Länk till startsidan

Östratornskolan åk 7–9

Gröna skolgårdsprojekt 2024 – Odling och rastaktiviteter

På Östratornskolan har vi från grunden en väldigt trevlig utemiljö. En utmaning som vi kunde se var att den användes sparsamt av främst elever men även kollegiet på skolan. Detta läsår har Östratornskolan satt upp målen att vi ska arbeta mycket med psykisk hälsa och elevdelaktighet. Utifrån begreppet KASAM – känsla av sammanhang med fokus på psykisk hälsa, vill vi öka elevernas medvetenhet kring sin förmåga att påverka sitt psykiska välbefinnande i sitt lärande och i sociala relationer. Elevdelaktighet syftar till att öka elevers möjlighet att påverka i fler sammanhang, gällande sin skolgång.

En nyhet för eleverna på högstadiet detta läsår var att vi har infört “mobilfri skoldag”. Mobilfri skoldag innebär kortfattat att eleverna lämnar in telefonen vid första lektionen och får tillbaka den efter sista lektionen. Vår förhoppning är att vara kvitt telefonen under skoltid ska ha en positiv inverkan på elevernas psykiska hälsa. Vi är medvetna om att införandet innebär flera utmaningar för eleverna men vi tror starkt på att detta är ett steg i rätt riktning. Mobiltelefoner har blivit en stor del av hur ungdomar umgås med varandra och därför har vi har valt att satsa mer på att göra vår utemiljö attraktiv för att stötta eleverna i förändringen.

Innan projektet drog igång tog vi oss tid att utvärdera vår utemiljö för att se vad vi redan hade för resurser på plats. Vi såg att vi hade ytor som användes av en mindre grupp elever och att aktiviteterna skedde relativt oregelbundet.

Innergård på Östratornskolan där mycket utomhusaktiviteter sker.

Hösten 2023 startade Östratornskolan en cafeteriaverksamhet som till största del drivs av skolans socialpedagog och studie- och yrkesvägledare. En viktig del av cafeterians verksamhet är just det sociala och när vädret började tillåta utomhusverksamhet bestämde vi oss för att flytta ut cafeterian till det område där utomhusaktiviteter generellt brukar ske. När vi flyttade ut cafeterian passade vi även på att handla in billigare aktiviteter som flera elever föreslagit, såsom stångtennis och corn hole. Vi använde oss även av redan befintliga saker såsom fotbollar och basketbollar för att kunna aktivera fler elever. Att flytta ut cafeterian var en succé då vi kunde se att närvaron av personal och tillgängligheten av material att aktivera sig med, lockade ut fler elever och medarbetare än tidigare. En viktig del i detta var att materialet fanns utomhus att låna, det fanns tillgängligt och det var inte “klassens pingisrack” eller “klassens fotboll”, utan det var alla på skolans grejer. Tillgängligheten gjorde att elever kunde umgås ytterligare mellan klasser men även över årskurser. I samtal med eleverna fick vi reda på vad de ville ha mer av och vad som saknades. Stångtennis till exempel var väldigt populärt men var något som inte så många kunde spela samtidigt, vi behövde fler stänger och vi behövde framför allt hållbar utrustning då det vi tidigare köpt inte höll kvalitetsmässigt. I samråd med våra hemkunskapslärare beslutade vi oss även för att vi skulle försöka fräscha upp utbudet av kryddor som odlas utanför hemkunskapssalen. Vi tyckte att fräscha kryddor och växter efter säsong kunde bidra ytterligare till en trevlig utemiljö.

Elever sätter fröer i jord som ska växa till sig i växthus fram till våren.

Med bidrag från Gröna skolgårdar har vi valt att investera i nya basketbollar, fotbollar och ett multiset från Tress (inkluderar bland annat stångtennis och volleybollnät). Vi har även valt att investera i material för odling/plantering samt växterna och fröerna att plantera. Här har vi inkluderat flera elever i själva odlandet och plantagen, där trivselrådet är delaktiga i att sköta om växterna i växthuset över höst/vinter innan det kan planteras i jorden utomhus till våren. Ambitionen är att eleverna på skolan ska kunna använda sig av bland annat egenodlade kryddor på hemkunskapen för att få känslan av att vi själva också kan förse oss från jord till bord. Vår helhetsvision är att vi ska kunna använda oss av det som redan finns på vår skolgård och fortsätta påvisa att vi kan återanvända/fräscha upp mycket av det vi redan har för att vara sparsamma med miljö och material. I satsningen arbetar vi för att göra vår utomhusmiljö attraktiv att vistas i både utseendemässigt men även aktivitetsmässigt.

Stångtennis har blivit väldigt populärt på Östratornskolan.

