Så ett frö – bli familjehem

Har du plats i ditt hem och i ditt hjärta för ett barn eller en ungdom? Vi behöver fler familjehem till barn och unga som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar.

Ett familjehem är som en bonusfamilj där ett barn kan bo under kortare tid eller resten av sin uppväxt. Ett familjehem är vanliga människor som lever ett stabilt liv och är trygga och nöjda med sin livssituation. Du kan ha familj eller vara ensamstående, bo i lägenhet eller i villa, bo i stan eller på landet. Som familjehem behöver du ha tid och kraft över, lust att engagera dig och ett intresse för barn och ungdomar.

Det är vi på socialförvaltningen som matchar familjehem med de barn och ungdomar som behöver komma hemifrån. Vi följer också upp hur det går och samarbetar med alla våra familjehem som har barn hos sig.

Bli familjehem!

Är du och din familj intresserade av att bli familjehem?

Anmäl intresse för att bli familjehem!

Mer information om att bli familjehem finns här.

Hur är det att vara familjehem?

Se filmen där familjehemsföräldrarna Ninna och Kenneth tillsammans med Lotta som är familjehemssekreterare berättar om hur det är att vara familjehem.

 

Hur är det att växa upp i familjehem?

Se intervjun där Elinor berättar om hur det är att växa upp i familjehem.

Ditt barn är placerat i familjehem

Här finns mer information för dig som har ett barn som är placerat i familjehem

Jourhem

Det finns barn som behöver en annan familj för en tid, som kan erbjuda trygghet, värme och kärlek. Även om det bara är för en kort tid, så betyder det lilla så väldigt mycket! Jourhemmet skiljer sig på många sätt från andra uppdrag dels genom att det oftast måste vara en person hemma på heltid men också genom att den som behöver placeras kommer med mycket kort varsel.

I jourhemmet stannar barnet en kortare tid, tills att det antingen kan åka hem till sin familj igen eller att det placeras i till exempel ett familjehem.

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/familjehem