Foto över vigselrummet i Rådhuset, Lund

Gifta sig, borgerlig vigsel

Vill ni gifta er borgerligt i Lunds kommun? Ni kan boka er vigsel på fastställda datum på Rådhuset i Lund, eller lämna en intresseanmälan med önskemål om vigsel på annan plats.

Vigsel på Rådhuset

Vigslar förrättas ungefär varannan lördag i vigselrummet på Rådhuset, Stortorget 1, Lund, med början klockan 12 (juli undantaget). Det får plats 25 bröllopsgäster.

Vid önskan om vigsel på Rådhuset, kontakta medborgarcenter för att boka ett datum. Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan. 

Inplanerade datum för vigslar i Rådhuset 2020

 • 8, 22 augusti
 • 5, 19 september
 • 3, 24 oktober
 • 7, 21 november
 • 12 december

Vigsel på en annan plats

Vid önskan om borgerlig vigsel på en annan plats, kontakta någon av de vigselförrättare som har utsetts av Länsstyrelsen. Ni kan också kontakta medborgarcenter, som då skickar er vigselförfrågan till samtliga vigselförrättare i Lunds kommun. Ni får därefter svar med kontaktuppgifter till en vigselförrättare, eller ett nekande besked om ingen vigselförrättare är tillgänglig det datum eller den tid ni önskat.

Det är ni som blivande brudpar som gör en överenskommelse med vigselförrättaren om plats och tid för vigseln.

Vid er vigselförfrågan, skriv gärna några personliga rader om er själva.

Lista över vigselförrättare utsedda av Länsstyrelsen

Ansök om hindersprövning

Innan ni kan gifta er behöver ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket för att visa att det inte finns några hinder för er att ingå äktenskap. Blanketten ”Hindersprövning, Ansökan och försäkran” (SKV-nummer 7880) ska fyllas i och skickas till Skatteverket. Om det inte finns hinder för äktenskap skickar Skatteverket hem intyg om hindersprövning och vigselintyg till dig. Intygen är giltiga i fyra månader.

Läs mer och ladda ner blanketten om hindersprövning på Skatteverkets webbplats

Intyg om hindersprövning och vigselintyg ska så snart som möjligt, dock senast två veckor före vigseltillfället, lämnas till Lunds kommun. Intygen kan:

 • skickas med post till Lunds kommun, Kommunkontoret, Vigsel, Box 41, 221 00 Lund, eller
 • lämnas in i receptionen på Rådhuset, Stortorget 7, Lund. Receptionen har öppet mån–fre kl 09–16 (lunchstängt kl 12–13).

Glöm inte att ange datum och klockslag för er vigsel när ni lämnar in era uppgifter.

Utse vittnen

Vid vigseln ska två vittnen, över 15 år, närvara. Ni ansvarar själva för att vittnen finns.

Era vittnens namn och adresser ska meddelas tillsammans med vigselintyg och intyg om hindersprövning, eller via e-post till post.vigsel@lund.se senast två veckor före vigseltillfället.

Anmäl vigselvittnens namn via e-post 

Byta efternamn

Ni kan ansöka om att byta efternamn antingen inför vigseln eller senare. Skickar ni inte in någon ansökan behåller ni ert efternamn.

Ansökan görs på blanketten ”Efternamn, byte – Ansökan” (SKV 7502), som finns att ladda ner på Skatteverkets webbplats. För mer information gällande namnbyten, besök Skatteverkets webbplats.

Skatteverkets webbsida om att byta efternamn

Hur går en ceremoni till?

Ni kan välja om ni önskar vigselceremonin på svenska, eller en kombination på svenska och engelska.

 1. Vid  borgerlig vigsel riktar vigselförrättaren följande ord till brudparet:

  Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra.

  Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.

  Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag:

  Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust? (Svar: Ja.)

  Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust? (Svar: Ja.)

  (Paret kan växla ringar.)

  Jag förklarar er nu för äkta makar.

  När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit. (Texten författad av Per Anders Fogelström.)

  Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap.

 2. Om paret särskilt begär det och önskar en kortare ceremoni kan vigselförrättaren i stället rikta följande ord till dem:

  Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man? (Svar: Ja.)

  Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man? (Svar: Ja.)

  Jag förklarar er nu för äkta makar.

Vad kostar det att viga sig?

Om en eller båda de blivande makarna är folkbokförda i Lunds kommun är vigseln kostnadsfri. Om ingen av de de blivande makarna är folkbokförda i Lunds kommun tar vi ut en avgift på 1 000 kronor. Vid avbokning mindre än två veckor före förrättning återbetalas inte inbetald avgift.

Vad händer efter vigseln?

Efter vigseln får ni ett vigselbevis av vigselförrättaren. Vigselförrättaren undertecknar vigselintyget, som sedan skickas till Skatteverket. Där sker också registreringen i folkbokföringen.

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/vigsel