Länk till startsidan

Föräldrakooperativet Kossan

Gröna skolgårdsrapport – Motorikbana

Målsättningen med projektet var att fortsätta utveckla utemiljön på föräldrakooperativet Kossan med en motorikbana för alla barn, yngre såväl som äldre, för att ge dem glädjen och möjligheten att utveckla sina motoriska färdigheter. Vi upplever att vi lyckades uppfylla målet genom olika svårighetsgrad på hinder och två olika vägval när man tar sig runt motorikbanan, en lättare och en svårare väg samt olika sätt att ta sig an hindren. Motorikbanan har blivit till stor glädje och en enkel ingång till lek.

Ekonomi

Budgeten som styrelsen beslutade om var 57400 kr vilket beräknat enligt nedan:

Träflis 11200 kr

Byggtimmer/slipers 9000 kr
Material vippbräda 3000 kr

Klätterrepstege 9550 kr
Reptunnel 22750 kr

Betong 1200 kr
Träolja 700 kr

Stubbar gratis

Vi har följt vår budget väl, även om vi behövt justera runt lite i posterna. Vi lyckades få ned priset på vissa poster, men det gick lite pengar åt att hyra maskiner för att frakta bort jorden och blanda betong då det visade sig vara ett övermäktigt manuellt arbete.

Sex bilder som visar förskolebarn och vuxna som mäter och gräver i jord på en innergård.

Föräldraengagemang – planering och genomförande

Planering av projektet gjordes av en arbetsgrupp bestående av tre föräldrar med input från all personal kring önskemål om utformning. Barnen har involverats genom att de fått vara med och bestämma hur motorikbanan skulle utformas samt vilka hinder vi skulle bygga.

Arbetsgruppen har tillsammans med styrelsen beslutat om byggdag vilket i slutändan mynnade ut i två heldagar i september samt ytterligare en halvdag i oktober. Ca hälften av alla föräldrar och många barn deltog under dagarna. Området grävdes ut, hindren behandlades och byggdes ihop, placerades på rätt ställe samt gjöts fast. Sen byggde vi avgränsningar och sist fyllde vi på med den nya flisen. Barnen bidrog framförallt med mycket grävande och påfyllning av flis. Det var många flitiga och engagerade barn och de små skottkärrorna gick fram och tillbaka.

Motorikbanan tog betydligt längre tid än vi först förutspått så den heldag vi planerat för blev snabbt till två, med avslut under en tredje dag senare på hösten. När mängden arbete underskattades var det fint att se hur många föräldrar som la andra planer åt sidan och ställde upp på att slutföra projektet. Motorikbanan har blivit ett fantastiskt tillskott i utemiljön och barnens glädjetjut den första morgonen efter färdigställandet var en fin bekräftelse på hur mycket vi kan åstadkomma tillsammans.

Fem bilder av barn och vuxna flyttar sand och flis med skottkärror, klättrar på en klätterställning och mäter en bräda.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?