I juni 2024 startade projektet Rights Cities genom bidrag från EU:s program för medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden, CERV (Citizens, Equality, Rights and Values). Under två år kommer Lunds kommun tillsammans med samarbetspartners att arbeta med att konkretisera arbetet med mänskliga rättigheter och främja implementeringen av EU:s rättighetsstadga på lokal nivå.
Vad många kanske inte alltid tänker på är att arbetet med mänskliga rättigheter (MR) är en del av kommunens basuppdrag och något som ska ingå i allt kommunalt arbete. Men, det finns utmaningar med att både implementera och praktiskt tillämpa mänskliga rättigheter på lokal nivå och i kommunala verksamheter. För att förändra detta har Lund tillsammans med ett antal städer och forskningsinstitut gått samman i projektet Rights Cities med syftet att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå utifrån EU:s rättighetsstadga och ett ramverk för MR-städer framtaget av byrån för grundläggande rättigheter (FRA).
Förutom Lunds kommun ingår även städerna Gdansk och Sopot i Polen, Wien i Österrike och Utrecht i Nederländerna i projektets partnerskap. Lund, Wien och Utrecht är dessutom redan så kallade MR-städer vilket bland annat innebär att man som kommun arbetar för att motverka diskriminering och säkerställa att alla får sina rättigheter tillgodosedda på lika villkor. Även tre forskningsinstitut är partners i projektet; Raoul Wallenberg Institutet i Lund som också är projektägare, Utrechts universitet och Ludwig Boltzmann Institutet i Wien.
Forskningsinstituten, som står för projektets teoretiska sida, ska bidra med kunskap och producera ett antal rapporter för att spridning av resultatet, medan Lund och de övriga deltagande städerna, står för den praktiska delen av projektet. En av aktiviteterna är att genomföra en workshop och deltagare i projektet har fått en utbildning i form av Training of trainers. Det innebär att deltagare utbildas för att själva kunna hålla workshops om mänskliga rättigheter och EU:s rättighetsstadga för att på så sätt sprida kunskapen vidare. Kommunkontoret och vård- och omsorgsförvaltningen kommer tillsammans att hålla i en sådan workshop på en träffpunkt för seniorer hösten 2025.
Inom ramen för projektet kommer även två utvärderingsverktyg att tas fram, det ena kopplat till konceptet med MR-städer och FRA:s ramverk, och det andra specifikt kopplat till rättigheter för äldre och personer med funktionsnedsättning. Syftet med självutvärderingsverktygen är att undersöka hur väl städerna uppfyller kriterierna och se vilka som är de största utmaningarna för att fullt ut implementera mänskliga rättigheter i det kommunala arbetet. Självutvärderingsverktyget ska också vara möjligt att applicera på andra kommunala verksamheter.
2028 är det tio år sedan Lund fattade beslut om att bli en MR-stad och genom Rights Cities ges möjligheten att stärka hur kommunen tar sig an sitt basuppdrag kopplat till mänskliga rättigheter. Med samverkan mellan kommuner och forskningsinstitut skapas en stark grund för lärande och långsiktig utveckling. Ambitionen för framtiden är att kommuner oftare ställer sig frågan kring vilka som riskerar att inte nås av kommunens stöd och service, samt vilka hinder som finns att åtgärda i verksamheten för att förverkliga allas mänskliga rättigheter.
[Texten är baserad på en intervju som genomfördes 22 maj 2025 med Joana Ivarsson Vitorio, ansvarig för projektet Rights Cities i Lunds kommun]
Bidragsgivare: CERV (Citizens, Equality, Rights and Values).
Finansiering: Lunds budget är 81 000 EUR, varav 63 000 EUR är bidrag från CERV. Total budget för hela projektet är 1 240 000 EUR, varav 1 116 000 EUR finansieras av CERV.
Projektägare: Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law.
Projektpartnerskap: Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law, Utrecht University, Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights och städerna Wien, Utrecht, Lund, Gdansk och Sopot.
Varaktighet: 2024–2026.
Uppdaterad: