Länk till startsidan

Stationärt trygghetslarm

Känn dig trygg med ett stationärt trygghetslarm som fungerar i din bostad, på balkong och tillhörande uteplats om din bostad har detta.

Bild på ett stationärt trygghetslarm
Stationärt trygghetslarm

Vad är det?

Ett stationärt trygghetslarmet består av en basenhet som du kopplar till ett eluttag och en larmknapp som du bär på dig, antingen runt handleden eller som ett halsband. Med larmknappen nära till hands kan du alltid larma, var du än befinner dig i hemmet. Vid larm kommer du i kontakt med en jourhandläggare på larmcentralen som kan skicka hem personal från hemvården till dig om det skulle behövas.

Hur funkar det?

Trådlös larmknapp

Du bär alltid din trådlösa larmknapp när du är i hemmet. Om något händer trycker du på den stora tryckytan tills en röst svarar ”Trygghetslarm radio” på larmenheten. Detta betyder att larmenheten aktiveras och ringer upp larmcentralen. Du kan också larma genom att trycka på larmknappen som finns på basenhetens ovansida.

Trygghetslarm svarar

När jourhandläggaren besvarar ditt larm, kommer du att höra rösten från högtalaren på basenheten. Du behöver inte befinna dig precis intill enheten för att kunna prata med den som besvarar ditt larm.

Om jourhandläggaren inte får kontakt med dig, kommer hen att ringa dig på det telefonnummer som du angivit. Om du inte svarar då heller, kommer personal att åka hem till dig för att se om något har hänt.

Nyckel till ditt hem

För att komma in hos dig vid larm använder hemvårdspersonalen de nycklar som du behöver ha lämnat till vård- och omsorgsjouren i samband med installationen av ditt trygghetslarm. Har du valt att få digitalt lås monterat, använder hemvårdspersonalen detta i första hand för att komma in hos dig.

Hur mycket kostar det?

Lunds kommun tar ut en avgift för trygghetslarm. Du betalar maximalt 243 kr per månad. Du betalar avgiften för varje påbörjad kalendermånad, inga andra kostnader tillkommer. Om du blir beviljad trygghetslarm kommer du att bli kontaktad av vård- och omsorgjouren som installerar larmet. Ni kommer sedan tillsammans överens om vilken typ av larm som passar dig bäst, mobilt eller stationärt trygghetslarm.

Mobilt trygghetslarm

Kontakt

Om du har frågor gällande stationärt trygghetslarm, kontakta en biståndshandläggare via medborgarcenter som kopplar dig vidare till rätt person.

Telefon: 046-359 50 00

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?