Barn under 18 år ska ha en företrädare som beslutar om deras ekonomi och egendom. Normalt är en eller båda föräldrarna förmyndare och företräder sitt barn. Ibland kan det behövas en utomstående företrädare, det kan vara en god man eller en särskilt förordnad förmyndare.
Det är skillnad på att ha vårdnaden och att ha förmyndarskapet för ett barn. Vårdnaden innebär den dagliga omvårdnaden av ett barn och förmyndarskapet gäller ansvar för barnets rättsliga och ekonomiska frågor. En förälder som är ensam vårdnadshavare är också ensam förmyndare för sitt barn. En god man eller särskilt förordnad förmyndare har oftast bara ansvar för förmyndarskapet.
Barn under 18 år kan av olika anledningar behöva en förmyndare som inte är deras förälder. Det är tingsrätten som utser en särskilt förordnad förmyndare för ett barn. Överförmyndarnämnden kan lämna in en ansökan. Här listas några exempel när detta blir aktuellt:
En särskilt förordnad förmyndare är redovisningsskyldig till överförmyndarenheten.
När ett barn står utan både vårdnadshavare och förmyndare kan tingsrätten utse en särskilt förordnad vårdnadshavare som både blir vårdnadshavare och förmyndare för barnet. I dessa fall görs ansökan av arbetsmarknads- och socialnämnden, som föreslår vem som ska bli barnets vårdnadshavare.
Som förmyndare ansvarar vårdnadshavaren också för barnets ekonomiska angelägenheter och sådant som inte finns reglerat. Tingsrätten kan besluta att en annan person ska ansvara för barnets ekonomiska angelägenheter. Det betyder att det kan finnas två eller flera som ansvarar för barnet och att ansvaret kan delas upp mellan dessa i en del som handlar om vårdnaden och i en del som handlar om förmyndarskap.
En god man behöver till exempel utses när barnets förälder har intressen som kan anses stå i motsats till barnets intressen. Nedan följer några exempel när det blir aktuellt.
Du ansöker en god man hos oss på överförmyndarnämnden som också fattar beslut i frågan.
Telefon: 046-359 50 00
E-post: ofn@lund.se
Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1
Överförmyndarenheten har ingen telefontid. När du ringer till oss kommer du till medborgarcenter, som kan hjälpa dig direkt med vissa frågor. Om medborgarcenter inte kan hjälpa dig direkt kommer de att ta dina uppgifter och en handläggare kommer sedan att ta kontakt med dig.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?