Länk till startsidan

Katedralskolan

Gröna skolgårdsprojekt – Odling

På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö enligt målen ovan?

Vår hållbarhetsgrupp på skolan arbetar ständigt med att försöka sprida kunskap om och få elever och personal att lära sig mer om hållbar utveckling. I år har vi utvecklat ett koncept där mentorer och elever under året ska kunna göra gröna aktiviteter på skolgården. Förutom det hade vi i samband med Jordens dag som inföll den 22 april, vår årliga temadag om hållbar utveckling. Under denna dag byggde vi tillsammans med Naturskolan bon och planterade växter till vildbin genom att borra hål i vedträn och bygga ihop till bon för vilda bin, samt plantera perenna växter som bina kan äta av

Under året har några mentorer och elever haft möjlighet att sköta pallkragarna men alla på skolan har kunnat se det som blomstrar och det är en viktig daglig påminnelse om vikten av biologisk mångfald.

Reflektera och analysera

Det absolut mest positiva är att elever får komma ut och arbeta praktiskt tillsammans. Det stärker eleverna som grupp och det skapar en förståelse för vikten av grönska. Samtidigt är det hälsofrämjande att få komma ut och röra på sig mellan lektionerna. Svårigheterna är att veta vem som ska ha ansvar och att få fler att engagera sig i skolgården men vi tror på ringar på vattnet och att ju fler som deltar, desto fler blir nyfikna och börjar själva engagera sig. Det är väldigt vackert när allt blommar i pallkragarna och på ängen och det är många på skolan som har uppmärksammat detta.

Vad har pengarna använts till?

Pallkragar, jord och växter. Verktyg, handskar och spadar har skolan själv stått för.

Vilka tankar har ni om framtiden?

Vi vill fortsätta utveckla utemiljön och har planer på att köpa in fler pallkragar, fler verktyg, mer jord och fler plantor. Vi kommer dessutom att fortsätta utveckla bon för insekter. Vi kommer att arbeta med detta under projektdagen Jordens dag men även under mentorstid. I hållbarhetsgruppen diskuterar vi nu hur vi kan fortsätta att utveckla skolgården. Vi drömmer om att återetablera ängen, att kanske skapa en grön bädd i den gamla fontänen och att plantera fler träd och växter på skolgården. Vi vill dessutom bygga pergolor utanför matsalen och plantera växter som kan klättra på dessa.

Sex bilder, gymnasieelever som använder verktyg, insektshotell på en tegelvägg, en skolgård och pallkragar med plantering.

Bild ett och två: Elever bygger insektshotell på Jordens dag. Bild tre: Färdiga insektshotell. Bild fyra: Leverans av jord till skolgården. Bild fem: Nyplanterat i odlingslådorna. Bild sex: Odlingslåda i blom.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?