Gröna skolgårdsrapport 2024 – Hönsgård
Vi fick idén att ha enklare djurhållning från montessoriskolor runt om i världen där detta är ett mycket vanligt inslag. Maria Montessori förespråkade att barn ska ta hand om både växter och djur för att de ska skapa en relation till naturen och genom denna relation känna ansvar för den. Lunds kommun har mycket generösa regelverk för att hålla höns i tätbebyggda områden vilket har underlättat mycket för oss i projektet.
Vägen från idé till projekt blev lite längre än vad vi tänkt. Dels krävdes det mycket planering att beställa rätt mängd virke, beslag och skruv, dels krävdes det en relativt stor arbetsinsats från ansvarig pedagog och mycket hjälp från vaktmästare med själva monteringen.
Barnen har varit engagerade i projektet genom att de fått hjälpa till att måla om hönshuset på vår trädgårdsdag samt genom att vi pratat om vad hönor behöver för att må bra. Barnen har också varit mycket fascinerade av maskarna som finns i jorden och arbetat med att “rädda” dem när vi grävt i marken. En oväntad aspekt har också varit att vi pratat mycket om säkerhet på skolgården under själva byggandet eftersom barnen måste vara försiktiga och inte klättra på konstruktionen.
Många pedagoger och föräldrar, både i skola och förskola, har varit väldigt positiva till projektet och erbjudit sin hjälp med att ordna med omsorg och skötsel av hönorna under helger och skollov. Vi kommer att skapa ett gemensamt schema där alla som vill kan hjälpa till med tillsyn under tiden skola och förskola håller stängt.
Virke
Skruv och beslag
Frakt
Tyvärr har vi inte hunnit bygga klart vårt projekt inom tidsramen men vi siktar på att allt ska vara färdigt till terminsstarten 2025. Då kommer vi också att köpa hönorna som ska bo i hönsgården. Tanken är att alla skolklasser samt förskola ska turas om med ansvaret för hönorna.
I förlängningen är tanken att vi ska utveckla vår utemiljö i samklang med ett ekologiskt perspektiv på djurhållning och odling. Exempelvis kommer vi att bygga en kompost för
organiskt avfall som löv, fallfrukt och gräs samt hönsgödsel. Tanken är också att vi i verksamheten ska odla grönsaker, frukt och blommor som bidrar till den biologiska mångfalden. Vi tror att detta skapar engagerade barn som värnar om miljön.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?