Anhörigstöd

Vårdar eller stöttar du någon i din närhet som är långvarigt sjuk, är äldre eller har funktionsnedsättning? Då kan du få stöd av oss på Anhörigcenter.

Om oss på Anhörigcenter

Vi ställer inte in, vi ställer om

På grund av den ökade smittspridningen av covid-19 i Skåne har beslutet tagits att ställa in fysiska evenemang och anhöriggrupper fram till den 30 juni 2021. Beroende på hur smittspridningen utvecklas kan beslutet komma att omvärderas. Vi pratar gärna med dig på telefon eller via Skype, så tveka inte på att höra av dig till oss. Tillsammans tar vi hand om varandra.

Du kan vara maka eller make, förälder, barn, barnbarn, sammanboende, vän eller granne. Du eller den du stödjer ska bo i Lunds kommun. Det vi erbjuder är kostnadsfritt, och vi har tystnadsplikt. Välkommen att kontakta oss på telefon.

Telefon: 046-359 82 40
Telefontid: Måndag-torsdag kl. 9-11 
E-post: anhorigcenter@lund.se

 

Program

Träffa oss för en stunds gemenskap i sommar!

Vi finns vid tre tillfällen i Botaniska trädgården där vi går en promenad och avslutar med en fika som du själv tar med dig. Anmäl dig till ett eller flera av tillfällena. Du ansvarar för att hålla avstånd, och att du är frisk och symtomfri. Träffarna anpassas efter rådande rekommendationer.

Vi ser fram emot att äntligen få träffa er igen!

23 juni kl. 14.00–15.30
Sista anmälningsdag: 21/6
Begränsat antal platser. Vi träffas utanför café Botan.

21 juli kl. 14.00–15.30 
Sista anmälningsdag: 19/7
Begränsat antal platser. Vi träffas utanför café Botan.

18 augusti kl. 17.00–18.30 
Sista anmälningsdag: 16/8
Begränsat antal platser. Vi träffas utanför café Botan.

Anmälan och frågor till

anhorigcenter@lund.se
Telefon: 046-359 82 40

Må bra dagen - för dig som anhörig till någon med psykisk ohälsa

Välkommen till en heldag på Åkersberg i Höör med fokus på din egen hälsa.

Att stå bredvid någon som mår dåligt kan påverka olika delar i livet. Det kan då hända att du som anhörig har svårt för att fokusera på det som du mår bra av. En god återhämtning främjar hälsa och välbefinnande. 

Dagen kommer att innehålla skogsbad och SPA. (Andrum Spa är en plats där sinnet får lugn och skogsbad är en utomhusaktivitet då vi sakta rör oss eller sitter ner i skogen och upplever naturen).

Inbjudan 4 september kl. 08.45 - 15.30

Anmälan 

Digitala anhörigstöd

Välkommen till de digitala anhörigstöden En bra plats och Demenslotsen. Syftet med digitala anhörigstöd är att du som bor i Lunds kommun eller har en anhörig som bor i kommunen ska kunna ta del av stöd, information och utbyte på tider och platser som passar dig.  

Är du anhörig och bor i en annan kommun men stödjer en som bor i Lunds kommun? Kontakta oss så får du tillgång till ett aktiveringskort.

De digitala anhörigstöden är kostnadsfria och kan nås via dator, surfplatta och smartphone och du kan vara anonym. Inloggning sker genom att skapa ett användarkonto antingen genom ditt personnummer eller aktiveringskort som du kan få av oss på Anhörigcenter.

En bra plats

En bra plats är en digital anhörigplattform som ger stöd till anhöriga genom faktagranskad nationell information. 
Här kan du också ta del av lokal information, utbildningar, nätverk, tips på appar, podcasts med mera. Varannan vecka publiceras ett nyhetsbrev med nationell och lokal information.

En bra plats innehåller: 

 • Kommuninformation och händelser från kommunens anhörigstöd
 • Nationella nyheter och forskning
 • Utbildningar, webbinarium med mera
 • Matchmaking-funktion - hitta andra anhöriga som är i liknande situation.
  Meddelande-funktion - kommunicera med andra anhöriga i hela Sverige.
 • Grupper - starta diskussioner eller dialoger med andra anhöriga för att ge tips och råd till varandra

Läs mer på En bra plats

Demenslotsen

Demenslotsen är en digital vägvisare som förser dig som är anhörig med stöd och vägledning allteftersom nya behov uppstår för dig.

Här får du tips på vart du kan vända dig, praktiska råd, till exempel om förberedelser efter en demensdiagnos och om hur det går till att ansöka om en plats på ett äldreboende.

Demenslotsen bygger på erfarenheter och kunskap från de som är anhörig till en person med demenssjukdom och från medarbetare som möter anhöriga i sina yrkesroller. Vid första inloggningstillfället får du som anhörig svara på några frågor för att systemet ska kunna läsa av vilket behov av information just du behöver. Du får ta del av både lokal och nationell information, samt information om hur du får kontakt med andra anhöriga i liknande situation.

Läs mer på Demenslotsen

Tips för dig som vill bli mer digital

Seniorsurfarskolan är ett program på Utbildningsradion (UR) som lär dig mer om hur du håller kontakt med dina nära och kära med hjälp av dator, surfplatta eller smartmobil.

Seniorsurfarskolan på UR Play

Anhörigstöd erbjuder råd och stöd genom

 • Telefonrådgivning
 • Stödsamtal, även via Skype
 • Föreläsningar
 • Anhöriggrupper
 • Må bra-aktiviteter

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/anhorigcenter