Länk till startsidan

Mobilt trygghetslarm

Det mobila trygghetslarmet finns till för att du ska känna dig trygg var du än befinner dig så att du kan vistas utanför bostaden på egen hand. Det ger dig helt enkelt en större frihet.

Bild av mobila trygghetslarmet som du kan ha som klocka eller halsband. På bilden visas också laddaren.
Mobilt trygghetslarmet som du kan ha som klocka eller halsband. På bilden visas också laddaren.

Vad är det?

Ett mobilt trygghetslarm bär du med dig hela tiden – inne i din bostad, när du är ute på promenad eller om du går och handlar. Om du skulle behöva larma finns en högtalare och mikrofon så att du kan berätta för en jourhandläggare på larmcentralen vad du behöver hjälp med.

Det finns två typer av mobilt trygghetslarm. Den ena modellen bär du som ett armbandsur. Den andra modellen ser mer ut som en traditionell larmknapp och bärs runt halsen. I båda fallen innebär det att du har högtalare och mikrofon med dig hela tiden. Båda modellerna tål vatten, så du kan även använda dem i duschen och det gör heller ingenting om du skulle överraskas utomhus av ett kraftigt regn.

Hur funkar det?

Larmknappen

Om du behöver hjälp håller du inne larmknappen på sidan tills det börjar vibrera och pipa, då kan du släppa. Larmet är då aktiverat och en jourhandläggare svarar.

Om du behöver hjälp trycker du på knappen tills det börjar vibrera och pipa, då kan du släppa.

Prata med jourhandläggare

Larmpersonal svarar.

Att komma igång

När du får ditt mobila trygghetslarm kommer en tekniker från vård- och omsorgsjouren hem till dig för att installera ditt larm och visa dig hur det fungerar. Skulle du efter en tid känna att det mobila trygghetslarmet inte är en bra lösning för just dig, så kan du utan extra kostnader välja att lämna tillbaka larmet. Ta då kontakt med vård- och omsorgsjouren så får du hjälp med att hitta en annan lösning som passar dig bättre.

Nyckel till ditt hem

För att komma in hos dig vid larm använder hemvårdspersonalen de nycklar som du behöver ha lämnat till vård- och omsorgsjouren i samband med installationen av ditt trygghetslarm. Har du valt att få digitalt lås monterat, använder hemvårdspersonalen detta i första hand för att komma in hos dig.

Hur mycket kostar det?

Lunds kommun tar ut en avgift för trygghetslarm. Du betalar maximalt 243 kr per månad. Du betalar avgiften för varje påbörjad kalendermånad, inga andra kostnader tillkommer. Om du blir beviljad trygghetslarm kommer du satt bli kontaktad av vård- och omsorgjouren som installerar larmet. Ni kommer sedan tillsammans överens om vilken typ av larm som passar dig bäst, mobilt eller stationärt trygghetslarm.

Stationärt trygghetslarm

Kontakt

Om du har frågor gällande mobilt trygghetslarm, kontakta en biståndshandläggare via medborgarcenter som hjälper dig vidare till rätt person.

Telefon: 046-359 50 00

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?