Vi kan i skrivande stund se en rejäl ökning av elever som väljer att aktivera sig utomhus på raster. Pingis har exempelvis varit en aktivitet som verkligen tagit fart. Vi ser mycket av “Truls Möregårdh-effekten” som hållit i sig från OS men där vi även tror på att tillgängligheten av material har bidragit starkt till att pingisbordet alltid är välfyllt oavsett temperatur utomhus. Multisetet från Tress har varit populärt och vi kan se att eleverna har en fin fantasi då de kommer på nya regler och sätt att inkludera ytterligare kamrater i spel/lekar som tidigare haft begränsat antal deltagare. Stångtennis och stångvolleyboll kan exempelvis inkludera allt mellan 2–8 deltagare numera. Vi har även en hel del som kontinuerligt spelar basket och “King-out”. Vi har med hjälp av flera engagerade elever planterat växter efter säsong som livar upp utemiljön. I och med att cafeterian har varit de som har arbetat med aktiviteterna kan vi se att elever fortsätter dra sig dit för det sociala. När vi går mot kallare tider kan vi fortsätta aktivera eleverna både inomhus och utomhus med aktiviteter och tävlingar som bidrar till en trevligare skolmiljö. På förhand samtalade vi en hel del om mål och syfte för projektet, punkter som vi utformade då var dessa:

  • Aktiva raster för en bättre elevhälsa
  • Uppmuntran till uterast
  • Mindre avsaknad av mobiler i samband med mobilfri skoldag
  • Ökad kunskap om odling och användning av material som du själv har skapat/odlat
  • Återanvändning av befintligt material
  • Elevdelaktighet som bidrar till gemenskap med kamrater och personal
  • Livligare/finare utemiljö
Stolta elever som har planterat växter för en finare utemiljö.

Om vi blickar tillbaka på de mål/syften vi ville att projektet skulle bidra till så upplever vi att vi till stor del lyckats bra med punkterna. Vi ser definitivt mer aktiva raster med tillgängligt material och med en utemiljö som lockar ut eleverna. Kollar vi på utvecklingsområdet så är det odlingen där vi upplever att vi har lyckats starta igång med att plantera fröer som behöver växa till sig i vårt växthus under uppsyn av trivselrådet innan de är starka nog till att planteras utomhus under våren. Vi har mycket odlingsjord som väntar på att kunna spridas ut i rabatterna vid hemkunskapen. Om vi jämför aktiviteterna och odlingen så har aktiviteterna tagit fart direkt medan odlingen håller på att växa till sig. Vår ambition är att fortsätta arbeta vidare med på samma vis som vi påbörjat med vår utemiljö och lyssna in på elevernas önskemål så när våren kommer och vädret tillåter, då är vi redo att fortsätta i samma spår som vi har påbörjat.

Ekonomisk kalkyl

Till vår skolgård har vi sökt stipendier från både Gröna skolgårdar men även Hedda Hylanders stiftelse. Det innebär att vår helhetsvision som vi beskriver, har finansierats på olika vis men med samma ändamål. I bidraget från Hedda Hylander har vi bland annat slipat och målat om bänkarna på innergården, fixat kuddar och filtar till bänkarna och satt upp ny belysning för ökad trivsel. I den ekonomiska kalkyl som vi presenterar här har vi öronmärkt och delat upp det som skulle finansieras av detta stipendium. Det innebär att helheten av satsningen inte ryms i denna kalkyl då den är avsedd enbart för Gröna skolgårdar.

Beställning från Tress

2 x Fotboll – 478 kr
2 x Basketboll – 450 kr
1 x Volleyboll – 229 kr
1 x Multiset (stångtennis/volleyboll/fotboll + 2 cementfötter + volleybollnät) – 8490 kr
1 x Extra cementfot till multiset – 1790 kr
Totalt (exklusive moms) = 11 437kr

Inköp från Plantagen

Trädgårdshandske Storlek S – 28,56 kr
2 x Planteringsspade – 43,20 kr
14 x Planteringsjord – 880,70 kr
Kultivator – 21,60 kr
Odlingspåse gräslök – 17,96 kr
Sekatör – 164,88 kr
Kungsmejram – 14,36 kr
Chilipeppar – 8,96 kr
Pepparmynta – 8,96 kr
Kryddtimjan – 14,36 kr
2 x Trädgårdhandske storlek M – 57,12 kr
Medium kruka – 43,13 kr
12 x Planteringskruka – 258,36 kr
12 x Krukfat – 171,96 kr
Slanggurka frö – 17,96 kr
Fröbricka – 114,48 kr
Blomstermix – 14,36 kr
Lavendel – 14,36 kr
2 x Plantetiketter – 86,26 kr
2 x Stor kruka – 107,28 kr
Biokrukor 24-pack – 71,86 kr
3 x Ädelcypress Ellwoodii – 71,94 kr
Fiberkruka 12-pack – 21,53 kr
2 x Kinesisk en Stricta – 187,06 kr
Drivhus med lock – 71,93 kr
4 x Ljung – 138,08 kr
Sommarmorot – 14,36 kr
Huvudsallat – 8,96 kr
2 x Kvist röda bär – 115,06 kr
2 x Rädisfrö – 35,92 kr
Totalt (exklusive moms) = 2842,51 kr

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?