Länk till startsidan

Skapande skola

Våra Skapande skola-program erbjuds till alla elever i våra kommunala skolor. De ska ses som ett komplement till kulturgarantin och erbjuder fördjupning och eget skapande i form av möten med yrkesverksamma professionella kulturaktörer och konstnärer. Skapande skola är ett statsbidrag som Kulturrådet beviljar.

Detta gäller för Skapande skola

  • Programmen erbjuds enbart till kommunala skolor. Fristående skolor och förskolor söker själva.
  • Alla program är gratis.
  • Varje årskurs har platsgaranti på sitt program.

Bokning och transport

Berörda klasser kontaktas för bokning i god tid innan programperioden börjar.

De skolor som inte har möjlighet att promenera till lokalen för programmet, ska i första hand åka lokalbuss. Kontakta er skoladministratör om du har frågor om bokning av bussbiljetter. Om lokalbuss inte är ett alternativ, bokar du buss via Bergkvarabuss.

Program för skapande skola

Bokstavstryck: Ordfaggor och favoritord

Vilka ord är viktiga för dig? Det undrar konstnärerna Moa Lönn och Karin Auran Frankenstein. Tillsammans med eleverna undersöker de bokstäver och ord. Hur låter bokstäverna? Kan ett ord få dig att känna och smaka? Konstnärerna guidar eleverna i en lekfull kreativ process fylld av sinnesupplevelserformer, färger och uttryck. Eleverna fårfundera på viktiga ord i sina liv som med textila tryck stämplas och målas på vimplar och flaggor som sedan kan pryda klassrum och skolgårdar. Detta program genomförs på skolan.

Alfabetet genom cirkus, jonglering och rörelse

Eleverna får vid två tillfällen besök i klassrummet av kulturskolans dans- och cirkuspedagog. Tillsammans med dem utforskar de alfabetet genom rörelse, balans, gester och jonglering. De får
arbeta med skapande övningar och gestalta och tolka alfabetet både individuellt och i grupp. Tillsammans med pedagogerna övar de på rytm och koordination genom lek och samarbete och med hjälp av den egna kroppen, gester och cirkusredskap skriver eleverna alfabetet tillsammans. Detta program genomförs på skolan.

Folktro, förr och nu / Fokus Sapmí

Eleverna i årskurs tre får välja mellan programmen Folktro, förr och nu och Fokus Sapmí på Kulturen i Lund. I programmet om Folktro får eleverna en rundvandring i friluftsmuseet med besök
hos familjen Olsson ute på landet och hos professorsfamiljen Thomander i stan. Pedagogen berättar om folktro genom historien och tillsammans undersöker ni även vilka vidskepelser som finns idag. Eleverna går sedan till Kulturens verkstad där de skapar sina egna talismaner, dvs föremål som ska skydda dem och bringa tur.

programmet Fokus Sapmí ges en visning om samernas kultur och historia. Denna följs av ett besök i Kulturens verkstad där eleverna ges en slöjduppgift som är inspirerad av traditionella samiska
material, färger och mönster.

Programmen genomförs på Kulturen i Lund. Klassen delas i två grupper. Buss ingår

Upptäck teater

I programmet ”Ett besök i teaterns magiska värld” får eleverna en insyn i hur en professionell teater fungerar och ger dem en unik möjlighet att komma bakom kulisserna. Eleverna får bekanta
sig med scenkonstens olika yrkesroller och får en inblick i hur en föreställning blir verklighet. Eleverna arbetartillsammans i halvklass och delas in i grupper för de roller som finns på en teater, både på scen och bakom. Med ljus, ljud, rekvisita och kostym skapar de en miniföreställning tillsammans. Detta program genomförs på Månteatern och Teater Sagohuset i Lund. Buss ingår.

Workshop och vernissage med Litteralund

Programmet i litteratur består av två delar. Eleverna får ett besök i klassrummet av en illustratör som berättar om den kreativa processen med bild och text, samt leder en illustrationsworkshop.
Eleverna skapar sedan en berättelse med bilder, enskilt eller i grupp. Dessa bilder skickas in till Litteralund som sammanställer dem och skapar en utställning. Klasserna bjuds in till vernissage
och visning i Lund där de får se båda sina egna och andra skolors bilder. Programmet utförs både i klassrummet och med inbjudan till vernissage i Lund. Buss ingår.

Hjältar i konsten / Konst i staden

Eleverna i årskurs 7 får en visning och workshop på Skissernas museum i Lund. Klasserna kan välja mellan två program, Hjältar i konsten och konst i staden. Båda programmen inleds med en visning
och efter den arbetar eleverna tillsammans med en konstpedagog i museets verkstad. Programmet Hjältar i konsten har fokus på att gestalta porträtt i kollageteknik där eleven ska välja en person som de antingen vill hylla eller ifrågasätta. I programmet Konst i staden arbetar eleverna i grupp med att skapa installationer på golvet i stora format där inspiration och teknik hämtas utifrån de konstverk de studerat under visningen. Detta program genomförs på Skissernas museum i Lund. Buss ingår.

Rum av musik

Programmet ”Rum av musik” strävar efter att varje elev ska få förhålla sig både individuellt och kollektivt i sitt musicerande. De ska få både synas och se, höras och höra. Programmet anpassas efter eleverna - det kan vara en folkmusikalisk berättarföreställning eller sinnesstimulering. Programmet genomförs på skolan med tre träffar per grupp.

Rum av musik och rörelse

Programmet ”Rum av musik och rörelse” är en fortsättning på Rum av musik där eleverna med berättelser, rörelser, instrument och sångerfår arbeta med rytmik, drama, musik och dans. Eleverna
får uppleva musik och dans med hela kroppen och skapar tillsammans en musikalisk upplevelse. Programmet genomförs på skolan med tre träffar per grupp.

Kontakt

Lina jensen, kulturutvecklare för barn och unga

E-post: kulturtraden@lund.se
Telefon: 046-359 62 26

Har du frågor om något skapande skola-program?

Kontakta Jenny Sundström

Tel: 046-359 45 17

E-post: skapandeskola@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?