Varmt välkommen till en gemensam förmiddag på Sparbanken Skåne Arena vid Stadsparken i Lund. Syftet med dagen är att få inspiration till att undersöka och nyttja tillgängliga lärmiljöer – utomhus!
Datum och tid: 8 mars kl. 8.30–12.00
Plats: Sparbanken Skåne Arenan vid Stadsparken i Lund
Fika: Vi bjuder på frukt och kaffe/te.
Fånga försiktigt en vattendroppe på ditt finger, leta dagg, vattenpöl eller ta från en vattenflaska. Titta hur ytan är kupad och reflekterar ljuset. Jämför fingertoppens hud sedd genom droppen och bredvid droppen. Vattendroppen fungerar som ett förstoringsglas. Utnyttja detta fenomen för att titta närmare på ett blads yta, en pinnes bark eller ett hårstrå på din hand.
Hur många vattendroppar kan du samla in på din fingertopp innan den brister?
Börja med att lägga ett naturföremål på marken framför er i gruppen. Naturföremålet är början på er naturordsorm. Bygg sedan vidare på ormen med naturföremål där sista bokstaven/bokstavsljudet i föremålet ska vara första bokstaven/bokstavsljudet i nästa föremål, till exempel pinne–ekollon–nypon. Lägg en så lång orm som möjligt. Kan ormen bita sig själv i svansen?
(Det vill säga, sista bokstaven i sista föremålet är första bokstaven i första föremålet.)
Utse en ledare som, utan att resten av gruppen ser, plockar upp ett naturföremål och döljer det i handen. Alla står i en cirkel med händerna bakom ryggen. Ledaren lägger naturföremålet (en sten, barkbit, kort pinne) hos en av deltagarna. Denna får säga ett adjektiv som beskriver föremålet, sedan lämnas föremålet över till nästa i cirkeln, utan att visas, som säger ett annat adjektiv. När man gått laget runt tar ledaren tillbaka föremålet och deltagarna får gå och leta upp ett likadant föremål.
Dela in er i par och samla ett antal naturföremål. Båda ska ha en likadan uppsättning saker, till exempel fyra pinnar, tre stenar, en pinne och tre blad. Ju fler föremål desto svårare blir det.
Sätt eller ställ er med ryggarna mot varandra. Den ena är “konstnär” och lägger en ”hemlig bild” med sina föremål på marken. Med hjälp av muntliga instruktioner från konstnären ska den andra sedan steg för steg försöka lägga en likadan bild med hjälp av sina föremål.
Som avslutning på dagen önskar vi självklart feedback och vi skulle uppskatta om du tog dig tid att svara på några frågor.
Utdelning av aktivitetsblad och frukt.
Vi gästas av Theresa Schilhab, neurobiolog och doktor i pedagogik, samt författare av boken Naturligt lärande. Observera att föreläsningen är på engelska.
Indelning i självvalda grupper, som sedan:
Vi tar del av reflektion från scenen kring aktiviteterna, samt ytterligare inspiration och summering av dagen
* Se till att vara på plats i föreläsningssalen i god tid innan.
Faskunger et al. (2018). Linköpings universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Utenavet.
Do Experiences With Nature Promote Learning? Converging Evidence of a Cause-and-Effect Relationship.
Kuo M, Barnes M and Jordan C. (2019). Front. Psychol. 10:305.
Läs smakprov ur boken Naturligt lärande
Schilhab T och Lindvall B. (2019). Studentlitteratur AB.
Många pedagoger har efterfrågat mer praktiska delar i de kommungemensamma fortbildningsdagarna, och vi är därför extra glada att kunna presentera årets upplägg.
Under förmiddagen kommer vi att undersöka hur utomhuspedagogik kan gynna barn och ungas lärande och utveckling. Vi kommer att lyssna på en föreläsning, testa praktiska aktiviteter utomhus med efterföljande kollegiala diskussioner, samt ta del av ett reflekterande samtal kring aktiviteterna utifrån olika perspektiv på lärande.
Utomhuspedagogik – med dess inslag av platsbaserat lärande, sinnliga upplevelser, praktiskt görande, interaktion med djur- och växtliv, och reflektion kring de gemensamma erfarenheterna – ger barn och elever möjlighet att befästa ämneskunskap, fylla språkliga begrepp med innehåll och få syn på människans del i kretsloppen och omgivande samhälle. Vi vill visa hur en varierad undervisning – utomhus – kan skapa möjligheter för alla barn och elever, oavsett förutsättningar, att bli stimulerade, få ett sammanhang och en känsla av mening i sitt lärande.
Förhoppningen är att du ska gå från denna dag med ny kunskap, inspiration och konkreta aktiviteter att använda i din undervisning oavsett vilket ämne eller verksamhet du undervisar i.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?