandra. Förslag kom att måla övergångställe och parkeringsluckor till cyklarna för att utveckla denna lek. Till detta behövde vi hållbar asfaltfärg. Vi köpte även in trafikskyltar för att förstärka leken.

Barn sitter på knä och står runt ett papper i mitten.
Stenar och asfalt målat med kritor.
Barn som ritar med asfaltkritor utomhus.

– Jag vill rita djur!

– Ja, så kan vi rida iväg.

– FLYGA! Flygplan!

– Jag vill ha Dinosaurie

Jag ska måla en fjäril.

Unicorn, Unicorn min Unicorn!

Baby Unicorn, Mamma Unicorn, Nä förskolans Unicorn.

Jag ska rita ettor i en färg sen ska jag rita många blåa ettor och så ska man hitta alla ettor som har samma färg.

Vi har scener med tak på respektive gård där barnen vistas en hel del. Dessa ville vi förstärka för att skapa flera pedagogiska aktiviteter. Då vi fått stafflier från en annan förskola behövde vi hyllplan för bättre förvaring för burkar, penslar, papper, och för att kunna sätta ifrån de alster barnen skapar. Under taken finns bord där barnen kan sitta och pyssla.

Vi köpte kritfärg till ena gårdens scen för att variera sättet att kunna måla/rita på utomhus. På baksidan av stora scenen finns två tomma tavlor uppsatta. Här bakom vistas barnen mycket och vi ville nyttja denna vägg för mer utforskande. Därav ska vi till våren måla med kritfärg på en av tavlorna så barnen kan stå där tillsammans och rita med kritor.

En ränna ska placeras på gården med viss lutning så att barnen kan både experimentera med vatten som rinner samt prova släppa föremål som bilar, bollar etc.

På grund av rådande höstväder med regn, blöta ytor och många löv på marken valde vi att avvakta med att måla till våren.

Reflektion och Analys

Från det tillfälle då kommunen rustade upp gårdarna med att förnya underlag som sand och bark, laga trasiga kanter, skapa nya klätter- och lek redskap såg vi en nytändning hos både barn och pedagoger. Lusten att vilja vistas ute på gården ökade. Vi tillbringar många timmar om dagen utomhus och att ständigt utveckla och förstärka vår utemiljö kändes naturligt för oss alla. Vi är en liten enhet som ofta samarbetar vilket gör det enklare för oss att samtala och framföra önskemål och tankar. Alla barn på förskolan vistas också tillsammans ute på gården varje dag och vi har därför alla ett gemensamt ansvar och engagemang för samtliga barn. Genom vår utveckling av utemiljön ser vi framför allt hur de yngre kan samsas och samverka med de äldre barnen. Utmaningar som kan användas på olika sätt utifrån varje individs förmåga. Utvecklingen skapar också en glädje och positiv känsla hos alla vilket skapar intresse för vidare arbete och pedagogiska aktiviteter utomhus.

Vad har pengarna använts till

Insektshotell

Virke till fågelholkar

Fågelmatare/fågelfrö

Hyllplan och konsoler

Krokar till staffli på vägg

Krokar för att hänga upp staffli

Spray och markeringsfärg till asfalt/sten

Kritfärg

Trafikskyltar

Ränna

Krukor, jord, ljung och vårlökar

Fasadflaggor

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?